• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Norrköping Studios har hittat hem


S-t-o-r-t. Norrköping Studios största lokal är 460 kvadratmeter. Närmast kameran Robert Nilsson. Med fem meters avstånd står Thorbjörn Eklund, Carina Perenkranz , Johan Wåhlin och Måns Ahlin.

 

Tågvagnen på järnvägsspåret

 

NORRKÖPING 6,5 meter i takhöjd som högst. En stor filmstudio och en ännu större filmstudio. Nästan längst österut på Slottsgatan har Norrköping Studios AB äntligen hittat sitt hem, en plats för små och stora filmare. Logistiken och kontaktnätet är styrkan.

– Välkommen till en studio för filmälskare i Norrköping, Östergötland, Sverige och Världen, säger Carina Perenkranz, VD för Norrköping Studios AB.

Bredvid henne står representanter för de bolag som tillsammans med Chopp Event startat Norrköping Studios. Måns Ahlin och Johan Wåhlin, Runda Bordet Film, Robert Nilsson, R media & scen, samt Thorbjörn Eklund, It’s Production, bidrar inte bara till den ekonomiska grunden för bolaget. De står även för för den kompetensbredd som filmindustrin behöver.

 

Carina Perenkranz
Industri. Carina Perenkranz öppnar dörren för en stor strukturinvestering för filmbranschen.

 

Nästan så långt ut på Slottsgatan/Norra Promenaden man kan komma innan kartan tar slut. Det känns lite långt bort. Men Carina Perenkranz vänder på perspektivet och pratar, som vilken näringspolitiker som helst, om logistik.

– Tio minuter till Bauhaus om man behöver handla teknik. Sex minuter till Resecentrum och till hotell, radar hon upp.

– 20 minuter till skogen, tillägger Måns Ahlin.

Saltängen. Som ska bli Inre hamnen. Men det tar många år innan grävskopor och byggkranar kommer ända hit ut. ”10–12 år enligt planerna” säger Måns Ahlin. ”20 år” tror optimisten Carina Perenkranz. ”Drömmen är att bygga något eget sedan” tillägger Johan Wåhlin.

– Det har varit en lång resa. Vi hade nästan gett upp när jag åkte här med min man och såg att det såg tomt ut, berättar Carina Perenkranz om jakten på rätt lokal efter att den första i Noss-området gått i stöpet och flera andra förslag inte fungerat.

Nu har de hittat hem: 920 kvadratmeter, varav 700 fördelat på två studioytor med verkstadsgolv och högsta takhöjd på 6,5 meter. Det är isolerat, har bra elinstallationer och till och med tryckluft. Måns Ahlin använder ordet ”skal” – här kan miljöer byggas och plockas ner.

Utanför finns parkeringsplats och faktiskt även ett järnvägsspår, där deras tågvagn ska stå.

– Man kan köra in med lastbil här, framhåller Robert Nilsson.

– Man kan bygga upp en bankmiljö här. Plötsligt kan du göra ett gisslandrama, exemplifierar Thorbjörn Eklund.

 

Norrköping Studios
Stora lastbilsporten. Måns Ahlin, Johan Wåhlin, Carina Perenkranz, Thorbjörn Eklund och Robert Nilsson för de fyra bolag som tillsammans satsar på Norrköping Studios.

 

Norrköpings sjudande filmliv har saknat en riktig studio. Frågan kom upp på bordet under Filmnäringsdagen förra året. Men det är inte kommunens uppgift att göra en sådan satsning. Norrköpings kommun har en Filmfond och Region Östergötland ger filmproduktionsstöd.

En studio var något för privata investerare att hugga tag i. Tillsammans satsar delägarna en halv miljon kronor och hyr lokalen på tre år, till att börja med.

– Vi är försiktiga. Men som ni sett så sjuder filmnäringen i Norrköping och Östergötland. Crazy Pictures är föregångarna som satt eld på det hela. Vi är mogna för studio, det ska bli ännu mera film, konstaterar Carina Perenkranz.

– Crazy Pictures bröt isen. Nu är det dags att förvalta, menar Johan Wåhlin.

TV-bolag, filmbolag, reklamkunder och förhoppningsvis även de lokala filmutbildningarna är de kunder Norrköping Studios ser.

– Vi vill satsa mycket på framtidens stjärnor. Vi vill att många spelar in sin första film här, lyfter Carina Perenkranz fram.

De fyra delägarna går inte bara in med pengar. De erbjuder sina olika kompetenser också, vilket täcker det mesta som behövs, möjligen bortsett från själva idén… Och räcker inte deras egna filmare (Runda bordet film), filmklippare (It’s Production), scenografbyggare (R media & scen) till så är kontaktnätet inom branschen stort.

Carina Perenkranz har dessutom ett stort register på skådespelare och statister. Och de bygger upp ett register på miljöer i stad och natur.

– Förhoppningen är att alla ska få mer jobb. Fler ska kunna livnära sig på film i Norrköping, slår Johan Wåhlin fast.

Inviger den 3 augusti gör Jan Göransson, Svenska Filminstitutets presschef, stolt Norrköpingsson.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin


BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Norrköping Studios

NORRKÖPING STUDIOS AB Norrköping

3 augusti 2019
Studio för filminspelning
Tjänsteproduktion
Bransch- och platsregister

LÄNKAR
Norrköping Studios hemsida Facebook

Drömstart för filmfondens första 4 år reportage Kultursidan.nu 20/12 2018
Norrköping Studios ska lyfta filmarna reportage Kultursidan.nu 2/7 2018

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.