• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

KFUM-kören sjunger Molly Teleman

Molly tar ton – och sätter den

I våras kunde vi höra den vackra och dramatiska Jorden ska minnas dig och den mer sensuellt ambivalenta Som en våg vid en körkonsert på Arbetets museum. Två dikter av Pär Lagerkvist som tonsatts av Molly Teleman.

Nu sjunger KFUM:s kammarkör i Stockholm Molly Telemans Som en våg i en konsert där man enbart sjunger verk av kvinnliga tonsättare. Konserten Pustar, Slädspår och tankens flykt ingår i festivalen ”Sound of Stockholm” som pågår 10–14 november.

Så här skriver Molly Teleman själv om Som en våg:

Som en våg är en av Pär Lagerkvists vackraste kärleksdikter. Efter att ha tonsatt två av Pär Lagerkvists dikter med dödstema, valde jag Som en våg för dess sensuella, romantiska och rent ut sagt erotiska dofter. Inte bara den nyförälskade kan eller vill relatera till den längtan och ömhet som talar i ”Som en våg, sköjd upp mot stranden, vilar du hos mig. När jag smeker dig med handen skälver havet ini dig”.

Den ljust klingande inledningen som sången vilar på har en dialog med mellanspelet från basarna. De har olika karaktär och olika budskap. Basarna uppmanar med hela handen ”kom intill mig”, ja de kräver det. Nästan som om de vill övertyga den andra om kärleken. Men kompositionens fundament är den stegvist utvecklade harmonik som den inleds med – där ackord av näraliggande toner och melodikens långsamma vandring i kombination med sugande dynamik, påminner om vågorna som lugnt men oavbrutet slår mot stranden.

Molly Teleman återvände till Norrköping 2007 efter musikstudier i sång, piano och komposition. Hon är aktiv i MSK, Musikaliska sällskapets kammarkör, och ger sång- och pianolektioner. I våras hoppade hon in som körledare för STAL-kören i Finspång. Ovanpå detta har hon lagt kulturjournalistik, hon är musikkritiker i både Norrköpings Tidningar och Östgöta Correpsondenten.

Kompositören Molly Teleman säger sig vara ”entusiastisk, otålig och nyfiken” och att hon växlar mellan tekniker och stämningar.

– Långsamt söker jag mig mot en allt mer impressionistisk tonbild där instrumentklangerna pusslas ihop – och varierar mig, så klart, med kompositioner strukturerade av rytmik.

Text: Ann-Charlotte Sandelin

Lyssna på Mollys musik

  • KFUM:s KAMMARKÖR

  • Pustar, slädspår och tankens flykt
  • 13 november
    Eric Ericssonhallen, Skeppsholmen, Stockholm
  • 14 november
    Hörsalen, Västerås konstmuseum, Västerås
Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.