• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Framtiden har landat på Arbetets museum

Den flytande staden är utställningens hjärta, skapad av ungdomarnas egna idéer. När havsnivåerna stiger och mer mark behövs för odling kan flytande städer, som är självförsörjande, vara en lösning. I akvariet simmar karpar, växtätande fiskar. I byggverket bakom finns tankar om livet i den flytande staden.

 

”Arbetets museums djärvaste projekt någonsin”

 

Jag cyklar på cykelkarusellen och ser stålträdets plastblommor slå ut. Än så länge är jag ensam cyklist på Arbetets museum men säkert fylls karusellen snart. Cykeln är ju framtidens transportmedel. Häromdagen mötte jag en kompis som ställt bilen och satsat på elcykel för dagliga turer mellan Åby och centrala Norrköping.

 


Odla kryddor och grönsaker hemma i näringslösning. 

 

Utställningen Framtidsland har landat och ska stå åtminstone i fem års tid. På lördag är det stor invigning med Stefan Löfvén (framtidens statsminister?) som bandklippare.

– Det här är det djärvaste projektet Arbetets museum någonsin gjort, säger museichefen Niklas Cserhalmi. Det finns stor efterfrågan på svar, på frågan om hur ett hållbart samhälle ska se ut, men få lösningar.

Som vanligt på Arbetets museum finns knappar att trycka på i utställningen, glittrande ljus och saker som rör på sig. Men en stor karpdamm med flytande små städer signalerar något helt nytt på Arbetets museum, liksom plantor röda tomater och grönskande basilikablad som hämtar näring ur rinnande vatten.

 


Care–Share–Repair. Framtidens mode kan lyfta återanvända kläder. Biträdande producenten Fanny Söderström Aupeix visar ett exempel från Den flytande staden. I bakgrunden skymtar en av de ungdomar som deltagit i utställningens idéarbete.

 

Med Framtidsland skissar Arbetets museum på just framtidssvaren. För museet är ju inte ett vanligt museum utan en projekt- och kunskapsorganisation med svängdörrar mot omvärlden.

Utställningsarbetet inleddes hösten 2012 med att rekrytera de som ska ta stegen in i denna i framtid – ungdomar i de övre tonåren. De som lyssnade var intresserade av hållbarhetsfrågor och av att gestalta sina visioner.

– De fick själva styra vad de skulle göra, berättar biträdande producenten Fanny Söderström Aupeix som reste runt mellan ungdomarnas studiegrupper i Falun, Örebro, Kristianstad och Linköping/Norrköping.

 


Samtal pågår. Portmonnän och leksaksdraken för samtal om konsumtion. Ett resultat av rundabordssamtalen, nedklippt till de vassaste argumenten.

 

18 forskare möter besökaren i utställningens entré. För i samtalen med ungdomarna utkristalliserades sex fokusområden: Mat, Energi, Transport, Konsumtion, Boende samt Människan. Och nu var det inte bara de unga som pratade, de fick möta forskare öga mot öga vid en rad runda bordssamtal.

– Det var väldigt intressanta samtal, som vi spelade in, fortsätter utställningsproducenten Ann-Sofie Axelsson. Från början var de fler, 35 forskare inom olika ämnesområden. Vi valde ut dem som var de bästa på att formulera sig, bad dem vässa argumenten och iscensatte nya rundabordssamtal.

 


Industrilands populära löpande bandet återbrukas i den nya utställningen Framtidsland, nu med föremål som  kan få dem som var unga 1980 eller 1990 att sucka av nostalgi. 

 

Det ledde till två utställningar: Framtidsland på Arbetets museum och turnéutställningen Framtidsland ungdom. Framtidsland tar vid där museets tidigare långtidsutställning Industriland slutade, år 1980. Och betar av de sex fokusområdena, ett efter ett, på ett både pedagogiskt och lekfullt sätt.

– Det vi på museet är bra på är att omvandla forskarnas kunskapsmassor till en lekfull utställning som talar både till intellektet och framför allt till känslan, säger Niklas Cserhalmi. För ska vi förändra vårt beteende så måste vi tala till känslan.

 


Tryck på en grön knapp och hör en företagsledare i glittrig ram berätta vad som är viktigt för framtidens jobb.

 

Det är många aha-upplevelser och tanken är att både unga och vuxna ska besöka utställningen och börja prata om framtiden. Vid sidan av alla skolbesök och vanlig publik satsar Arbetets museum på att bjuda in konferensdeltagare till utställningen. Den ska genomsyra Norrköping och Sverige.

Framtidsland ungdom består enbart av ungdomsgruppernas idéer och turnerar till de medverkande städerna.

 

Utställningsproducenten Ann-Sofie Axelssons vändbara bord. Samma energi ger köttbaserad mat som räcker till en person, eller mer grönsaksbaserad mat för fyra.

 

– Det här har varit den absolut roligaste och viktigaste utställning jag någonsin gjort. Vi kan inte gå vidare i samhället utan att ta hänsyn till de här frågorna.

Ann-Sofie Axelsson basade också för bygget av Industriland som stod på samma våningsplan fram till september förra året och gör en direkt jämförelse.

– Det fanns en sådan kraft under 1930-talet som enades om att skapa ett nytt samhälle. Vi behöver ett sådant omtag nu! Utställningen är en verktygslåda för framtiden.

För som det står på en av de många skyltarna, om alla på jorden levde som vi gör i Sverige skulle det behövas 3,5 jordklot. Det har vi inte.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Sven Åke Molund och Ann-Charlotte Sandelin

FLER BILDER FRÅN UTSTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157644673896932″]

ARBETETS MUSEUM Norrköping

17 maj 2014 och fem år framåt
Framtidsland
Utställning

Utställningsproducent/konstnärlig ledare: Ann-Sofie Axelsson
Biträdande procucent: Fannny Söderström Aupeix
Projektledare: Johanna Haverlind
Dokumentation/etnolog: Johanna Övling
Pedagogiskt ansvarig: Christine mars, Fanny Söderström Aupeix
Utställningsarkitekt: TAF Arkitekter
Grafisk form: Daniel Bjugård Design
Grafisk form: Aupeix Kreativa
Konstnär Boendeteatern: Konstnärsgruppen MYCKET
Konstnär Talande objekt, cykelkarusell, transportklocka: Glittermek

Vernissage 17 maj

12.00 Invigning plan 5
Cirkusartisten Linnea Backgård och poeten Daniel Boyacioglu bjuder på ett tankeväckande nummer.
Birgitta Heijer, styrelseordförande för Arbetets museum,och Niklas Cserhalmi, museidirektör, hälsar välkommen.
Stefan Löfven, partiordförande för socialdemokraterna,inviger utställningen.

13.15 Hur gör man en utställning om framtiden? plan 6 Folksamsalen
Utställningsproducent Ann-Sofie Axelsson och Kajsa Nilsson, en av ungdomarna som medverkat i projektet, intervjuas av Sofie Lycksell, kommunikationschef vid Arbetets museum.

13.30 Ståupp plan 6 Folksamsalen
Jesper Rönndahl siar om framtiden.

12–15 Upcycling plan 5
Redesign Sweden berättar om upcycling och visar lampor, smycken och annat skapat av återbrukat material.

LÄNKAR
Arbetets museum hemsida

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Framtiden har landat på Arbetets museum

  1. Pingback: Niklas ska springa för livet mot Paris | KULTURSIDAN.nu