• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Tårta & grattis till Arbetets museum 25 år

Museet som inte samlar på grejer

KORTNYTT/NORRKÖPING
Arbetets museum fyller 25 år och bjuder på tårta och minnen. På lördag eftermiddag dukas tårtorna upp i Laxholmskällaren i museet för alla som vill säga grattis och minnas. Och inte bara tårtor, det blir affischer och bilder från utställningar genom åren.

Arbetets museum har alltid tolkat sitt uppdrag med bredd, inte bara yrkesarbete skildras utan även människors liv och tankar i stort reflekteras. Nyfikenheten har varit och är stor på såväl det svenska samhället som hela världen. Arbetets museum är Norrköpings mest populära museum, hit går unga och gamla. Gymnasister kilar in på vägen hem eller bort, frivilligt.

Att ett helt våningsplan ägnas dokumentärfotografi underlättar. Inte för inte är det här Dokumentärfotopriset delas ut – med ett eftermiddagsseminarium som Fotosverige borde vallfärda till.

Museet samlar inte på föremål, däremot på berättelser. Mycket av verksamheten sker också i andra rum än utställningslokalerna, som seminarier, forskning och utbildningsverksamhet. En viktig del är stödet till landets alla arbetslivsmuseer.

Ovanpå detta förvaltar museet ändå ett fysiskt arv, satirtecknaren EWK:s arkiv med 2.000 bilder, i EWK-museet.

Några av besökarna bästa minnen från utställningsåren kan hittas på YouTube och sociala medier hashtaggade #GrattisAM25. Li Teske, f.d. politiker, nu ordförande i vänföreningen, minns Alzheimerutställningens besök inne i en hjärna. Christian Gustavsson, kommunalråd i Linköping, minns Sjömanstatueringarna. Hasse Eriksson, Kulturskolans chef, minns utställningen Växa i Navestad som han själv var delaktig i 1991.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin

ARBETETS MUSEUM Norrköping

10 december 2016 kl 15 – 17
Arbetets museum 25 år

Tårtkalas

#Grattis AM25 – 10 MINNEN på KULTURSIDAN.NU
Alla ska passa in Fördöm dömandet
Barn & Krig Levande barn är mjuka, abstrakta gränser hårda
Framtidsland Dags att söka lösningar på allvar – pågående
Jag är Angelica Gränsöverskridande möte
Livets steg Ritualer som förenar
Liv i Bangladesh Bortom exotismen
Paus EWK mötte arabisk satir
Speak Truth to Power – Mod utan gränser 50 människorättshjältar
Världens mitt finns inte på kartan Barnen tog kameran i egna händer
100! Historien får liv

LÄNKAR
Arbetets museum hemsida Facebook YouTube-kanal

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.