• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Avgörande steg i livet på Arbetets museum

[flickr]http://www.flickr.com/photos/kultursidan/6357615181/[/flickr]

Fotografen Anders Ryman visade utställningen Livets steg för pressen i torsdags.

 

Olika – men framför allt lika

 

Det ska sägas genast: Livets steg är en fantastisk utställning med bilder som berör åskådaren djupt. Det som kunde ha blivit blicken utifrån mot det exotiska når i stället den andre som medmänniska.

Så har då fotografen Anders Ryman under mer än åtta år samlat material till sin prisbelönta bok med samma namn. Utställningens 55 bilder plus en film, som kan ses på Arbetets museums översta våningsplan, kan i jämförelse tyckas som ett litet smakprov men ska förstås som ett eget medium. Här är bilderna uppdragna i storlek och sammanställda och ger överblick i några ögonkast, innan man måste fördjupa sig i varje bild.

– När jag startade det hela ville jag göra något globalt om människan, om den stora kulturella mångfalden, men framför allt om likheterna över kulturgränserna. Jag valde att fokusera på livscykelriter därför att det är något som förenar oss människor. Vi har alla ett behov av att markera de steg vi tar på livets väg, berättar Anders Ryman som i ungdomen studerade kulturantropologi på forskarnivå.

Fotografierna har alltså människan som tema, hon som föds och som växer, blir till ung kvinna och man, som förenas, och som slutligen dör. Anders Ryman har rest världen runt och sökt upp de kulturella och religiösa riter som markerar livets skeden.

Som Arbetets museum påpekar – och den 560 sidor tjocka boken understryker – är detta ett monumentalt fotoprojekt. De första bilderna tog Anders Ryman hos samerna i Kautokeino i Nordnorge vid påsk 2000, en tid då man där firar dop, bröllop och konformation. Och de sista bilderna är tagna under ett finskt bröllop i Åbolands skärgård sju och ett halvt år senare. Däremellan ligger resor till tjugotal kulturer i alla bebodda världsdelar.

Om än de yttre tecknen skiftar så visar bilderna att dessa livets skiftande övergångar är gemensamma för alla kulturer. Det är de som gör oss till människor, till kulturbärare. En forskargärning så god som någon.

Utställningen, som tidigare har visats på bland annat Upplandsmuseet, kommer även att visas i Berlin i vinter.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Sven Åke Molund och Anders Ryman

 

  • ARBETETS MUSEUM Norrköping

  • 19 november 2011 – 11 mars 2012
    Livets steg
    Fotograf Anders Ryman

 

LÄNKAR
Arbetets museum hemsida
Livets steg hemsida

 

FLER BILDER FRÅN UTSTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157628035720527″]

 

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Avgörande steg i livet på Arbetets museum

  1. Pingback: Arbetets museum firar 20 år | KULTURSIDAN.nu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.