• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Viktigt budskap i The Inner Struggle (recension)

The Inner Struggle
Alices hud saknar pigment. Människor som har är albinism är som alla vi andra, kapabel till kärlek och godhet. Det förklarar hennes lärare i filmen The Inner Struggle.

 

Alice är inget spöke som bringar tur

 

Alices kropp är inte magisk, den är hennes egen. Kortfilmen The Inner Struggle som hade urpremiär på Cnema på onsdagen utnyttjar fiktionens kraft och blandar med fakta. Medkänslan som filmen väcker gör att publiken kan bortse från de brister som trots allt finns i svensk-tanzaniska projektet där alla skådespelare är amatörer.

Filmen öppnar runt en stämningsfull brasa där barn sitter och ser upp till en äldre man som just ska börja berätta en historia. Alice är huvudpersonen och den gamle mannen ska just förklara vad som gör henne speciell.

Vi befinner oss hemma hos en familj till vilken flickan Alice precis adopterats. Hon sitter och petar i maten vid middagsbordet och kontrasten mellan hennes vita hud och hennes föräldrars mörka ger en fingervisning om ämnet som kommer att avhandlas.

Flickan är nyligen adopterad när hennes far får oroande nyheter. Hans företag håller på att fallera vilket såklart leder till stor oro. Han stöter på en gammal bekant som rekommenderar något som låter helt otroligt i pappans öron. En utövare av alternativ medicin och häxkonster har löst den bekantas problem, och kanske kan han göra detsamma för mannens företag?

 

Häxdoktorn – The Inner Struggle
Om du inte utnyttjar de här krafterna.” Häxdoktorn är en farlig man.

 

Rådet avfärdas först men en man som har allt att förlora måste ibland ta till extraordinära åtgärder. Besöket hos häxdoktorn gör honom inte bara mycket fattigare, utan får även resultatet att han återvänder hem med tron att hans egen dotter är orsaken till alla deras problem.

Alice pappa tar till slut sitt förnuft till fånga och hans kärlek till sin dotter slår hårdare än orden från en kvacksalvare, men det går långt innan vi får ett lyckligt slut.

Filmskaparnas förmåga att frambringa medkänsla gör att vi kan bortse från filmens tillkortakommanden. Sådana finns förstås i ett projekt där alla skådespelare är amatörer utan tidigare erfarenhet. Att använda lokala förmågor ger ett trovärdigt intryck.

Manusets repliker levereras stelt över ett ständigt brummande från dieselmotorer, men budskapet blir inte mindre viktigt för det. Ämnet – albinism som handlar om människor som saknar gen för hudpigmentering – är i ständigt fokus.

Huvudpersonens lärarinna lär oss, på ett uppstaplat men också lättförståeligt vis, vad albinism innebär. Våra händer inte går rakt igenom personer som Alice som om de vore spöken. Hon är människa som alla vi andra, kapabel till kärlek och godhet, och hennes kropp, eller avhuggna kroppsdelar, ger på inget vis tur eller magiska krafter till andra.

 

Filmrekvisita till salu
Filmrekvisita till salu. Häxdoktorns snäckhalsband såldes vid premiären till förmån för skolan där många barn med albinism går.

 

Publiken i Cnemas största salong är nog redan väl förtrogen med filmens fakta, men så är vi inte heller den primära målgruppen. Tankarna går till utbildningsfilmer som många av oss fick se i grundskolan och det är också meningen. Vi får förklarat för oss att filmen kommer att visas i sex TV-stationer i Tanzania och även åka runt i en ambulerande biograf för att visas för lokalbefolkningen, där också behovet av denna typ av undervisning finns.

Det är en intressant tanke att utbilda genom spelfilm och om The Inner Struggle får en stor genomslagskraft så är det kanske ett medium som andra hjälporganisationer kan använda i framtiden. Projektet har varit möjligt tack vare hjälp från Svenska Institutet, Norrköpings kommun, Cnema och hjälporganisationen Under The Same Sun som verkar för en säker tillvaro för människor med albinism.

Filmen är högst aktuell nu när vi i dagarna kunde läsa att människooffer intensifieras i valtider och att personer med albinism löper betydligt större risk än andra. Jag hoppas att budskapet når fram – och att filmens brister inte drar till sig uppmärksamheten – när den återvänder till hemlandet Tanzania och den tilltänkta publiken.

© Text: Oskar Olsson
© Foto: Christoffer Mansdorff Djurberg
© Filmstillbilder: Måns Ahlin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

CNEMA Norrköping

2 mars 2016, kl.17
The Inner Struggle
Regi: Måns Ahlin
Projektledare: Eva Lundgren Stenbom
Prod: Norrköpings kommun och UTSS – Under The Same Sun

LÄNKAR
Artikel om barnoffer The citizen
Urpremiär för filmen The Inner Struggle reportage Kultursidan.nu 1/3 2016

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.