• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Boksläpp på och om Onkel Adams gård


Mångsysslare. På framsidan porträtteras Onkel Adam (hans författarsignatur i Aftonbladet) genom åren.

 

Läkare, författare och barnavän

 

LINKÖPING Bara ett stenkast bort. Onkel Adamsgården ligger inte långt ifrån stadsbiblioteket i Linköping.  Om gården och dess mest kände invånare handlar Östergötlands museums årsbok för år 2016.

Onkel Adamsgården ligger inte långt ifrån stadsbiblioteket här i Linköping. Bara ett stenkast därifrån, omgivet av ett högt rött plank. Över porten sitter en skylt med en symbol, en slingrande orm runt en käpp korsat med fjäderpennan symboliserar Onkel Adams karriär som både läkare och författare. Under symbolen står att läsa:

Carl Anton Wetterbergh
1804 ”Onkel Adam” 1889
Den varmhjärtade författaren
och barnavännen njöt här i
ett lyckligt hem
sin ålderdoms ro

Hunnebergsgatan är belagd med kullersten. Huset är två våningar högt, och har samma faluröda färg som planket runtom fastigheten. På gården finns det också bland annat en vedbod, magasin och i trädgården står ett lusthus. Trädgården restaurerades åren 2002 – 2003 och förvaltas av Östergötlands museum. Innanför dess portar knastrar gruset under mina skor.

Den höga och gamla boken, som står vid ingången, planterades av Onkel Adams hustru Hedda, som tyckte om att arbeta med trädgården. Gården är också ett byggnadsminne, och byggdes och byggdes till under 1700- och 1800-talet.

 

Gunnel Mörkfors
Boksläpp. Museiintendent Gunnel Mörkfors inleder i kretsen av kolleger och media.

 

Inne i stugan sprider värmen sig in på kroppen och julinspirerat fika står på ett dukat bord. Exemplar av boken Onkel Adam – författaren och gården – C.A. Wetterbergh finns också på bordet. Det är sent i november och Östergötlands museum släpper sin och Östergötlands Fornminnes- och Museiförenings årsbok.

Omkring tio författare har medverkat, några av dem berättar om valda delar av innehållet. Det handlar om Carl Anton Wetterbergh förstås, hans liv och gärningar, och också om familjen. Men även om museets arbete med gården, ute och inne.

Det var först 1867 som läkaren, författaren och liberalen Carl Anton Wetterbergh flyttade till Linköping.  Tillsammans med sin hustru Hedda Brydolf flyttade han 1877 till Hunnebergsgatan 30, det vi idag kallar Onkel Adams gård. Gården hade tidigare ägts av hustruns föräldrar, det var här Hedda växte upp tillsammans med systern Adriana under första hälften av 1800-talet.

Onkel Adam och Hedda gifte sig 1847 i Hällestad och fick sedan två barn, Göthilda och Berndt,  dottern avled redan vid 3 års ålder. Därefter kom sonen Oscar Brydolf som också avled tidigt, endast året. Dottern Olga föddes 1852, och det är hon som år 1920 sålde gården till Linköpings stad med villkoret att gården skulle bli ett museum över fadern och hans verk.

 

Mathias von Wachenfeldt
Beläst. Bibliotekarie Mathias von Wachenfeldt berättade om Onkel Adam som läkare och författare.

 

Den kala nedervåningen, där Heddas syster Adriana bott, är under renovering. Museet är på övervåningen där Onkel Adam bott med hustrun Hedda.

Uppför de knarrande trappstegen kommer vi till Onkel Adams lägenhet. Det som fångar min blick direkt är det gamla pianot intill fönstret. Trät är kallt mot mina fingertoppar och lent. Två inbyggda ljushållare i, vad jag tror, mässing eller järn. Det andra mina ögon faller på är en blomvas, en glaskupa vars fot består av små blomknoppar, löv och rötter i metall i en lätt grågrön ton.

Mathias von Wachenfeldt, berättar om Onkel Adam som författare och läkare.

– Carl Anton Wetterbergh var en mycket omtyckt bruksläkare som blev expert på att bota kolera. Och hans författande var minst lika storartat. I sina konstverk och litterära texter så skapande han bilder, sade Mathias och rekommenderade Hat och kärlek, ett av författarens bättre verk.

”Sjön ligger frusen, stilla der under de gamla murarne af Sigurdsnäs, i skygd af svartgrå och blåhvita skogar, som skimra nära och fjerran kring de djupt inskurna stränderna: här och der ser man snöfläckar titta fram mellan skogerne, liksom hvita sjöfåglar ligga i sina bon på de svarta klippstränderna af ett polarhaf.”
ur Hat och kärlek: episoder ut en slägthistoria, Carl Anton Wetterbergh

© Text och foto: Cecilia Andersson

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

ÅRSBOK

Onkel Adam – författaren och gården – C.A. Wetterberg
Utgivare: Östergötlands museum och Östergötlands Fornminnes- och Museiförening, 2016

LÄNKAR
Onkel Adam Wikipedia
Onkel Adamsgården Wikipedia  ÖstMus
Östergötlands museum hemsida  Facebook  boken
Östergötlands Fornminnesförening hemsida

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.