• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Sommarskira LAVVU på Löfstad slott

LAVVU, Kvinnonätverket Hemma
Ljus. Luft. Mönster. Gemenskap. Skapande.  Kliv in i LAVVU på Löfstad slott i sommar.

 

Välkommen Hemma till parken

 

RECENSION/ NORRKÖPING Husmorsgraffitin har slagit till igen. Nu ute på Löfstad. Kvinnonätverket Hemma har flyttat ut med sommarskira kåtan LAVVU och ytterligare ett konstverk i parken öster om slottsbyggnaden. Följ den färgglada snitslade banan från parkeringsplatsen och ta av till höger.

”Tänker på alla händer som fört virknålen genom maskorna och skapat alla mönster och alla fingrar som hållit nålen och sytt ihop och alla som gläds åt skönheten.”
Ur gästboken

 

Det är lätt att tankarna löper i sådana banor för den som hukar sig och stiger in genom öppningen till installationen LAVVU. Ljuset silas i sol och skugga, mönstret faller på kläder och kroppar. De enskilda delarnas mönster, sammanfogade där det fallit sig, i en lugn rytm. Vitt, beige, krämfärgat. Ljust, skirt och rymd. Fastspänd med starka buntband, som håller inåt.

 

LAVVU, Kvinnonätverket Hemma
Färgglädje. Hitta nya samband i virkverket på lusthuset i närheten.

 

LAVVU skulle kunna vara en lek med engelskans ”Love you”. Här är det ”làvvu”, det samiska ordet för kåta, dit tankarna gick efter att ha startat i andra kulturers wigwam och tipi. Buren av sju unga trädstammar som spänner ut toppöppningen mot himlen. Här bjuds alla besökare att sätta bo för en stund i sommar.

På lusthuset strax intill hänger ett annat verk, sammanfogad av virkade verk i kraftfulla färger. Visst påminner det om en karta eller skiss, nästan som om det är slottsområdet, fast inte riktigt.

Det är ett måleri med textil i stället för oljefärg eller akryl. En lek med färger och former som passats ihop. Som skapar nya kartor och nya sammanhang.

 

LAVVU, Kvinnonätverket Hemma
Kvinnonätverket Hemma. Konstnären Anneli Lindberg är drivande kraft.

 

Kvinnonätverket Hemma har alltså flyttat ut på Löfstad slott i sommar. Det vi sett av dem tidigare är husmorsgraffitin i centrala Norrköping, virkkompositioner som fästs på galler och runt träd. En graffiti som inte förstör och som förvånande ofta får sitta kvar i ur och skur. Ändå en graffiti som annekterar stadsrummet och lämnar sitt bomärke: Hemma.

Kollektivet har en centralgestalt i konstnären Anneli Lindberg. Hennes skapande har alltid haft en textil koppling och efter att ha ägnat sig en del åt husmorsgraffiti – det är en spridd rörelse – bjöd hon in fler. Kvinnonätverket Hemma är till lika delar ett vänskaps- och integrationsprojekt, som träffas på fritiden.

Jag ser det som att skira och vackra LAVVU är just det. Ett uttryck för Kvinnonätverket Hemma, för deltagarna själva och för samhörigheten som växer när de virkar, skapar, pratar och fikar ihop. Ett sammanfogande med respekt för enskildheter.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

https://www.flickr.com/photos/kultursidan/albums/72157670316596938

ÄNGEN, LÖFSTAD SLOTT Norrköping

26 maj – 9 september 2018
LAVVU
Installation
Prod: Kvinnonätverket Hemma med stöd av Region Östergötland

LÄNKAR
Husmorsgraffiti i Norrköping Facebook
Löfstad slott hemsida Facebook
1918 års utställning på Löfstad slott reportage Kultursidan.nu 8/6 2018
Husmorsgraffiti gör staden till hemma reportage Kultursidan.nu 12/12 2016

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Sommarskira LAVVU på Löfstad slott

  1. Pingback: Anneli Lindbergs återbruk på frimärke – KULTURSIDAN.nu