• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

”Världens mitt finns inte på kartan” på Arbetets museum

Ramünas
Ett spännande projekt, var 12-årige Ramünas omdöme. Han kommer från barnhemmet Pabradé i Litauen och medverkade i seminariet som hölls i anslutning till utställningen.

 

Barns egna bilder och röster

 

– Barn kan, vill och vågar om vuxna människor är intresserade. Nu har barnen uttryckt sig. Nu gäller det att lyssna på dom!

Författaren och filmaren Göran Odbratt har tillsammans med barn i Ryssland, Litauen och Sverige gjort utställningen Världen mitt finns inte på kartan. Utställningen som visas på Arbetets museum omfattar cirka 200 bilder och bildspel.

Tidigare har Göran Odbratt publicerat en reserapport, med samma namn, om vad som hänt efter nästan 15 års samarbete mellan Sverige, Litauen, Kirgistan och Ryssland när det gäller barn på barnhem eller institution.

 

Vägg 2
Vägg 4 Vägg 6
Vägg 3
Barnens egna bilder.

 

Odbratt satte kameror i händerna på barnen och under ett halvår producerades mellan 25.000 och 30.000 bilder och teckningar. Sedan har han gått igenom bilderna tillsammans med de unga fotograferna som berättat om sina tankar om sådant som hem, kärlek, rädsla och relationer. Två professionella fotografer, Kent Klich och Lars Tunbjörk, har också medverkat i arbetet och några av deras bilder finns med i utställningen.

En del bilder är starka i sitt uttryck, även om utställningens primära målgrupp är barn och ungdomar, kommer alla som är intresserade av barn och deras rättigheter och möjligheter att beröras av bilderna och texterna. Aktuellt är den i Sverige nyligen genomförda Vanvårdsutredningen och mycket handlar om Barnkonventionen i det budskap som besökarna får.

 

Varldens mitt finns
Göran Odbratt Göran Odbratt och seminariedeltagare
Alla ungdomar som bidragit med foto och bilder nämns vid namn.
Göran Odbratt och seminariedeltagare i utställningen.

 

I fredags anordnades ett seminarium, i anslutning till utställningen, om ansvarsfrågor och barns rättigheter i samband med omhändertagande. På plats fanns personal och barn från Otradnoje center i Moskva, barnhemmet i Pabradé i Litauen, Råby ungdomshem utanför Lund och Steninge transitboende i Sigtuna. Det fanns också representanter för Barnombudsmannen i Sverige och motsvarande från Ryssland och Litauen. Seminariet lockade cirka 80 deltagare.

Vi träffade 12-årige Ramünas från barnhemmet Pabradé som tyckte att det varit spännande att få vara med i projektet och att nu för första gången på komma till Sverige och Norrköping. Han tyckte det blivit en stor och spännande utställning och var glad över att få vara medverkande.

 

Bild 2 Sol
Målning på foto – det står Katt på ryska i pratbubblan.
Adilas Sol.

Utställningen ”Världens mitt finns inte på kartan – en utställning med barns röster i fokus” har producerats av Arbetets Museum och Göran Odbratt i samarbete med SIDA. Den visas på Arbetets Museum från den 9 april till början av hösten när den flyttas till Ryssland innan den återkommer till Sverige för en turné. Arbetets Museum i Norrköping fortsätter producera engagerande utställningar!

Text och foto: Sven Åke Molund

  • ARBETETS MUSEUM Norrköping
  • 9 april – 16 oktober 2011
    Världens mitt finns inte på kartan

    Göran Odbratt
    Foto: Barn i Ryssland, Litauen, Sverige samt Kent Klich och Lars Tunbjörk
Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.