• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Gertrud Hellbrand först ut med Satyricon

Gertrud Hellbrand
Satyricon. Gertrud Hellbrand var säsongens första författare när  Söderköpings Bokhylla drog igång en ny säsong. Denna gång på Brunnssalongen.

 

 

Inspirerad av antikens berättelse

 

SÖDERKÖPING Erotisk spänning i en nutida Satyricon. Författaren Gertrud Hellbrand, från Vikbolandet, öppnade första boken i Söderköpings bokhylla. Brunnssalongens teknik var inte förberedd på flytten.

Gertrud Hellbrand, från Vikbolandet, inledde serien av författarbesök på Söderköpings Bokhylla på  Brunnssalongen i måndags kväll. Hon berättade om sitt författarskap fram till den senast utgivna boken, spänningsromanen Satyricon. En roman med erotiska förtecken. En roman som författaren säger sig själv hade velat läsa om någon annan skrivit den.

Premiären för serien, som bytt både namn och lokal, blev mindre lyckad. Tekniken fungerade inte. Gertrud Hellbrand, som hade byggt upp sitt föredrag på hänvisningar till ett bildspel med målningar fick stå där med en tom bildskärm. Hon fann sig i beundransvärt väl i situationen och berättade målande om de obefintliga bilderna.

Ytterligare ett problem var akustiken som är urusel. Att man bytt lokal för evenemanget må ha sina skäl, men Brunnssalongen lämpar sig inte i sammanhanget. Rummet är för stort. Det går inte att skapa en gemytlig stämning med en halvfylld salong där publiken dessutom inte hör vad föredragshållaren säger.

 

Gertrud Hellbrand
Gertrud Hellbrand fångade publikens intresse när hon presenterade sin nya bok Satyricon på Söderköpings Bokhylla. Tyvärr kunde hon inte visa de bilder hon valt till föredraget. 

 

Men nu till kvällens ämne: Erotik, vänskap, svartsjuka och besatthet. Inspiration till Satyricon har Getrud Hellbrand fått från en roman med samma namn som skrevs under första århundradet efter Kristus av  den romerska författaren Gaius Petronius. Samt från Federico Fellinis film Satyricon, som också bygger på nämnde Petronius  roman.

– Tyvärr kan jag nu inte visa er de utmanande, sensuella bilderna, mest av gamla konstnärer, som också har påverkat mitt skrivande. Ni får tänka er dem, säger Gertrud Hellbrand.

Det handlar alltså om en erotiskt laddad roman.

– Det skrivs alldeles för få romaner om erotik nuförtiden men desto fler om våld, tycker författaren.

Titeln Satyricon syftar på satyrer, ett slags fruktbarhetsväsen eller nymfer som förekommer i den grekiska mytologin. Här utspelar sig handlingen i nutid.

Några vänner samlas till en 40-årsfest på en gård i Sörmland. De har ett gemensamt förflutet. Som studenter bildade de ett hemligt sällskap som de kallade Satyricon. Det är tänkt som en lek där känslor med sexualitet och underkastelse står i centrum. Men det hela går överstyr och slutar i katastrof.

När personerna träffas igen efter flera år återuppväcks känslorna. Det är vad vi får veta om handlingen i boken.

– Min förra bok Veterinären, en släktkrönika som utspelar sig på Vikbolandet, tog mig fem år att skriva. Den här skrev jag på ett halvår. Jag var oerhört inspirerad, säger Gertrud Hellbrand.

Hur upphetsande är det då att läsa Satyricon? Det beror på läsaren. Någon kritiker finner att det är tunnsått med erotik i boken. En annan betecknar den som porr. Det tycker författaren är roligt.

Som avslutning läste hon ett lagom laddat avsnitt ur boken som hon önskar ska uppfattas som  både eggande och oroande.

Nästa måndags föreläsare är Pelle Sandstrak som ställer frågan: Vem är normal? Då  hoppas vi att lokal och teknik fungerar bättre.

© Text: Bibi Friedrichsen
© Foto: Boy Svedberg

BRUNNSSALONGEN Söderköping

Sommaren 2018

Söderköpings Bokhylla

Arr: Riksteatern Söderköping, Söderköping Bokhandel & Antikvariat, Studieförbundet Vuxenskolan, Söderköpings Brunn samt Söderköpings stadsbibliotek och Kulturkontoret.

MÅNDAGAR KL 19
18 juni
Gertrud Hellbrand

25 juni
Pelle Sandstrak

2 juli
Lena Andersson

9 juli
Marie Hermanson

16 juli
Sören Olsson

23 juli
Bengt Ohlsson

30 juli
Joakim Zander

6 augusti
Kajsa Grytt

LÄNKAR
Riksteatern Söderköping  hemsida Facebook FB-evenemang

Tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Gertrud Hellbrand först ut med Satyricon

  1. Pingback: Lena Andersson berättar om 1900-talet – KULTURSIDAN.nu

  2. Pingback: Pelle Sandstrak gästade Bokhyllan – KULTURSIDAN.nu