• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Succépremiär för Crazy Pictures

Popcorn och röda mattan.
Popcorn och röda mattan mötte publiken på Crazy Pictures stora premiärfest.

 

”De är nyskapande, roliga och allvarliga”

 

Filmbolaget Crazy Pictures har många vänner. Så många att de fyllde en stor industrihall när det var dags för premiär för nya filmpaketet i Poesi för fiskar, fyra år sedan sist. Sex kortfilmer, med tillhörande bakgrundsfilmer, visades. Kvarteret Lyckorna lyste i mörkret.

Omsorgen om detaljerna är ett av Crazy Pictures kännetecken. Alltså var det ordentligt skyltat ”Filmpremiär” direkt efter bron bakom polishuset och några i filmbolaget stod vid grinden till det stängda industriområdet och tog emot. Marschallerna ledde väg till den stora industrihallen där de spelat in film i somras och som nu förvandlats till premiärlokal, med röda mattan och popcorn i entrén. Där stod resten av filmgänget.

30 minuter in i mingeltimmen sitter folk vid borden, står i soppkön eller småpratar framför den stora filmduken som också hälsar välkommen, om nu någon skulle ha missat det. De är verkligen måna om sin publik, de här grabbarna. Nedräkning pågår. Ändå fler personer kliver in på röda mattan, greppar en mugg cider eller popcorn och försvinner in i dunklet. Välkända tongångar från den stora filmvärlden skapar stämning.

 


Crazy Pictures – vänner och filmskapare.

 

– Jag tycker det här gänget är helt fantastisk. De är nyskapande, roliga och allvarliga. Övertidskrig är helt makalös. Mats Axelsson från Lerum utanför Göteborg fick upp ögonen för Crazy Pictures för några år sedan tack vare sonens filmintresse.

– Jag råkade vara här i Norrköping när jag hörde om premiären på lokalradion. Jag kollade på Facebook och skyndade mig hit.

Poesi för fiskar är ett begrepp som finns sedan tidigare. Det är inom ramen för Poesi för fiskar de gör sina fria kortfilmer. Förra kortfilmspaketet som lades upp på YouTube för fyra år sedan har setts åtta miljoner gånger. 2012 kom 26 minuter långa Den blå mannen, som setts 380.000 gånger på YouTube.

När det bara är några minuter kvar ställer sig Crazy Pictures på den låga scenen. Än en gång hälsas vi välkomna. De är verkligen trevliga de här killarna! Vi får veta att det var i mars som de bestämde att det var dags igen. Idéerna sprudlade. 30 manus bantades till 6 – de bästa – som stack ut åt olika håll. Sommaren blev inspelningstid, en hektisk tid – följd av en lika hektisk höst.

– Det blev det värsta och det roligaste vi gjort, säger Olle Tholén när han får hålla i mikrofonen.

 


7 sekunder kvar.

 

– 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1, NOLL! Publiken räknar ner deras allra senaste reklamfilm, som berättar att i East Sweden bor unga människor med dådkraft, motionslust och faiblesse för takfester.

– Vi har funnits som bolag i drygt sex år, gör reklamfilmer och TV-produktion. Men vi vill göra egna filmer också, berättar Albin Pettersson när han får en lugn stund under kvällen.
– Vi har haft idéer och känt suget från publiken. Så nu var det dags.

Kortfilmerna heter namn som De arbetslösa, Vaskduellen och Se mig. Filmerna vänder sig till olika målgrupper.

526 personer ropar Hannes Krantz ut någon gång under kvällen. Lena Gripenblad är på plats för att hennes två barn var statister i De arbetslösa och Singel. Många andra är också här för att de spelat en roll, varit statist eller för att de är vänner. Eller för att de bara gillar Crazy Pictures filmer.

– Och vi är här för att vi är med i filmerna, säger Julia Niklasson och Lovisa Ejlerung.

– Det är kul att prestera, säger Julia Niklasson som både haft roll med repliker i en film och varit statist utan repliker i två. När man har roll känns det att man är mer fokuserad.

– När jag var med i Singel skulle jag bara sitta i bussen. I Gilla krävdes mer energi, vi skulle vara aggressiva, minns Lovisa Ejlerung.

 


Bakom kulisserna till Vaskduellen.

 

Vaskduellen, första kortfilmen, utspelas bland brats och stekare i lyxig restaurangmiljö. Allteftersom insatserna höjs dras saker och ting till sin spets och får följdverkningar som går utanför de rivaliserande gängen.

– Jag hade några repliker i Vaskduellen, får se om de är kvar, säger skådespelaren Carl Adam Tillberg,  som har synts i många kortfilmer genom åren, inte minst inom Eastwood och hos Film- och musikgymnasiet. Jag är också med i Se mig, som är en uppföljare till Ta mig som var med i förra omgången Poesi för fiskar.

– Till den här gången har de lyft sig ett bra steg, de är ett härligt gäng att jobba tillsammans med. Christoffer Nordenrot skriver så bra, berömmer Carl Adam Tillberg. Det är en omsorg och finess i detaljerna. Jag upplever att de lägger tid och tankekraft att få ut det mesta och det bästa av resurserna. Tänk att de finns här i lilla Norrköping!

En doft av popcorn följer med in till det rum där bakgrundsfilmerna visas. En titt bakom kulisserna. Här syns allt som krävs för en filminspelning men som inte kommer med i bild: filmkameror, mikrofoner, folk som hjälper till. Den där lyxiga krogen i Vaskduellen är Norrköpings fina Stadshus.

 


Kvarteret Lyckorna har en stor potential. Anders Strömlid visar gärna.

 

Miljö är viktig i film. De arbetslösa har spelats in den här lokalen, här i kvarteret Lyckorna. Nu står fastighetsägaren Jon Wikdahl tillsammans med Anders Strömlid och berättar om sina idéer för att skapa ett levande kulturkvarter, med utrymme för handel och kontor. Här tränar Norrköpings Ungdomscirkus och har Östgötateatern sitt rekvisitaförråd. ”Förädling” säger Anders Strömlid och vill ha mera sånt i byggnaderna från 1870-talet.

– Det finns plats för kommersialisering i kulturbranschen, menar han och föreslår en scen för musik.

– Tegelbyggnaderna är vackra och otroligt stabila. Det här är ett unikt område som vi vill utnyttja, framhåller Jon Wikdahl.

Idéskisserna bär syn för sägen. Som killarna i Crazy Pictures sade: ”det är en luftig miljö med stor potential”. Ett stenkast utanför Norrtull.

Men varifrån kommer namnet Poesi för fiskar?
– Vi ville sätta ett namn. Det lät bra, passade bra. Betyder inget särskilt…

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Ann-Charlotte Sandelin och Crazy Pictures

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

INGELSTAGATAN 1 Norrköping

26 november 2014
Poesi för fiskar

Premiärfest
Prod: Crazy Pictures

KORTFILMER
De arbetslösa
Gilla
Singel
Se mig
Vaskduellen
Happy ending

Filmerna kommer snart att släppas på YouTube

LÄNKAR
Crazy Pictures hemsida Facebook YouTube

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Succépremiär för Crazy Pictures

  1. Pingback: Crazy Pictures får första filmmiljonen - KULTURSIDAN.nu