• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Hyllad Maus-roman inspirerade till utställning på Stadsmuseet


Mus Mouse Maus visas på Stadsmuseet i Norrköping.

 

Många möss blir det

 

111111 – alltså fredagen den 11 nov 2011 kl 11 invigs utställningen Mus Mouse Maus på Norrköpings Stadsmuseum. 24 skandinaviska serietecknare tolkar Art Spiegelmans hyllade serieroman Maus.

Utställningen är en del i Norrköpings animations- och seriefestival Ruta till Ruta som invigs samtidigt som utställningen öppnar.

De 24 tecknarna skildrar, var och en på sitt sätt, sina tolkningar av den prisbelönade ursprungsberättelsen som är en självbiografisk skildring av den amerikanske tecknaren Art Spiegelman. Den beskriver hans föräldrars upplevelser då de överlevde Förintelsen. Art Spiegleman föddes i Stockholm 1948 men är nu bosatt i New York.

Daniel Atterbom, tidigare ordförande för Seriefrämjandet och numera bosatt i Norrköping, ser många orsaker till att Spiegelmans berättelse fått stor betydelse.

– Den beskriver ett ämne från det förflutna, men som fortfarande är aktuellt. Och den är inriktad på det väsentliga där oväsentligheter skalats bort.

Serien som givits ut av litterära förlag, inte av serieförlag, kännetecknas av alla personer tecknas som djur. Nazisterna är katter, judarna möss, som en konsekvens av det nazistiska språket som beskrev judar som just möss. Också svenskar representeras av ett djur – renen.

Djurmotivet har många av de skandinaviska uttolkarna tagit fasta på. Andra har funderat över hur individens självbild förändras och åter andra vridit och vänt på Förintelsetemat. Det är en sevärd utställning på Hyllan, en trappa upp i museet.

Utställningen på Norrköpings Stadsmuseum kommer att visas under en månad. Tidigare har den visats för många tusen besökare i Stockholm, Göteborg, Malmö, Bålsta, Jönköping, Umeå, Sundsvall samt Tidö. Den visas nu också i Paris. Utställningen presenteras av Seriefrämjandet med stöd av Kulturrådet, Framtidens kultur, Kultur Skåne samt Malmö Kulturstöd.

Text och foto: Sven Åke Molund

 

  • STADSMUSEET Norrköping

  • 11 november – 11 december 2011
    Mus Mouse Maus
    24 tecknare tolkar Maus

 

LÄNKAR
Norrköpings Stadsmuseum hemsida
Seriefrämjandet hemsida
Art Spiegelman Wikipedia
Ruta till ruta artikel Kultursidan.nu 8/11 2011

 

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.