• KULTUR-ANNONS

 • NYHETER

Truth be told – sanna bilder på Arbetets museum

Med pennan som vapen. Vem ska man tro på – den fria pressen eller Guds bok? Svaret är inte självklart.

 

Nordiska tecknare med frihet att yttra sig i tusch

 

”Jag delar inte dina åsikter men jag är beredd att dö för din rätt att framföra dem.”

Citatet ovan, som tillskrivs den franske författaren Voltaire, inleder utställningen Truth Be Told – om sanningen ska fram som öppnar på Arbetets museum på lördag. Utställningen handlar alltså om yttrandefrihet och tolerans och gör det på ett sätt som 1700-talsförfattaren troligen skulle uppskattat. I tecknad form.

Det är det nordiska nätverket för politisk illustrationskonst som samlat satiriska verk av tecknare från nordiska länder till en utställning kring temat som på sitt sätt kan ses som ett svar på förra årets Paus. Arabisk politisk illustrationskonst – igår och idag på EWK-museet, som är inrymt på Arbetets museum. Det är viktigt framhålla att det inte är skillnader i religion man vill belysa utan granska de som har makten. Men också ställa frågor om hur vi vanliga nordbor hanterar de arabiska frågorna, om inte så i stort så i det lilla..

Satiren är viktig för att peka på missförhållanden då satir och skratt öppnar upp för reflektioner och därför också kan påverka. Syftet med utställningen att höja nivån och att belysa vikten av yttrandefrihet och tolerans, kanske framför allt i arabvärlden.

I utställningen visas 38 bilder i ram och ungefär lika många i ett bildspel. Illustratörerna kommer från Sverige, Norge och Finland. Saad Hajo, som är bosatt i Norrköping, var med vid pressvisningen och han har också tre bilder med bland de monterade bilderna på väggarna.

Intendent Carina Milde, som ansvarar för EWK-museet, har också tagit initiativet till det nordiska nätverket. Hon kommer också efter vernissagen 12 november att delta i ett samtal med tecknaren Magnus Bard där fokus ligger på Sverige och vilka tabun som finns i vårt samhällsliv och vår kultur.

Truth Be Told – om sanningen ska fram öppnar under serie- och animationsfestivalen Ruta till ruta som pågår i Norrköping helgen 11-13 november.

Text och foto: Sven Åke Molund

 

 • ARBETETS MUSEUM Norrköping

 • 12 november 2011 – 15 januari 2012
  Truth Be Told – om sanningen ska fram
  Nordiska tecknare om yttrandefrihet

  • PROGRAM
   12 november 2011 kl 14
   Vernissage och samtal om tabun i det svenska samhället
   Carina Milde och Magnus Bard

 

LÄNKAR
Arbetets museum hemsida
Penna, papper och träffsäker humor artikel Kultursidan.nu 8/11 2011
Paus. Politisk arabisk illustrationskonst artikel Kultursidan.nu 6/12 2010

 

FLER BILDER FRÅN UTSTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157627972376441″]

 

Tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Truth be told – sanna bilder på Arbetets museum

 1. Pingback: Arbetets museum firar 20 år | KULTURSIDAN.nu