• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Salifou Nygren, Jordelius och Myrén


Färgmåleri. Susanna Salifou Nygren, till vänster, och Ebba Jordelius möts på Konstforum. I Studion myllrar Malte Myréns figurer.

 

Myllrar, fast på olika vis

 

RECENSION/ NORRKÖPING Myller. På Konstforum möts Susanna Salifou Nygrens meditativa livsenergi och Ebba Jordelius strama men detaljrika måleri. I Studion ryms Malte Myréns fantasifulla och lite morbida värld.

Tre konstnärer vars verk myllrar, fast på olika vis. I färg, lust, ett myller av detaljer, gemenskap och där rumsligheten står i centrum. Viljan att berätta. Det möts man av på Konstforum just nu. Där konstnärerna Susanna Salifou Nygren ställer ut sina expressiva målningar, Ebba Jordelius sina stramt avskalade och Malte Myrén Pettersson i Studion sina detaljrika teckningar och modeller myllrande av former och figurer.

 

Ebba Jordelius
Komposition. Ebba Jordelius prövar sitt motiv om och om igen, med färgställningar och utbyte av detaljer.

 

Ebba Jordelius

 

Trots att Ebba Jordelius målningar är strama till formen är de detaljrika. För Ebba Jordelius är det viktigt att skala bort tills det viktiga finns kvar. Det är också roligt att hon ofta målar samma motiv. En kvinna i centrum med en stad i bakgrunden. Det som gör dem olika och variationsrika är färgen, att någon detalj är annorlunda, en bil eller flera bilar.

Mina tankar går till den ryske målaren Malevitj och när jag tänker det så nämner Ebba Jordelius honom som en inspirationskälla.

För Ebba Jordenius är klimatfrågan viktig och hon arbetar nu med en serie målningar kring ämnet. Här på Konstforum har hon med en målning från denna inriktning. Åter får fantasin fritt spelrum, är det en tand? Eller är det någon slags manet?

 

Susanna Salifou Nygren
Färglära. Susanna Salifou Nygrens målningar föreställer ingenting – och allt.

 

Susanna Salifou Nygren

 

Susanna Salifou Nygren målningar är fyllda med livsenergi och det är det hon vill förmedla i sina verk, känsla och livsenergi. Målningarna är kroppsliga och när hon målar låter hon handen gå.

Det är också meditativa målningar som man gärna stannar länge vid. De föreställer ingenting och allt. När man stått där och betraktat dem en stund och så sjunker man liksom in i målningen och då växer den ena berättelsen efter den andra fram när betraktaren låter sin fantasi flöda. De är som solar som lyser upp denna mörka februari.

 

Malte Myrén
Fantasin tar fysisk gestalt. Malte Myréns utställning består mest av svartvita teckningar men han visar också objekt.

 

Malte Myrén

 

Malte Myréns teckningar för mig tillbaka till min barndom när man ritade en figur, som sin tur ledde till en annan. Precis så arbetar han också idag, en figur som leder till ett myller med figurer i en fantasifull men lite morbid värld. Han arbetar mycket skuggning för att få suggestiv stämning.

Hans inspiration är Sven Nordqvist och John Bauer, som om de skulle teckna i svartvitt. Malte Myrén skulle gärna illustrera barnböcker, inte för snälla och gulliga utan lite farliga och spännande som kittlar fantasin.

Malte Myrén har gått Hemse fotoskola på Gotland, han gillar också att gör film. En spännande ung konstnär som vi säkert får se mer av.

Så om ni vågar er ut i halkan så är det väl värt att gör ett besök på Konstforum och få lite inspiration i februarimörkret.

© Text: Per-Olof Engström
© Foto: Nils-Göran Tillgren

EBBA JORDELIUS – BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Ebba Jordelius

SUSANNA SALIFOU NYGREN – BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Susanna Salifou Nygren

MALTE MYRÉN – BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Malte Myrén

KONSTFORUM & STUDION Norrköping

Vinter–vår 2019
Utställningar

12–27 januari 2019
Ulf Lundkvist
Måleri, grafik, objekt

12–27 januari 2019
Göran Molin
Fotografi

2–17 februari 2019
Ebba Jordelius
Susanna Salifou Nygren

Måleri

3–17 februari 2019
Malte Myrén
Teckning, skulptur

23 februari – 10 mars 2019
Anders Gudmundson, Ellen Cronholm
Måleri, grafik

24 februari – 10 mars 2019
Gabriella Abu-Ali
Fotografi

16–31 mars 2019
Cecilia Sikström
Måleri

16–31 mars 2019
Marielle Göthberg
Teckning

6–28 april 2019
Jim Berggren, Nina Bondeson
Måleri, grafik

7–28 april 2019
Elaiza Bäckström
Fotografi

LÄNKAR
Ebba Jordelius hemsida
Susanna Salifou Nygren hemsida
Malte Myrén hemsida Facebook YouTube
Konstforum hemsida Facebook
Lundkvist och Molin på Konstforum recension Kultursidan.nu 23/1 2019

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Salifou Nygren, Jordelius och Myrén

  1. Pingback: Cronholm, Gudmundson och Abu-Ali – KULTURSIDAN.nu