• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Årets sista Nyfiken på med Lodenius


Perspektiv. Anna-Lena Lodenius har granskat den politiska extremismen genom hela sitt yrkesliv. På Stinsen talade hon kring senaste boken Vi säger vad du tänker, om högerpopulismen.

 

”Det händer hela tiden nya saker”

 

NORRKÖPING Vad gör vi med dom? Hur bemöter vi de högerpopulistiska krafter som får allt större fotfäste i Sverige och Europa? Journalisten och författaren Anna-Lena Lodenius ställde frågan inför en intresserad skara åhörare på Stinsen i Söderköping på tisdagskvällen. Något svar på frågan finns inte, menar hon, men den är väl värd att föras fram och att diskuteras.

Anna-Lena Lodenius har intresserat sig för och forskat om den framväxande högerpopulismen under flera årtionden. Hennes senaste bok i ämnet har titeln Vi säger vad du tänker.

– Boken var svår att avsluta, berättade hon under sin föreläsning på Stinsen.
– Det händer hela tiden nya saker i ämnet, och det händer fort.  Jag skulle behöva göra nya aktuella tillägg om och om igen.

Enligt Anna-Lena Lodenius finns det en rad aspekter på varför t ex Sverigedemokraterna vinner röster.

– De påstår sig vara ”folkets röst”, folkets sanna företrädare, men på vilket sätt de är det är oklart, de har ju ingen majoritet. Det är mycket som händer i Europa nu som kan göra vem som helst oroad. Stormakterna närmar sig alltmer varandra och makten tycks mer och mer förskjutas österut.

 

Anna-Lena Lodenius
Samtal. Anna-Lena Lodienius fick med publiken i funderingarna.

 

Detta är svåra frågor som lockade till flera inlägg från publiken. Många hade också åsikter om varför man röstar på SD. Som till exempel att våra andra partier är för lika och för otydliga i sin framtoning. Då är det lätt att man väljer ett parti som ger ”klara besked”.

Någon menade att SD ikläder sig en martyrroll ”ingen vill prata med oss, det är synd om oss”. En annan pekade på det enkla argumentet att folk är rädda om sina jobb, alltså bör vi hindra invandringen. De ökande klasskillnaderna får också folk att rösta på ett parti som vill ”tillbaka till folkhemmet”.

Andra länder har lyckats lösa frågan om högerpopulismen bättre, eftersom de har en längre erfarenhet, tycker Anna-Lena Lodenius. Själv skulle hon vilja skriva en ny bok varje vecka eftersom det händer så mycket hela tiden.

© Text: Bibi Friedrichsen
© Foto: Karolina Nilsson/Söderköpings kommun

STINSEN Söderköping

6 december 2016
Anna-Lena Lodenius

Författarsamtal
Arr: Nyfiken på

LÄNKAR
Anna-Lena Lodenius hemsida
Nyfiken på hemsida Facebook
Söderköpings kommun, Kultur & Fritid hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.