• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Husmorsgraffiti gör staden till Hemma


Husmorsgraffiti. Den fina virkade duken har fått som blommor av rundlar. Uppfäst på gallergrind vid Grytstorget.

 

Konsten att erövra staden med virknål

 

NORRKÖPING Sett några virkade grytlappar på sta’n på sistone? Det kan vara kvinnonätverket Hemma som slagit till. Under hösten har de handarbetande förövarna förflyttat sig från plats till plats, omvandlat äldre tiders kvinnomöda till nutidskonst.

– Varför sprejar man bilder på väggar?, frågar konstnären Anneli Lindberg retoriskt och svarar: För att inta det offentliga rummet!

Samma drivkraft ligger bakom Hemma-projektet, som hon initierat och leder, öppet för kvinnor i alla åldrar. Integrationsinriktningen handlar just om att ta för sig, göra sig hemmastadd på en ny plats.

 

Husmorsgraffiti
Möte över gränserna. Eller över bordet. Här kan svenska språket blir en samverkande faktor för Sara Ahmadi, Soheila Ahmadi, Aliya Mohamed och Safi Osman.

 

Just därför har de mötts på olika platser under hösten. I S:t Johannes församlingshem, i konstnärshuset på Plankgatan och på Arbetets museum. Valt ur ett berg av virkade dukar, grytlappar, brickband – sådant som slumpas bort för några kronor – och skapat nytt.

Integration betyder först och främst att mötas, lära känna varandra. Med nål, tråd, småprat och skratt kommer Sara Ahmadi, Soheila Ahmadi, Aliya Mohamed och Safi Osman långt tillsammans med Katarina Wändahl från Svenska kyrkan och Carina Milde från Arbetets museum som också deltar i projektet.

Anneli Lindberg är lite avundsjuk på kvinnorna som kan så många språk, från dari och ryska till arabiska och fler ändå. Men hennes bästa språk är konsten, särskilt textilkonsten, tröstar hon sig med, och det är ju det som är vitsen, eller tråden som ska väva ihop alla deltagare.

Tanken är att fler kvinnor ska komma i framtiden. de som deltar i höst ska dra med sig sina vänner.

– Om man varit modig nog att gå över halva jordklotet för att komma hit, säger Carina Milde, intendent på Arbetets museum, och menar att de kvinnor som sökt sig till projektet är de mest aktiva, de som går på alla språkkaféer och är angelägna om att komma in i samhällets stugvärme.

 

Husmorsgraffiti
Färgsprakande. De virkade små dukarna har fått ett nytt sammanhang och blir ett konstverk som fästs på gallret framför ingången till Cnema.

 

Det är sent i november, dags för kvinnonätverket att slå till. Med buntband som fäster om smala trädstammar och grindgaller lyser blommande konstverk upp platser utmed strömmen.

Med textilt skapande skadas inga fasader. Det är lätt att ta bort, eller nåja, buntband av plast kräver en stark sax eller rejäl tång. Arrangörerna går före, vana att ta för sig och leda. De andra lockas allteftersom med i leken.

Till sist får Moa Martinssons staty på Grytstorget både halsduk och handväska. Dags för en gruppselfie. Hemma.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

LÄNKAR
Anneli Lindberg hemsida
Arbetets museum hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Husmorsgraffiti gör staden till Hemma

  1. Pingback: Anneli Lindbergs återbruk på frimärke – KULTURSIDAN.nu

  2. Pingback: Sommarskira LAVVU på Löfstad slott – KULTURSIDAN.nu