• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Gu’ så klyschigt det blir på Färgargården

Marcus Fyrberg
Fyndplats. Färgargården förvandlas till en skärgårdsö om kvällarna i sommar när Marcus Fyrberg sätter upp sommarlätta musikalen Gu’ så klyschigt. Bara för att han följer hjärtats lust.

 

Hantverkare för kropp & kostym

 

NORRKÖPING ”Jag kan utforska saker på scenen.” Säger Jonas Johansson som spelar unge Carl Qvist i Gu’ så klyschigt som spelas på Färgargården i sommar. Marcus Fyrberg har skrivit årets sommarnöje som innehåller sång, dans och väldigt mycket humor.

Det är som att Färgargården har svängdörrar i sommar. Knappt stänger Stadsmuseets friluftsmuseum för dagen när Chopp Events Emil i Lönneberga gör sina hyss. Knappt halas Ida ner från flaggstången i Katthult förrän Waow Productions pensionatet Skärgårdsruffen tar emot första sommargästen.

På tal om svängdörrar, måtte Färgeribodens inre rum ha snabba sådana. Marcus Fyrberg och Jonas Johansson måste nämligen ladda om från en timme till nästa när drängen Alfred ska bli stilige spanjoren Rodrigo Fernandez Julio della Garcia Freza och busen Bulten i Bo bli en timid och försiktig ung Carl Qvist.

 

Ensemblen
Mellanaktspaus. Skådespelarna kommer ut från Färgargårdens ”kulisser”. Någon måste ha hjälp med ljudelektroniken. Fler än Carina Perenkranz stoltserar med tjusiga peruker.

 

Carina Perenkranz har det lite enklare. Hon spelar inte med i Emil även om hon som regissör och producent för Chopp Event är med på varje föreställning. Här slipper hon tänka på allt runtomkring och bara kliva in i rollen som pensionatvärdinnan Ahlla, som försöker komma på ett bra sätt att få in mer pengar i rörelsen. Döttrarna borde väl kunna bidra lite mer…

Efter sommarmusikalerna i Gubbens trädgård flyttar Marcus Fyrberg (och sambon Clara Turdén som utgör andra halvan i Waow Production) alltså in i Färgargården. Gu’ så klyschigt heter spektaklet som utlovar mycket sång, dans och humor.

– Namnet vinkar till Östergötland och är lätt att bygga fortsättning på, säger Marcus Fyrberg och tänker på Gubbens trädgård som fick agera hotell ena sommaren och armé nästa.

Och så var det det där med klyschorna…

– Jag skulle säga att den här föreställningar har alla klyschor man kan tänka sig, fortsätter han och berättar om personförväxlingar, ung kärlek, alkoholromantik, en sjöman och en eldig spanjor.

 

Jonas Johansson
– Om jag inte blir skådespelare så blir jag filosof, säger Jonas Johansson. I sommar handlar det i alla fall om teater, även om han funderar mycket kring roller och gestaltning. Och vad det är att vara människa.

 

Den unga kärleken, det måste vara Jonas Johansson som är den manliga parten i det spelet. Nu ska han ta mod till sig.

– Carl är en blyg pojke som kommer till skärgårdsön för att träffa Sofi som han brevväxlat med länge. Äntligen får jag spela en komisk roll som är ganska lik mig själv, säger Jonas Johansson.

21-åringen Jonas Johansson har skaffat sig stor teatererfarenhet genom åren, främst inom det komiska facket här i Norrköping. I år har han gått på Calle Flygares teaterskola i Stockholm och fördjupat kunskaperna. Att stå på scenen inför kamraterna och spela upp en monolog av Shakespeare utan att vara minsta rolig gav en skön känsla.

– Jag sökte mig till teatern för att synas och känna värde i en roll, bli accepterad för det jag gjorde, säger han om början på sin teaterresa för sådär en tio år sedan.

Han har bland mycket annat spelat polisen Klang och piraten Jocke med Kniven i Chopp Events Pippiuppsättningar. Komiska roller som lockar till skratt. I Emil i Lönneberga spelar han busen Bulten i Bo, han som muckar gräl vid auktionen i Backhorva.

– Kan jag göra honom utan att bara göra ett fyllo? Det vi uppfattar som trovärdigt är schabloner. Är det typen eller situationen vi skrattar åt, resonerar Jonas Johansson som tackar sin mentor Dramatenskådespelaren Erik Ehn för fördjupade kunskaper i teaterkonsten.

– Jag har lärt mig hur brett skådespeleriet är. Jag kan utforska repliker och kroppen på olika sätt. Nu är jag mer en hantverkare som prövar hur kroppen läses.

Att spela Carl Qvist är att kliva in i en större roll. Nu ska han främst förhålla sig till Jaana Salos Sofi och Peter Mattssons Gubben Carlqvist. Det är fortfarande humor, men av en annan, lite mildare sort.

– Jag känner mig fri på scenen för där kan jag göra saker jag inte kan göra annars. I teatern och konsten kan man bryta isär normer, filosoferar Jonas Johansson.

 

Koreografi
Ohoj! Marcus Fyrberg står inte bara bakom dansarna, han har även sytt de många kostymerna. Från vänster Ida Friberg, Alva Turdén, Lisen Kälvehed och Alva Grönkvist.

 

Den unge Carl Qvist bär en ljust vinröd kostym med prydlig slips. Signerad mångbegåvade Marcus Fyrberg som hoppas att publiken ska se hantverket när dansare och musikartister byter om inför i stort sett varje scen.

– Jag har sytt jättemycket på kostymerna, det är 70 stycken. Och peruker till alla. Jag är så glad att jag kan göra det här. Jag följer hjärtats lust, avslutar Marcus Fyrberg.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Clara Turdén

FÄRGARGÅRDEN Norrköping

27 juni–5 juli, 28 juli–19 augusti 2018
Gu’ så klyschigt
Sommarmusikal
Manus, regi, kostym: Marcus Fyrberg
Koreografi: Marcus Fyrberg och Susanna Karlsson
Prod: Clara Turdén/Waow Production

MEDVERKANDE
Carina Perenkranz – Ahlla, värdinna
Peter Mattsson – Gubben Carlqvist
Jaana Salo – Sofi
Jonas Johansson – Carl Qvist
Susanna Karlsson – Ann
Marcus Fyrberg – Rodrigo Fernandez Julio della Garcia Freza
Alva Turdén – Johanna och dansare
Alva Grönkvist – dansare
Ida Friberg – dansare
Lisen Kälvehed – dansare

LÄNKAR
Waow Production Facebook FB-evenemang
Gu’ så klyschigt charmant bagatell recension Kultursidan.nu 30/6 2018
Sjukt rolig teatersommar i hela länet listan Kultursidan.nu 10/6 2018

Tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Gu’ så klyschigt det blir på Färgargården

  1. Pingback: Gu’ så klyschigt charmant bagatell – KULTURSIDAN.nu

  2. Pingback: Sjukt rolig teatersommar i hela länet – KULTURSIDAN.nu