• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Öppningar för regional filmfond

Filmen i Huvudrollen. Filmdagen lockade en stor publik till Cnema.

 

Feta plånböcker det enda som saknas

 

Otåligheten satt bänkad i Huvudrollen, Cnemas stora biosalong. Den lokala filmbranschen mötte regionens politiker på torsdagsförmiddagen. Till och med en representant för näringslivsorganisationen East Sweden deltog i panelen. Det enda som saknades var de feta plånböckerna.

Fortsättning för framtiden utlovades, mer plats för film i Östsams nästa kulturplan 2015 och redan nu möten för att formulera ambitionerna. Kommunalrådet i Norrköping Lars Stjernkvist vill rentav arrangera ett möte med Björn Rosengren, tidigare socialdemokratisk toppolitiker, sedan många år engagerad i filmbranschen, bland annat ordförande för Film- och tv-producenterna. Med förfest hos Ulrika Bäckström från Norrköpings science park, för att vässa argumenten.

 


”Låt oss träffas igen om 14 dagar.” Lasse Stjernkvist spontanbjöd företrädare för den lokala branschen till möte med Björn Rosengren.

 

Paneldebatten avslutade en späckad förmiddag. Film i Öst hade givit en nulägesrapport – det är full (film-)rulle. Östergötands förenade filmare hade uttryckt sin vilja att arbeta och utvecklas på hemmaplan – annars drar vi. Film i Skåne imponerade – tack vare Wallanderfilmerna kunde Svinalängorna göras – men ska sanningen fram ger dokumentärfilmer mer valuta för pengarna.

I panelen stod representanter för branschen, Östgötafilmarnas ordförande Olle Tholén, politikerna Lars 1 (Eklund) från Östsam, Lars 2 (Stjernkvist) från Norrköping och Lars 3 (Vikinge) från Linköping och så tjänstefolket mitt emellan, Joakim Strand från Film i Skåne och Boel Zetterman, projektledare för Eastwood, film i Östs talangskola, men också filmare själv. Dessutom Elin Brozén, affärsmässig vd för regionens marknadsbolag East Sweden. Moderator var en äkta filmkritiker, Fredrik Sahlin från Sveriges television.

Inte bara panelen var välfylld det märktes när frågan blev fri. I bänkraderna satt fler än de som kallas unga och hungriga. En och annan erfaren filmare med decennielång film erfarenhet. Men just detta att här var Östsams kulturchef Ann Hederén samt företrädare för fler kommuner i Östergötland underströk att film bubblar av angelägenhet. Kanske det är så att nu när visionen om Musikstaden Norrköping börjat rulla, det hölls ett frukostmöte så sent som dagen före, finns utrymme för nästa kulturella strukturprojekt.

Rentav så att kultur, åtminstone viss musik- och filmkultur, kan ses som lönsamt och skattelevererande. Om det nu inte bara handlade om valfläsk, som Lars 1, skojade med Lars 2, när den senare beskrev hur han gärna vill gå småvisslande hela vägen till banken.

– Kultur skapar välfärd för medborgarna, formulerade sig Lars 3.

 


Lars Eklund, politiker från Östsam, ser fram emot mer film i sin kommande kulturplan, den som ska gälla från 2015. Och mer generösa medlemskommuner som ger de regionala kulturpolitikerna fria pengar som inte är låsta till institutioner och projekt.

 

Förslaget är alltså en regional filmfond – men varifrån ska pengarna komma?
Tillskott eller omfördelning, frågade Olle Tholén.

Lars 1 suckade över hur stor del av regionens kulturbudget på 100 miljoner kronor som är låst till institutioner och lokaler, åtminstone just nu, endast en halv miljon har Östsam att fördela till de fria kreatörerna. Lars 2 kunde se filmpengar strömma in från både Stockholm (tillskott) och Motala (omfördelning från musik till film), rentav från Linköping hur nu Lars 3 med allianskollegor ställde sig till detta.

– Stockholmsregionen skulle kunna lösa en del av sina filmproblem genom att satsa här, sade han. Och om regionen satsar på Norrköping som kultur- och filmcentrum och börjar betala mer för SON, regionens Symfoniorkester, så kan vi omfördela, menade Lars 2.

– Nischa! uppmanade Boel Zetterman och föreslog att Östergötland satsar på barnfilm. Kanske inte riktigt vad majoriteten killar i bänkraderna ville höra. Men Boel står på sig när jag frågar henne efteråt.

– Det är en onischad nisch, om du förstår vad jag menar.

Ska Boel Zettermans vision bli verklighet bör hon klämma in sig på Ulrika Bäckströms förfest, snabbt som attan.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

CNEMA Norrköping

16 januari 2014
Filmdag
Arr: Film i Öst, Cnema, Östsam, Östergötlands förenade filmare, Flimmer

LÄNKAR
Film i öst hemsida
Östergötlands förenade filmare hemsida
Östsam hemsida
Önskas: fond för regionala långfilmer reportage Kultursidan.nu 13/1 2014

FLER BILDER – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157639838551925″]

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.