• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Alla ska passa in på Arbetets museum

Punkt
Begränsat rörelseutrymme. Utställningen Alla ska passa in på Arbetets museum provocerar invanda tankar och berör starkt.

 

”Hur vill du bli avrättad?”

 

Brev som handlar om att passa in. Ungdomars tankar om att bli dömda eller själv döma. Detta har blivit en utställning som väcker många tankar. Alla ska passa in på Arbetets museum.

Jag ställer mig på en punkt på marken där det står STÅ HÄR OM DU INTE ÄR NORMAL. På alla tv-apparater dyker där upp hur många ögon som helst som bara stirrar på en och ett ljud som bäst går att beskriva som ett märkligt brus.

Mina tankar går direkt till skoltiden och nerdragna byxor i korridorer. Och andra jobbiga situationer som kommer på min näthinna. Impulsivt så rör sig mina ben, de vill inte stå kvar längre, de vill fly.

Utställningen Alla ska passa in på Arbetets Museum har tagit avstamp i det drama- och museipedagogiska projektet ”Dömda”. Där har elever från olika håll i Sverige medverkat på flera sätt. Allt utgick från en pjäs om Joe Hill, som eleverna sedan fick jobba utifrån.

– Vi ställde frågan ”Hur vill du bli avrättad” till eleverna. Sen när vår föreställning om Joe Hill började så rabblar fångvaktaren upp alla sätt Joe kan bli avrättad på, säger Dragan Mitic som är producent för utställningen.

 

CP-skadade är inte dumma
”Stackars dig”. Brevet från en 16-årig CP-skadad tjej om hur illa många bemöter henne.

 

4.500 ungdomar medverkade i projektet och 650 av dessa skrev brev. Dragan valde ut 40 brev och har kokat ner dem till utställningens nio moduler. Med tre till fem berättelser i varje tema, som alla utgår från att inte passa in, som ”fel” kropp eller ”fel” bakgrund.

När jag drar i en av lådorna i modulerna så hörs det ibland en inläst historia, ibland får man läsa. Historierna och bilderna berör. Jag fastnar framför en bild på en tjej i rullstol, där står något om att en gammal tant sa ”Stackars dig” till henne. Det biter sig fast.

Dragan menar att alla grupper har regler som måste följas. Den som inte gör det straffas, straffet är nästan alltid någon form av utfrysning.

– Den ultimata utfrysningen är ju dödsstraff. Du får inte vara med i mänskligheten längre, menar Dragan Mitic.

De nio montrarna skapar ett rum i rummet. Där kan det vara workshops för de elever som utställningen riktar sig till. Där finns även saker att se, som dokumentären Inga tjejer på plan. Den handlar om en feministisk rapgrupp som ska uppträda innan en MFF-match med en sång om att stoppa machokulturen i fotboll. Resultatet är att de får utstå hot och kränkningar.

 

Han dömde andra
Avgått som domare. ”Jag gick förbi henne och började tänka på alla människor jag kallat saker.”

 

Utställningen och hela projektet har grundats på idén att få skoleleverna att tänka på hur snabbt vi dömer andra. Vad det finns för regler i en grupp. Och vad som händer om det inte finns regler i en grupp.

Att ha en pjäs om Joe Hill som utgångspunkt för en sådan här utställning kan verka lite märkligt men Dragan menar att det inte är så konstigt.

– Jag ville lyfta fram Joe Hill eftersom han blev oskyldigt dömd. Och han var så stor att jag ville visa honom för en ny generation, säger han.

Detta är en visning som verkligen tar tag i en och inte lämnar en. Jag tittar på det fina trädet som är uppbyggt där det står FÖRLÅT och känner vemod. Så lätt men ändå så svårt.

© Text och foto: Morgan Lengbrant

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

ARBETETS MUSEUM Norrköping

2 mars – 5 juni 2016
Alla ska passa in

Utställning

LÄNKAR
Arbetets Museum hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Alla ska passa in på Arbetets museum

  1. Pingback: Tårta & grattis till Arbetets museum 25 år – KULTURSIDAN.nu