• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Anneli Lindberg – materialist med mönster i Kronan (recension)

Anneli Lindberg ställer ut i Lilla galleriet på Galleri Kronan.

 

Virklighetens konstnär skapar sagorum

 

Norrköpingskonstnären Anneli Lindberg smyckar väggarna i Kronans Lilla galleri. Jag blir glad av att stiga in i rummet. De uttrycksfulla virkade blobbarna, som blivit Annelis signatur, på ena sidan, möter ovala små grafiska brickor med vill ha-känsla mittemot.

Infångad. För längre in i rummet möter jag också mer komplexa verk i blandteknik, där textil möter måleri i lager på lager. Garn, lösa trådar och stygn såväl som virkade objekt, på färg, på färgfläckad lakansväv eller trä. Också garnerna får färg på sig, blir på så sätt material i materialet och lämnar garnets attribut som kvinnlig utsmyckning utanför bilden.

Här skapas nya världar att utforska. Skapade av lika delar lust och nödvändighet, och befolkade av maskor och andra små kryp.

Material och mönster förenas i Anneli Lindbergs konstnärskap med utgångspunkt från virkandet som alltid följt henne, så långt att hon skapat ett eget språk: virkverk, virklighet. Garnet är materialet som i själva virktekniken skapar linjemönster byggda på virköglans symmetri. Material och mönster möts i de virkade vadderade blobbarna som blir dagsrapporter, var och en med sin egen personlighet.

Anneli Lindbergs blobbar har utvecklats sedan jag såg dem senast, nu med flera färger och ränder, med spiraler och till och med en flamencovolang – Made in Mallis. Träffat Miro? Namnenförstärker karaktärerna – En larvig sort, Nicke Nyfiken, Av den träiga sorten. Av de fotografiska rapporter konstnären ibland lämnar har jag lärt mig att hennes skapelser är just nyfikna varelser, dock tål de inte vatten, inte heller att sättas i bur.

Bildbrickorna går under den gemensamma titeln Sagotrådar och ger intryck av läcker design. Men konstnären luras: varje bricka är ett eget unikt konstverk. Det grafiska bladet, bilden av trådar/virklängder/virkverk som tryckts på runt rispapper har bakats in i brickans laminering. Sagotrådar är konst som sätter festkant mitt på vardagen.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

  • LILLA STUDION, GALLERI KRONAN Norrköping

  • 17 mar – 1 april 2012
    Sagotrådar II
    Anneli Lindberg

 

LÄNKAR
Anneli Lindberg hemsida
Galleri Kronan hemsida

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Anneli Lindberg – materialist med mönster i Kronan (recension)

  1. Pingback: Konst-jul | KULTURSIDAN.nu