• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Hudnära symbolik på Arbetets museum

Gnuggis. Martin Gustafsson från Lucky 7 visar upp Arbetets museum som korttidsburen ”tatuering”.

 

Tro, hopp och kärlek

 

Utställningen Tro, hopp och kärlek med undertiteln Sjömanstatueringar är ett samarbete mellan Arbetets museum och Sjöhistoriska museet i Stockholm. Sjöhistoriska har stora samlingar av tatueringsförlagor, fotografier och personliga berättelser och genomför samtidigt Tatueringar, en liknande men större utställning.

Utställningen visar på tatueringens utveckling såväl konstnärligt som socialhistoriskt. Läkaren och professorn Gustav von Düben som gjorde stora naturvetenskapliga upptäcktsresor runt om i världen, bland annat med skeppet Ymer, skrev 1886: ”Tatuering finnes hos vagabonder, prostituerade, habituella fästningsfångar och sjömän, eller i allmänhet hos personer, som under en längre tid föra ett sysslolöst liv och i sedligt avseende stå på en låg ståndpunkt”. I vår tid har tatueringarna blivit en mycket vanlig och populär företeelse.

 


Tatuerade. Både kvinnor och män på sjön har en lång tradition av att tatuera sig.

 

Skärmarna visar två tidsepoker av sjömäns tatueringar. En del med äldre varianter och en del mera nutida. Fullriggare, exotiska djur, fartygssymboler och andra tatueringar som visas går under beteckningen Old School Tattoo och tog form under 1920- och 1930-talet.

För att förankra utställningen i nutid så har Arbetets Museum samarbetat med studion Lucky 7 Tattoos & Piercing i Norrköping som visar ett stort antal tatueringar i inramade foton. Tatueraren Martin Gustafsson berättade vid pressvisningen om tatueringsmodet och visade också upp en ”gnuggis” föreställande Arbetets Museum som framtagits till familjedagen.

– Det känns roligt att lyfta detta hudnära uttryckssätt som i många fall präglar identiteten av sjömansyrket. Utställningen passar också väl in i temat Sjömän som pågår på Arbetets museum under våren, säger utställningschef Johanna Haverlind.

 


Pinuppan. Ett motiv som numera kan kallas kultigt.

 

Här möter besökaren tio sjömän, både kvinnor och män, som delar med sig av sina tankar kring tatueringar. Stolthet över vunna yrkeserfarenheter, minnen av starka känslor eller kärlek till det fria livet till sjöss är exempel på vanliga förklaringar.

Tro, hopp och kärlek vill väcka frågor om hur tatueringarna hänger samman med föreställningar om manligt och kvinnligt samt hur de fungerar både som dekoration och kommunikation.

Utställningen öppnar nu på lördag 18 januari. Först vid en familjedag den 8 februari invigs den, tillsammans med fotoutställningen Sjömän på samma våningsplan, vilket gör att hela plan 7 kommer att ha fokus på sjömän. Sjömän är gjord av fotografen Stefan F Lindberg och text av författaren och journalisten Lennart Johnsson. Den kommer vi att återkomma till när det är dags.

Text och foto: Sven Åke Molund

ARBETETS MUSEUM Norrköping

18 januari – 21 april 2014
Tro, hopp och kärlek – Sjömanstatueringar

LÄNKAR
Arbetets museum hemsida
Lucky 7 Tattoos & Piercing hemsida
Sjöhistoriska museet hemsida

FLER BILDER FRÅN UTSTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157639829220056″]

 

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.