• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Gu’ så klyschigt charmant bagatell

Gu’ så klyschigt
Slutet? Njae, inte riktigt i sommarmusikalen Gu’ så klyschigt. Förvecklingarna snarare djupnar på Färgargården.

 

Hasar omkring i högklackat

 

RECENSION/NORRKÖPING Marcus Fyrberg med ensemble seglar in på Färgargården med en sommarmusikal i skärgårdsskrud. Klyschigt värre lovar Waow Production.

Marcus Fyrberg vet hur man fångar en publik. Öppningsnumret till årets sommarmusikal bjuder på låtar från flera kända musikaler. Storslaget och inbjudande.

Lika muntert är det inte på B&B Skärgårdsruffen dit vi snabbt blir förflyttade. Magert med gäster trots sommarsäsong, och en B&B-madam som gärna tar sig en sup så snart det finns tillfälle. Carina Perenkranz hasar omkring i högklackade träskor och sätter sina repliker på ett alldeles underbart sätt.

 

Gu’ så klyschigt
Stänkare. Carina Perenkranz B&B-värdinna Ahlla och Peter Mattssons gubbe Carlqvist har en del gemensamt.

 

Då är det mer fart på yngsta dottern Johanna som verkar få göra det mesta på panget. Alva Turdén har gått från klarhet till klarhet dessa tre somrar hon har medverkat i Fyrbergs uppsättningar. Hon driver effektivt berättelsen framåt och strålar i dansnumren.

Intrigen är som titeln antyder klyschig och banal. För att få ordning på finanserna tänker Ahlla, som B&B-ägarinnan heter, gifta bort sina båda äldre döttrar med rika män. En hemlig brevskrivare och en eldig spansk sjöman sätter dock käppar i hjulen. Stamgästen Carlqvist ställer till det ytterligare så stackars Ahlla få se allt djupare i flaskan. Det är en riktig soppa.

En tunn sådan dock. Marcus Fyrberg lyckas inte riktig att få komedihjulen att rulla den här gången. Replikerna är inte riktig så vassa och förvecklingarna inte lika skruvade som de varit föregående somrar.

 

Gu’ så klyschigt
Balkongsång. Susanna Karlssons pangbrud (B&B-dotter) och Marcus Fyrbergs spanska sjöman väcker Ginger Rogers och Fred Astair-känsla.

 

Men desto mer krut har han lagt på dansnumren och sångtexterna. Fyrberg är fenomenal på att sätta ny text till välkända låtar så det är omöjligt att klura ut vad originallåten heter. Vi bjuds på spanska rytmer, tamburindans, disco och jazziga moves.

En höjdpunkt är ett klassiskt dansnummer till den lika klassiska Jag kommer ikväll under balkongen med Marcus spanska sjöman och ena giftaslystna dottern Ann (Susanna Karlsson). Rogers och Astair-feeling.

Ett helt annat sorts kärlekspar är systern Sofi (Jaana Salo) och unge Carl Qvist (Jonas Johansson). De har brevväxlat sedan barnsben och nu äntligen ser sin chans till giftermål. För att tala i klyschor – hon är den riviga typen medan han är den mer försynta. Men motsatser har ju en alldeles egen dragningskraft på varann.

 

Gu’ så klyschigt
Trubbel. Jonas Johanssons Carl Qvist får inte riktigt till det med Jaana Salos Sofi.

 

Färgargården som spelplats har en hel del fördelar jämfört med Gubbens Trädgård där man spelat föregående somrar. En generösare spelyta ger utrymme för dansnumren att breda ut sig. Det är också lättare för oss i publiken att se vad som händer eftersom vi sitter på längre rader och därmed kommer alla närmare scenen.

Motala ström och den gamla mangårdsbyggnaden utgör en fin fond och naturlig scenografi för skådespelet. Ögonfägnad är också Fyrbergs vackra klänningar inspirerade av 1940-talets slanka linjer.

En bagatell, javisst, men en charmerande sådan.

© Text: Felicia Eriksson
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Gu’ så klyschigt

FÄRGARGÅRDEN Norrköping

27 juni–5 juli, 28 juli–19 augusti 2018
Gu’ så klyschigt
Sommarmusikal
Manus, regi, kostym: Marcus Fyrberg
Koreografi: Marcus Fyrberg och Susanna Karlsson
Prod: Clara Turdén/Waow Production

MEDVERKANDE
Carina Perenkranz – Ahlla, värdinna
Peter Mattsson – Gubben Carlqvist
Jaana Salo – Sofi
Jonas Johansson – Carl Qvist
Susanna Karlsson – Ann
Marcus Fyrberg – Rodrigo Fernandez Julio della Garcia Freza
Alva Turdén – Johanna och dansare
Alva Grönkvist – dansare
Ida Friberg – dansare
Lisen Kälvehed – dansare

LÄNKAR
Waow Production Facebook FB-evenemang
Gu’ så klyschigt det blir på Färgargården reportage Kultursidan.nu 26/6 2018
Sjukt rolig teatersommar i hela länet listan Kultursidan.nu 10/6 2018

Tagged , . Bookmark the permalink.