• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Anneli Lindbergs återbruk på frimärke


Frimärke. Anneli Lindberg visade upp originalet till sitt frimärke i PostNords kollektion Slöjdkraft på Konstmuseet i onsdags.

 

Hantverksaktivism i offentligheten

 

NORRKÖPING Hjärtliga hälsningar. Norrköpingskonstnären Anneli Lindberg återanvänder virkade dukar till sitt bidrag till PostNords frimärkskollektion Slöjdkraft. Slöjdskribenten Frida Arnqvist Engström berättade om gerillaslöjd på Konstmuseet i onsdags.

”Slöjdkraft” heter PostNords nya frimärkskollektion, fem frimärken fyllda av textil skaparkraft – broderi, applikation och virkade kollage. Lustfyllda hjärtliga hälsningar som tar de där suckarna över ”förspilld kvinnomöda” med en klackspark.

 

Frida Arnqvist Engström
Expert. ”Hantverksaktivismen är en förlåtande rörelse. Det måste inte vara perfekt utan får se ut hur som helst på baksidan,” säger Frida Arnqvist Engström.

 

Frida Arnqvist Engström, journalist som bevakat slöjdområdet i många år och driver bloggen Kurbits, bjöds in som expert till PostNord för att ta fram kollektionen. I onsdags gästade hon Norrköpings Konstmuseum där hon talade om den nya tidens hantverksaktivism, som både är en nationell och global rörelse. Alltså att människor skapar av lust och utan krav på perfektionism.

– Det finns fördomar om att hantverk gjort på fritiden inte räknas. Inom den här rörelsen struntar man i normer, inte för att just bryta dem, utan för att man vill uttrycka sig. Även om det inte är något nytt i själva tekniken så används den på ett nytt sätt, med kraft, framtidstro och en massa jävlar anamma, förklarar Frida Arnqvist Engström.

Anneli Lindberg, konstnär från Norrköping, har skapat ett av frimärkena. Ett rött hjärta bestående av små röda virkade dukar och i kontrastrikt sällskap, som ger kompositionen en blommande känsla.

De virkade dukarna är inte så mycket av hennes hand utan här handlar det om återbruk, något som är en stark kraft inom hantverksaktivism. De starka färgerna skvallrar om att flera av de små prydnadsdukarna kan vara flera decennier gamla. Här använder hon dem som färg att måla med.

Den som promenerar i centrala Norrköping kan stöta på liknande kompositioner på stan. Där är en vid Kärleksparken mot Strömmen, nära där Circle of Life brukar vara under vinterns ljusfestival. Och ett stort hjärta vid Söder Tull.

– Det har fått stor spridning i sociala media, säger Anneli Lindberg.

Det handlar om gerillaslöjd, ett uttryck som just Frida Arnqvist Engström myntat, att låta det textila hantverket ta det offentliga rummet i besittning. Mycket handlar om återbruk, av färdigt hantverk eller av repade garner som stickas eller virkas för att närma grenar eller lyktstolpar.

– Gerillaslöjd har kommit in som ett moment i skolslöjden, berättar Frida Arnqvist Engström glatt.

 

Anneli Lindberg
”Jag lade till de här små virkade blommorna, för att lysa upp.”.

 

Tillbaka till Anneli Lindbergs frimärke. Det kostar 21 kronor och kanske främst är avsett för utrikesbrev.

– PostNord ville ha ett hjärta. Jag gjorde många förslag som utkristalliserades till detta vartefter.

Att göra ett offentligt verk som ska representera Sverige runtom i världen kräver samarbete. Designern Eva Wilsson har lyft fram behovet av utrymme för att markera frimärkets valör och fotografen Per Myrehed har valt bästa vinkeln.

Anneli har alltid haft en närhet till det textila skapandet. Hon hade också ägnat sig åt gerillaslöjd i flera år när hon för ett par år sedan bjöd in till integrations- och kvinnonätverket Hemma. Med fika, samtal, bildkomponerande och mycket skratt skapas nya verk som pryder staden, icke-förstörande ska tilläggas då de fästs upp med buntband.

Såväl frimärken som originalverket visades på Konstmuseet på onsdagskvällen. Fast den här gången har Anneli fäst ihop sin komposition med fina små stygn, inte med buntband.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

https://www.flickr.com/photos/kultursidan/albums/72157676303134747

KONSTMUSEET Norrköping

6 februari 2019
Husmorsgraffiti – En del i den handgjorda revolutionen
Anneli Lindberg
Frida Arnqvist Engström
Kvinnonätverket Hemma

LÄNKAR
Anneli Lindberg info/Svenska konstnärer
Husmorsgraffiti i Norrköping Facebook
Frida Arnqvist Engström blogg
PostNord /slöjdkraft 
info
Norrköpings Konstmuseum hemsida Facebook FB-evenemang
Sommarskira LAVVU på Löfstad slott reportage Kultursidan.nu 20/6 2018
Husmorsgraffiti gör staden till hemma reportage Kultursidan.nu 12/12 2016
Med Anneli Lindberg i blobbarnas värld recension Kultursidan.nu 16/9 2016
Anneli Lindbergs verk/värk och drömmar på Popsi recension Kultursidan.nu 14/4 2013
Anneli Lindberg – materialist med mönster i Kronan recension  Kultursidan.nu 20/3 2012

Tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Anneli Lindbergs återbruk på frimärke

  1. Pingback: Växande kvinnokraft vid Strömvillan – KULTURSIDAN.nu