• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Längtan är en del av att Leva livet i veckan

Från utställningen Barn & Krig
Tänk att få leka och gå i skolan. Utställningen Barn & Krig på arbetets museum står för en del av det som händer under Leva livet-veckan.

 

Lyfter livsfrågor i det offentliga rummet

 

Vad längtar du efter? Längtar du efter en anställning, ett hem, en karriär, en plats? Trygghet, närhet, vänskap, kärlek? Längtan kan vara en drivkraft, en motivation, men den kan också vara plågsam, ja nästan smärtsam.

På lördag inleds Leva Livet-veckan i Norrköping. Temaveckan har till syfte att lyfta livsfrågor i det offentliga rummet. Det är andra året den genomförs i vår stad och undertemat denna gång är Längtan.

– Svenska kyrkan jobbar med livsfrågor hela tiden, men det här är ett nytt sätt att göra det på – ett nytt sätt utanför våra egna kyrkor och lokaler, säger Katarina Wändahl som är projektledare för Leva livet.

Liksom tidigare år är Leva livet-veckan ett samarbete mellan ett 40-tal olika föreningar och organisationer som tillsammans presenterar över 40 olika programpunkter. Mycket som ändå skulle hända i Norrköping men som här hamnar i nya sammanhang.

– När samarbetspartners möts så händer det ofta nya, oväntade, saker. Leva livet är inte Svenska kyrkans varumärke, utan ett eget varumärke, ungefär som Kulturnatten i Norrköping. Det står för sig själv, men Svenska kyrkan är motor i projektet och stöttar det ekonomiskt, berättar Katarina Wändahl.

 

Karin Veres, Norrköpings symfoniorkester
Längtan som drivkraft. Vad vill Karin Veres, vd och konstnärlig ledare för Norrköpings symfoniorkester?

 

Startskottet sker på lördag i Lindens köpcentrum, där kända norrköpingsbor samtalar om hur deras längtan ser ut. Först ut i Citysoffan, som leds av Henrik Johnsson, är Johan Celander från Östgötateatern och Karin Veres från Symfoniorkestern tillsammans med kyrkoherde Tomas Wärfman. Därefter pratar Axel Schylström och Arantxa Álvarez, båda kända från TV-programmet Idol, om vad längtan är för dem och till sist får vi lyssna till Janne Andersson, IFK, Stefan Nilsson, Dolphins och Fredrik Jensen, Vita Hästen och Norrköpings Tidningars chefredaktör Mats Willner.

Under veckan får vi också träffa Östergötlands sjukhusclowner och höra vad de längtar efter. På måndagskvällen kan vi lyssna till författaren Inger Edelfeldt som berättar om sin senaste roman med titeln Fader vår, som handlar om längtan efter en pappa.

Det blir utställningar, teater, musik och samtal på flera olika håll i kommunen, något till och med i en kyrka.

 

Inger Edelfeldt, författare
Längtan efter en pappa. Författaren Inger Edelfeldt kommer till Stadsbiblioteket med nya romanen Fader vår.

 

Flera programpunkter handlar om barns längtan, och då speciellt de barn som har kommit till vårt land genom de många flyktingströmmarna. Det handlar om barns längtan efter hopp, om barns längtan efter fred och frihet och det handlar om något som de flesta av oss tar för själv-klart, nämligen att få leka utan att behöva vara rädd och orolig. Det är viktiga ämnen som kan vara svåra att prata om, men det behövs.

Alla barn kan ännu inte uttrycka sig via språket, och det har man tagit fasta på, exempelvis på Borgsmoskolan där eleverna har fått rita och måla sin längtan och deras elevutställning pågår under hela Leva Livet-veckan.

– Leva livet veckan är en möjlighet att skapa mötesplatser i det offentliga rummet och att bygga nätverk. Vi vill att fler människor ska få uppleva att det är gott att leva i Norrköping, avslutar Katarina Wändahl.
© Text: Eva Lindblad
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin och Gustav Mårtensson
© Ill: Arifur, Rahman, Bangladesh

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

NORRKÖPING

5 – 12 mars 2016
Leva livet

Tema Längtan
En vecka om livsfrågor
Arr: Svenska kyrkan i Norrköping med flera

LÄNKAR
Leva livet hemsida Facebook program

Tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Längtan är en del av att Leva livet i veckan

  1. Pingback: Inger Edelfeldt gästade Stadsbiblioteket – KULTURSIDAN.nu

  2. Pingback: KULTURSIDAN.nu