• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Grabbarna i 57:an i Knäppingsborg

Grabbarna i 57:an – regnrepetition
Regnrepetition. Jakob Sjöberg och Johan Pettersson står och hänger i rollerna som Fabian och Victor medan regissören Fredrik ”Frippe” Pettersson förbereder för nästa scen.

 

”Vill ta vara på sorg och svärta”

 

NORRKÖPING Det är en av de regniga dagarna. Teatergänget i Kalbokultur väntar ut det värsta. Sedan fortsätter repetitionerna på innergården i Knäppingsborg. Årets Gideon Wahlberg är Grabbarna i 57:an, en av de bästa enligt regissören Fredrik Frippe Pettersson.

Kalbokultur trivs i Knäppingsborg, inte minst sedan de flyttade in i det lilla huset på innergården. Där tar de lunchpaus medan det regnar som värst. Folklustspel har sina sidor, publiken vill ju se dem utomhus under varma sommarkvällar.

– Det är fantastisk tradition att kunna spela Gideon Wahlberg i den här oasen mitt inne i stan, tycker regissören Fredrik ”Frippe” Pettersson.

 

Anki Wastesson och John Hedman
Trotjänare. Anki Wastesson och John Hedman, här i rollerna som Sofie Dahlberg och Ludde Blomqvist, har spelat Wahlberg i andra konstellationer förr.

 

Kalbokultur är föreningen som låter sina medlemmar göra vad de vill. En kärntrupp håller Gideon Wahlberg högt och spelar nu sitt fjärde folklustspel, Grabbarna i 57:an, i Knäppingsborg.

Arbis dåvarande teaterchef skrev nya folklustspel under en lång rad år under det tidiga 1900-talet. De hade premiär utomhus i Tantolunden på Söder i Stockholm om somrarna men spelades faktiskt inomhus på Arbis om vintrarna.

– Vi har pratat om att det – en dröm. Tänk att få spela uppe i Tantolunden, avslöjar Frippe Pettersson.

Gideon Wahlberg skrev sina skådespel i sin samtid. Han skruvade till dem, skämtade med högfärd och girighet och stod alltid på det unga parets sida. Dessutom fyllde han på med sånger, underhållande kupletter. Nuvarande regissören låter dem stanna i den tiden, försöker inte flytta dem till någon annan tid. Till det passar gårdsmiljön i Knäppingsborg perfekt.

– Jag är ganska trogen hans verk. Det är faktiskt skrivet med mening, understryker Frippe Pettersson och berättar att handlingen utspelas år 1935, mitt under depressionen.

– Det är en tyngd i Grabbarna i 57:an liksom i Söderkåkar. Det är sorg och svärta, och det vill jag ta vara på, inte göra buskis av allt.

 

Lieze Broeders och Jenny Silfvenius
Lisa och nyinflyttade Greta från Norrköping. Lieze Broeders och Jenny Silfvenius spelar de unga flickorna som blir vänner.

 

Liksom Gideon Wahlberg gjorde på sin tid spelar Frippe med i föreställningarna. Här är han målarmästare Oscar Dahlberg på vars gård allt händer.

Här smiter målargesällerna Fabian och Vicke undan jobbet när förtjusande fröken Greta flyttar in. Men här händer också otrevliga saker, målarmästarens son Karl-Göran misstänks för stöld. Kärleken slår rot och blommar, inte bara för de unga utan även för de som är lite äldre.

Bland Kalbokulturs trotjänare, varav flera spelat folklustspel i både Söderköping och i Cederdalen finns några nya ansikten. Tim Brodin är känd från Kvartersteatern och passar på att pröva en ny genre i sommar i rollen som Karl-Göran.

 

Kenny Steen
Debuterar i gangsterroll. Kenny Steen spelar Jocke, en kille som behöver pengar och kan tänka sig att gå utanför lagens gränser.

 

Kenny Steen debuterar i teatersammanhang. Yrkesmässigt jobbar han med trädgård medan fritiden fylls av kreativitet som musik, skrivande och målande.

– Jag spelar Jocke, en liten gangster som vill ha pengar, en liten men kul roll, säger Kenny Steen som säger sig ha gått från prestationsångest till att känna sig som en i gänget.

Kenny såg Tjocka släkten, förra årets uppsättning med Kalbokultur. För några år sedan såg han Johan Petterssons uppsättning av Largo Desolato av Vaclav Havel, en helt annan slags teater. Det finns en bredd, konstaterar han.

– Jag har alltid förstått att det finns ett manus i teater. Men jag har trott att det är mer detaljerat i manuset hur man ska göra. Nu får alla säga sitt och utveckla sina roller som det passar en själv. Fast regissören bestämmer i slutet.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin


BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Kapellmästare Alexandre Ambec

KNÄPPINGSBORG Norrköping

30 juni–21 juli 2018
Grabbarna i 57:an
Folklustspel av Gideon Wahlberg
Regi: Fredrik Pettersson
Scenografi: John Hedman och Frippe Petterson
Kostym och rekvisita: Kerstin Hedman
Mask: Anna Andersson
Kapellmästare: Alexandre Ambec
Prod: Christian Karnevald/Kalbokultur

SKÅDESPELARE
Oscar Dahlberg – Fredrik Frippe Pettersson
Karl-Göran Dahlberg – Tim Brodin
Sofie Dahlberg – Anki Wastesson
Gösta Dahlberg – Elias Dahlgren
Tant Malvina – Lotta Månsson
Greta Söderlund – Jenny Silfvenius
Ludde Blomqvist – John Hedman
Lisa – Lieze Broeders
Fabian – Jakob Sjöberg
Victor – Johan Pettersson
Vivan – Ellen Mattsson
Jocke – Kenny Steen
Konstapel Bergström – Lars-Ola Fredman

LÄNKAR
Kalbokultur hemsida Facebook FB-evenemang
Tjejerna styr Grabbarna i 57:an tillrätta recension Kultursidan.nu 1/7 2018
Sjukt rolig teatersommar i hela länet listan Kultursidan.nu 10/6 2018

Tagged , . Bookmark the permalink.