• KULTUR-ANNONS

 • NYHETER

Paus på EWK-museet

Barbie
Saad Hajos Barbie visar att gränsöverskridande kärlek är möjlig.


Paus i ordkriget. Film 3:21 min.

 

Det mest förbjudna utmanar satiriker

 

Paus. Arabisk politisk illustrationskonst – igår och idag är en temautställning som nu visas i EWK-museet på Arbetets museum i Norrköping. I fokus ligger tre tabun; sex, politik och religion. Tre svåra ämnen som både arabiska och icke-arabiska tecknare måste förhålla sig till.

 

Gamla alster Baken bar
Teckningar Adam och Eva

 

Utställningen skildrar den utveckling som den arabiska politiska illustrationen har genomgått de senaste femtio åren. Den arabiska satiren och karikatyren har en flertusenårig historia, men i journalistiska sammanhang kom den in först på 1800-talet.

I Paus möts man av bilder producerade från 1950-talet fram till idag. Tecknarna kommer från hela arabvärlden – bland annat Syrien, Saudi-Arabien, Irak och Tunisien – och bland dem finns såväl ateister som kristna och muslimer.

 

kortlek
Mångtydig kortlek, med politisk udd för den som vill se det så.

 

Gemensamt för tecknarna är att de tar ställning för mänskliga rättigheter, yttrandefrihet och demokratiska processer, samtidigt som de verkar i samhällen där individens rättigheter är begränsade. Utställningen visar också på en historisk förändring där kulturella och religiösa tabun bevakas allt hårdare.

Arbetets Museum har, tack vare ett samarbete med karikatyrmuseet Fayoum Art Center i Egypten, också möjlighet att visa en del föremål som handgjorda böcker om politisk illustrationskonst och arabiska tidningar från 1950- och 1960-talen. Man kan också ta del av en tecknad film från 1938!

I utställningen visas även EWK:s bilder med motiv från arabvärlden och Mellanöstern där man kan se skillnader men framför allt likheter mellan EWK och de arabiska tecknarnas bilder.

 

Carina Milde, Sahar Burhan och Saad Hajo
Utställningsproducenterna Sahar Burhan och Saad Hajo tillsammans med EWK-museets intendent Carina Milde.

 

De syrisk-libanesiska politiska illustratörerna Sahar Burhan och Saad Hajo, som i dag är bosatta i Norrköping, har gjort utställningen tillsammans med EWK-museets intendent Carina Milde. Kulturrådet stöder utställningen ekonomiskt.

Tisdagen den 7 december gästar Raouf Karray, professor vid Sfax-universitetet i Tunisien, museet för en föreläsning om just ”Censur och tabun i arabvärlden”.

Text och foto: Sven-Åke Molund
Film: Ann-Charlotte Sandelin

 • EWK-MUSEET, Arbetets museum, Norrköping

 • 4 december 2010 – 24 mars 2011
  Paus. Arabisk politisk illustrationskonst – igår och idag

  Projektansvariga: Sahar Burhan och Saad Hajo samt intendent Carina Milde
 • 7 december föreläsning
  Censur och tabun i arabvärlden

  Raouf Karray, professor vid Sfax-universitetet i Tunisien

LÄNKAR
November-konst i alla riktningar – Från satir till 1700-talstyger och 1800-talsrost https://www.kultursidan.nu/?p=581

Tagged , . Bookmark the permalink.