• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Pekings gamla PR-filmer rullar igen

Spiralen 1967
Begreppet Fjärde storstadsregionen uttalas redan i filmen Spiralen från 1967.

 


Gamla reklamfilmer blir som nya på dvd, tack vare Stadsarkivet och Stadsmuseet. Film 3:22.

 

Nostalgi från 100 års filmrutor

 

Stadsmuseet och Stadsarkivet gör det igen. Suget efter bilder från gamla Norrköping tycks omättligt och medan Åbyfilmer från 1940–1960-talen rullar på museets filmhylla en trappa upp presenterar kommunens minnesgoda institutioner en dvd lagom till jul, fylld med filmgodis.

Norrköping presenterar sig är titeln, det är alltså fråga om stadens och sedermera kommunens egna reklamfilmer som visades som förspel på bio eller vid skolor och på företag. Reklamfilmerna är fem, från 1939 års Staden vid Bråviken till Upplev Norrköping från 2004/2006. Men dvd:n spänner över 100 år, tack vare ett filmklipp från 1906 års utställning på Sylten som man köpt in från SVT och Arthur Nordéns Norrköping Bråviksstaden från 1923. Nordéns film tar publiken med på en flygtur över staden med de många rykande skorstenarna.

Filmerna har grävts fram ur Stadsmuseets och Stadsarkivet av Anders Karlin, museiintendent, och Rolf Jonsson, 1:e arkivarie. De ömtåliga rullarna har skickats till Filmarkivet i Grängesberg där de scannats in och digitaliserats. Till slut har Göran Isaksson, pensionerad SVT-medarbetare försökt återge filmernas ursprungliga färg, scen för scen.

Ciceron på dvd:n är den populäre tv-journalisten Magnus Höijer.

Text och film: Ann-Charlotte Sandelin

 

  • NORRKÖPINGS STADSMUSEUM och STADSARKIV

  • Norrköping presenterar sig
  • dvd: 95 min
Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.