• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Pelle Sandstrak gästade Bokhyllan

Lite stillsamt pianospel bjöd han också på, vilket inte hör till vanligheterna för föredragshållare.
Lite stillsamt pianospel. Det hör inte till vanligheterna för föredragshållare men Pelle Sandstrak är ingen vanlig föreläsare. ”Mr Tourette” gästade Söderköpings Bokhyllas andra föreläsningskväll i Brunnssalongen i Söderköping i måndags.

 

”Tourette. Det har vi inte här.”

 

SÖDERKÖPING Vem är normal? Alla andra? Många? Någon? Ingen alls? Inte Pelle Sandstrak, som har Tourettes syndrom. Föreläsaren gästade Söderköpings bokhylla på Brunnssalongen i måndags kväll. Många skratt blev det, men också en gripande berättelse.

Han står inte stilla en enda sekund.
Han pratar fort och intensivt utan uppehåll.
Han lockar till skratt.
Han ger publiken något att tänka på.
Han i det här fallet är Pelle Sandstrak, även känd som Mr Tourette.
Han gästade Söderköpings bokhylla på Brunnssalongen i måndags kväll.

Författaren och berättaren Pelle Sandstrak har hållit minst tusen föredrag. Ändå säger han själv att varje föredrag är nytt och inte likt något annat. Han har inget manus, han berättar här och nu.

 

Skriva böcker och stå på scenen och berätta är lika viktigt för Pelle Sandstrak. Hans första bok har titeln Mr Tourette och jag. Sedan kom Mr Tourette och draken där han berättar om sitt liv från uteliggare till familjefar.
Skriva böcker och stå på scenen och berätta är lika viktigt för Pelle Sandstrak. Hans första bok har titeln Mr Tourette och jag. Sedan kom Mr Tourette och draken där han berättar om sitt liv från uteliggare till familjefar.

 

Pelle Sandstrak är född och uppvuxen i Norge. Nu bor han i Linköping med hustru och tre barn.

– Jag har en norsk själ och ett svenskt hjärta, skojar han.

Humorn är ett viktigt inslag när Pelle berättar om sin, ofta mycket jobbiga, uppväxt med Tourettes syndrom. Publiken får sig många skratt under föredragets gång.

Men som barn hade han det inte så roligt. Hans liv styrdes av tvångsritualer och tics. Ingen förstod sig på vad det handlade om.

Hans far hörde talas om att det fanns någonting som hette Tourettes syndrom. Han tyckte att mycket stämde in på hans son. Men när han försökte framföra det till sjukvården fick han svaret: ”Tourette. Det har vi inte här.”

Pelle Sandstrak hinner berätta mycket på en timme. Ibland är det svårt att hänga med i svängarna. Det framgår att han har varit hemlös uteliggare och befunnit sig ”längst ner i skiten” som han uttrycker det.
Det har funnits en tid när han nästan ville ta sitt liv.

Det fanns dock några människor som såg och förstod att han behövde hjälp. Han glömmer aldrig  skolsköterskan som sa: ”Du kan så mycket pojke. Du ska bli berättare”.
Det har han burit med sig.

– Vem av er är vanlig?
– Vem är normal?
– Vem tror sig vara vanlig eller normal, frågar han publiken.

Gränsen är många gånger flytande.

 

Blomkrukan som Pelle Sandstrak skämtade med under sin föreläsning överlämnades till honom av kultursekreterare David Strenge Wingren. - Tack, en blå blomma, blått är livet, sa Pelle.
Blomkrukan som Pelle Sandstrak skämtade med under sin föreläsning överlämnades till honom av kultursekreterare David Strenge Wingren. – Tack, en blå blomma, blått är livet, sa Pelle.

 

– Hur gör  en ”vanlig” föredragshållare. Jo, han eller hon står bakom pulpeten och pratar. Går kanske ett par steg i ena eller andra riktningen, inte för långt, och återvänder till mitten av estraden, säger han.

– En ”ovanlig” föredragshållare däremot kanske i stället gör så här, föreslår Pelle, gör ett par hopp  och försvinner med raska steg ut genom dörren för att strax återvända och fortsätta prata med en blomkruka under armen eller på huvudet.

Pelle Sandstrak har skrivit och gett ut fem böcker.

– Att skriva böcker och att stå på scenen är ett lika viktigt sätt för mig att berätta på, säger han.

Ingen tvekan, publiken tycker att den ovanlige föredragshållaren är underhållande. Pelle Sandstrak har lyckats vända sitt handikapp till att bli en tillgång.

– I dag vet vi mera, säger han.

Men det är fler som behöver veta mer, för att personer med funktionsnedsättning ska kunna bli bemötta på rätt sätt och inte mobbade.

Därför har Pelle Sandstrak en stor uppgift att fortsätta åka runt och informera – och roa.

© Text: Bibi Friedrichsen
© Foto: Boy Svedberg

TOURETTES SYNDROM är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som visar sig genom upprepande reflexliknande rörelser och läten som kallas tics.
Det är delvis ärftligt och ofta kombinerat med andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Det är vanligt att symptom på till exempel ADHD eller tvångssyndrom visar sig först och att de drabbade även har dyslexi, ångest eller depression.

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

https://www.flickr.com/photos/kultursidan/albums/72157696723481481

BRUNNSSALONGEN Söderköping

Sommaren 2018

Söderköpings Bokhylla

Arr: Riksteatern Söderköping, Söderköping Bokhandel & Antikvariat, Studieförbundet Vuxenskolan, Söderköpings Brunn samt Söderköpings stadsbibliotek och Kulturkontoret.

MÅNDAGAR KL 19
18 juni
Gertrud Hellbrand

25 juni
Pelle Sandstrak

2 juli
Lena Andersson

9 juli
Marie Hermanson

16 juli
Sören Olsson

23 juli
Bengt Ohlsson

30 juli
Joakim Zander

6 augusti
Kajsa Grytt

LÄNKAR
Riksteatern Söderköping  hemsida Facebook FB-evenemang
Gertrud Hellbrand först ut med Satyricon reportage Kultursidan.nu 19/6 2018

Tagged , . Bookmark the permalink.