• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Urpremiär för filmen The Inner Struggle

Eva och Måns
Vill förändra. Eva Lundgren Stenbom och regissören Måns Ahlin ser mycket fram emot Filmen The Inner Struggles urpremiär på Cnema på onsdag, och filmens fortsatta resa.

 

Mot fördomar, för jämställdhet

 

– Jag såg hur bränd hon var. Eva Lundgren Stenbom berättar om startskottet för att engagera sig för människor med albinism i Tanzania, personer som hotas både av solen och av fördomar. På onsdag är det urpremiär för filmen The Inner Struggle  på Cnema.

För ungefär ett år sedan började arbetet med filmen The inner struggle. Projektet är ett samarbete mellan Norrköpings kommun och organisationen UTSS – Under The Same Sun, i Tanzania. Det är en film vars syfte är att lyfta upp situationen för människor med albinism i Tanzania, med diskriminering och grymma överfall.

Men idén till projektet föddes mycket tidigare än så. Eva Lundgren Stenbom har varit i Tanzania många gånger. För ett antal år sedan träffade hon för första gången på någon med albinism i Afrika.

– Det var en liten flicka som jag träffade på en kväll, som jag såg lekte vid vägkanten. Och jag såg hur bränd hon var. Och jag kunde känna igen mig så väl i känslan hur det är första dagen i solen bränner sig. Man vet hur det känns. Men för henne är det så varje kväll. Så det var startskottet egentligen för att jag började engagera mig i de här frågorna, berättar Eva Lundgren Stenbom.

 

En i filmteamet granskar det filmade materialet.
Det ser bra ut. En i filmteamet granskar det filmade materialet.

 

Hon kom i kontakt med organisationen Under The Same Sun, som jobbar i Tanzania för att människor med albinism ska ha samma rättigheter som alla andra. Detta utmynnade så småningom i ett gatuteaterprojekt, community theatre. De spelade upp en liten föreställning och förde sedan en dialog med folk på gator och öppna platser, kring vad det är som händer människor med albinism, varför de behandlas som de gör. Detta ledde senare vidare till filmprojektet The Inner Struggle.

Att det skulle bli just en film var självklart.
– I filmer, om det någonsin är med någon människa med albinism, då är det ju i form av någon skurk eller mystisk typ, obehaglig människa. Men här så pratade vi om att vi skulle göra en film där en person med albinism har en huvudroll och framställs som en normal, sympatisk människa, säger Eva.

Så för ett år sedan började då arbetet med filmen. En grupp från Under The Same Sun kom till Sverige och tillsammans arbetade intensivt under tio dagar med manusidén.

– Det innebar ju en stor researchfas, där vi fick reda på mycket mer kring hur filmen ska användas och vad man vill få ut utav den. För Under the same sun arbetar ju pedagogiskt där nere med de förutsättningar som finns i Tanzania, säger Måns Ahlin, som arbetar som filmpedagog i Norrköping och som Eva hade engagerat som regissör.

– Sedan var vi en liten grupp som jobbade under sommaren över Skype med att ta fram ett manus, fortsätter Måns som slutligen packade väskorna och tillsammans med Eva för att filma under oktober månad i höstas.

 

The Inner Struggle 6
Marietha Marco spelar huvudrollen. Filmen The Inner Struggle ska lyfta situationen för de som lever med albinism i Tanzania. De pengar som filmvisningarna och kringförsäljningen drar in går till Lake view-skolan som ger trygghet till ungdomar med albinism.

 

Filmen ska visas på sex olika tv-stationer i Tanzania och andra media. På detta sätt hoppas man kunna förändra inställningen till människor med albinism. I Tanzania ses inte människor med albinism som människor. De har inte samma rättigheter, de ses som avskum. Men samtidigt som man har dessa föreställningar, ses deras kroppsdelar som något med magisk kraft, som kan bota sjukdomar. Många blir jagade och lemlästade för att deras skelett anses innehålla magiska egenskaper.

– Det är ju en viss typ av människor som i princip har planterat de här idéerna och föreställningarna. Det är ju framgångsrika företagare, politiker och sådana som köper det här, det är de som gör att det här fortsätter. Så när det finns fattigdom finns det alltid människor som är beredda att göra en allvarlig sak, säger Eva Lundgren Stenbom.

The Inner Struggle har världspremiär onsdag 2 mars på Cnema. Därefter kommer den snart visas både i Dar es Salaam och i Mwanza, där filmen spelades in. I Norrköping är tanken att filmen ska kunna visas i pedagogiskt syfte för att diskutera utanförskap och mobbning, till exempel på grund av annorlunda utseende.

© Text: Jennie Johnson
© Foto: Jennie Johnson och Under the Same Sun
©  Filmstill: Måns Ahlin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

CNEMA Norrköping

2 mars 2016, kl.17
The Inner Struggle
Regi: Måns Ahlin
Projektledare:
Eva Lundgren Stenbom
Prod: Norrköpings kommun och UTSS – Under The Same Sun

Länkar:
Cnema hemsida The inner struggle
Evas tre ord skapar en bättre värld reportage Kultursidan.nu 6/2 2014

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Urpremiär för filmen The Inner Struggle

  1. Pingback: Viktigt budskap i The Inner Struggle (recension) – KULTURSIDAN.nu