• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Livet i Bangladesh skildras på Arbetets museum


Liv i Bangladesh. Modedesignern Amy Helene Johansson blev prisbelönad fotograf. Film 2:51 min.

 

Modedesignern blev dokumentärfotograf

 

Farlig hemfärd. Kvinnan håller sig fast mellan två vagnar på ett tåg som rusar fram på spåret. Hon är på väg hem från det lågavlönades arbetet i huvudstaden Dhaka för att fira fastemånaden Ramadans slut.

Ofta möter oss Bangladesh som landet vars befolkning kämpar mot absolut fattigdom och översvämningskatastrofer. Amy Helene Johansson har levt i Bangladesh i fyra år, utsänd som modedesigner på plats av modekoncernen H&M. Ett spännande  och intressant jobb för en kreativ person. Hon fascinerades av landet och dess invånare, vänliga, stolta och nyfikna.

De två senaste åren har hon med kameran i handen rest runt i Bangladesh. Utvalda delar har blivit den fotoutställning som nu visas på Arbetets museum i Norrköping.

Bilderna är vackra, med ljusspel mot mörker, och starka färger som vi känner igen från näraliggande Indien. Utställningen är uppdelad i två, en avdelning med porträtt, för det mesta i helfigur, och en med bilder från det flytande sjukhuset Jibon Tari där hon särskilt skildrar arbetet på ögonavdelningen.

Där hittar jag utställningens kanske vackraste bild, mannen som förrättar sin bön på däck, skymningen faller i flodlandskapets stillhet.

Bildtexterna fördjupar, fotografen har besökt flyktingläger och översvämningsområden, arbetsplatser och järnvägsstationer. Ändå är det inte utsattheten som dominerar utan det vänliga och respektfulla mötet, som också publiken på Arbetets museum får ta del av.

Amy Helene Johansson är för närvarande tjänstledig för att studera foto i London. Bilden Farlig hemfärd tog hem förstapriset i Asian Geographic Magazines tävling Faces of Asia och har nominerats i fler tävlingar. Fotot har även valts ut till årets Taylor Wessing Portrait Price Exhibition på brittiska National Portrait Gallery i London.

Text och film: Ann-Charlotte Sandelin

  • Arbetets museum

  • LIV I BANGLADESH – Möten, människor och miljöer
  • Fotografier av Amy Helene Johansson
  • 2 november 2010 – 13 mars 2011
Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.