• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Norrköping går före med filmfond

Nu startar resan. Olle Johansson och Johan Karlsson berättade om planerna på lokal filmfond.

 

Pengarna kan växlas upp, fler kan satsa

 

– Östergötlands resa mot att bli en riktig filmregion startar nu. Filmkonsulenten Johan Karlsson och kommunalrådet Olle Johansson presenterade planerna på en riktig filmfond på Cnema på fredagen. Den är hett efterlängtad av filmbranschen i länet, inte bara i Norrköping.

– Det är fantastiskt roligt att det händer i detta gamla Rambovälde, sade kommunalrådet Olle Johansson. Nu finns mycket mer av kvalitetsfilm i Norrköping. Och många duktiga filmare, tack vare de utbildningar som finns på gymnasiet och på universitetet och som startar i höst på Marieborgs folkhögskola.

– Pengarna kan växlas upp. Finns de här pengarna så kan fler satsa, sade han också. Några miljoner kan bli många fler. Och komma tillbaka till regionen.

 


Crazy Pictures Olle Tholén är ordförande för Östergötands förenade filmare. 

 

Det är Östergötands förenade filmare som drivit på idén med en regional filmfond. I januari i år möttes filmare och politiker från olika håll i Östergötland i en bred debatt. Olle Johansson räknar med att beslut om en filmfond i Norrköping tas av kommunfullmäktige i höstbudgeten.

– Nu säger, i samband med att planerna på ett regionalt scenkonstbolag (med Östgötateatern och Norrköpings symfoniorkester) gick i lås, så betyder det att Norrköping frigör 5,8 miljoner kronor per år.

Beräkningarna grundar sig på tanken att andra kommuner i Östergötland ska lätta på Norrköpings börda för de två stora kulturinstitutionerna. Men Filmfonden kommer inte att få alla pengarna.

– Hörsalen ska leva vidare, påminner Olle Johansson. Den kommer att kosta en eller ett par miljoner per år, som tas från de här pengarna.

– Det här är första steget, säger Olle Johansson om Norrköpings nya filmfond som kanske får en årlig tilldelning på omkring tre miljoner kronor.

– Det är viktigt att filmen prioriteras i Östergötland i framtiden, fortsätter han. Förhoppningen är stor att den nya landstingsregionen Östergötland också vill vara med. Och skapar en fond där Norrköpings fondmedel blir en rejäl grundplåt.

– Östergötland startar resan nu! Andra filmregioner ligger tio femton år före, vi kan använda oss av deras erfarenheter, menade Johan Karlsson som också påpekade att teknikutvecklingen under samma period gjort det mycket billigare att göra film.

 


Johan Karlsson ska fundera på fondens inriktning.

 

Kommunens filmkonsulent Johan Karlsson ligger i startgroparna för att utreda vad fonden ska satsa på. Inte till att göra film själv utan för att stödja lokala filmskapare som vill göra film och utifrån kommande filmskapare som vill filma här. Men vilken eller vilka nischer.

– Vi ska hitta en inriktning som blir unik för regionen. Det kan handla om innehåll, längd, genrer, budget, konst, dokumentärer, publik, teknik, exemplifierar Johan Karlsson och lägger till flera parametrar som film för biograf, för tv eller för internet.

Filmproduktionerna behöver inte bara ekonomiskt stöd, en viktig del handlar om att bygga nätverk och förmedla kompetens.

– Det blir som Eastwood, men på en annan nivå.

På plats i Cnema fanns bland andra Olle Tholén, ordförande för Östergötlands förenade filmare och en del av filmkollektivet Crazy Pictures.

– Vi vill göra konstnärligt fina filmer, sade Olle Tholén.

Det är ju vad Crazy Pictures gör redan nu och det är också meningen att utredningen ska undersöka hur den lokala filmbranschen ser ut i dag.

 


Boel Zetterman har två filmprojekt på gång. en spelfilm och en dokumentär.

 

Filmaren Boel Zetterman arbetar för närvarande med två olika filmprojekt. Den lokala filmfonden är en glad överraskning.

– Självklart att vi söker medel från den nya fonden, säger Boel Zetterman som just har sökt medel från Moving Sweden till en spelfilm, en komedi hon gör tillsammans med andra i projektgruppen Principles of lust. Hennes andra projekt är en dokumentärfilm, Dambjudningen, om kvinnor som lagat mat tillsammans under 15 år. Hon är redan i startgroparna för pilotversionen.

– Det blir en filosofisk feelgood matdokumentär.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN

ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

LÄNKAR
Cnema hemsida
Crazy Pictures hemsida
Principles of lust hemsida
Östergötlands förenade filmare hemsida
Öppningar för regional filmfond reportage Kultursidan.nu 16/1 2014

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Norrköping går före med filmfond

  1. Pingback: Crazy Pictures får första filmmiljonen - KULTURSIDAN.nu