• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Mycket nytt i Röda stans kulturrunda

Eva Lundgren Stenbom
Här ska det bli stick-graffiti. Eva Lundgren Stenbom ser fram mot att bjuda på en annorlunda konstutställning i sin trädgård.

 

Nytt och gammalt skapar gemenskap

 

Norrköpings historia som den grävts fram i jorden. Kom med din tyglapp och sy ett lapptäcke. Konstutställning med stick-grafitti. Som vanligt spretar innehållet under Kulturrundan i Röda stan med omnejd, den fjärde i ordningen.

Mycket nytt blir det i år men landskapsarkitekten Ingemar Hillerströms uppskattade stadsvandring i Trädgårdsstaden står kvar på programmet. Det är vanliga privatpersoner som väljer att öppna grindarna och bjuda in till sina trädgårdar under några timmar. In tittar både grannar och främlingar.

 

Kvinnogruppen bjuder in till lapptäckessömnad.
Kvinnogruppen bjuder in till lapptäckessömnad på gården i Marielund. Från vänster Farhio Abdinasir, Luul Arbow, Helene Langborg och Anne-Marie Karlsson.

 

En extra stor trädgård har en del av det som kallas för ”omnejd” i programmet. På en gård i Marielund bjuder en kvinnogrupp in till lapptäckssömnad och hoppas locka nyfikna att gå över gatan till de höga husen. Gärna med en lagom stor tyglapp i fickan.

– Jag fick en idé om att alla bidrar med en bit var, säger Helene Langborg.

Vi träffas på gården med adress Bergslagsgatan 34. Anne-Marie Karlsson har tagit med sig en tyglapp i storlek 30 x 30 cm, just så stor som lapptäckets tygbitar behöver vara. Fast Anne-Maries lapp är gjord av många ändå mindre bitar.

Farhio Abdinasir och Luul Arbow är också med i kvinnogruppen som både är ett trevligt sätt att träffas på, att träna svenska och att lära sig sy och laga.

– Att vi samlas, att vi gör saker tillsammans och tränar svenska, framhåller Luul Arbow som är den första i gruppen som tagit ”symaskinskörkort”.

Farhio Abdinasir håller med och tillägger att ”vi fikar också”.

En liten trädgård har Peter Carelli som också han bor i ”omnejden”, på Värmlandsgatan 23, men med ingång från sidan. Där ska han berätta vad han vet om Norrköpings historia, så som den kan tolkas genom underjordiska studier.

– Där var en massa ekorrskinn i kvarteret Spinnhuset på Saltängen, berättar Stadsmuseets förre chef och får min fantasi att spinna igång direkt.

Peter Carelli har återvänt till arkeologin och nu ägnar han fritiden, vid sidan av arbetet som regionchef vid östra kontoret för Arkeologiska uppdragsverksamheten vid Statens historiska museer, med att läsa in sig på alla – ”Norrköping är inte bortskämt” – arkeologiska utgrävningar som gjorts i Norrköping. Slutmålet är en bok om hemstadens historia som bygger på all ny kunskap som kommit fram, inte minst sedan utgrävningarna tog fart under 1980-talet.

– Varje rapport är en pusselbit, säger han och påpekar att en utgrävning bara är som titthål i en del av allt som faktiskt finns under marken. Det är som att lägga ett 3.000-bitarspussel när man bara har 1.000 bitar.

 

Peter Carelli läser in sig på arkeologiska rapporter
Arkeologen Peter Carelli lockar med gamla utgrävningsrapporter. ”Jag ska bara sitta och berätta.”

 

Eva Lundgren Stenbom bor faktiskt i ett rött litet hus i Röda stan. Trädgården är som en mystisk djungel av träd, växter och små sittplatser. Här tänker hon bjuda på konstutställning i form av stick-grafitti.

– Jag stickar inte ett dugg, erkänner hon. Jag är beroende av andra.

En av dem är Helene Langborg som mätt och mätt om en ampel som ska få en stickad utsmyckning. Fler har lovat att bidra till den annorlunda konstutställningen som Eva länge funderat på att ha.

– Sen ska jag ha två sköna snubbar som växt upp i Röda stan och Marielund som ska dra lite skrönor.

Kulturrundan i Röda stan genomförs för fjärde året i rad. ”Det är svårt att räkna” menar Eva Lundgren Stenbom som uppskattar att mellan 400 och 500 besökare brukar titta in i trädgårdarna.

– Turistbyrån har märkt att fler frågar om det. Folk som har utländska gäster brukar passa på då.

Nästan allt kan hända på Kulturrundan i Röda stan med omnejd. Från loppis till livekonst och enusiasthhojar. Från cirkusuppvisningar till diabilder av en östtysk familjs 80-talssemestrar. Och så Svens tavlor!

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

RÖDA STAN Norrköping

19 juli 2015 kl 11–17
Kulturrundan i Röda stan med omnejd

Arr: Boende i Röda stan med föreningen Imagine

LÄNKAR
Kulturrundan hemsida FB-evenemang

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.