• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Retrospekt av Marieborgs filmskapare


Slutprodukton. Novellfilmen Färgen utan dig är ett thrillerdrama av Marieborgs filmskapare.

 

Yrkesutbildning för filmbranschen

 

NORRKÖPING Dokumentär, drama, komedi och action. Kortfilmsfestivalen ”Retrospekt” blickar tillbaka på året på Marieborgs Filmskaparlinje – från de första enkla övningarna till slutproduktionerna. På Cnema på lördag.

– Det är så spännande att se vår utveckling, från de första filmövningarna till slutproduktionerna, vilken skillnad det är i kvalitet. Vi har lärt oss så mycket på det här året, berättar Viktor Lidén.

Viktor Lidén har gått Filmskaparlinjens grundår på Marieborgs folkhögskola och är producent för deras filmfestival ”Retrospekt,” en lång rad kortfilmer som visas på Cnema på lördag.

– Årets program är en blandning av dokumentärer, drama, komedi och action. Det finns något för alla smaker, framhåller programansvarige Lukas Östergren.

Retrospekt blir samtidigt en karta över innehållet i utbildningens två årskurser. Förstaårseleverna visar egna produktioner, från enkla filmövningar, konsten att göra stagefightingscener till dokumentärer.

– Min favorit är kanske Praktikanten, där Merry Massoud följer en praktikant på ICA, säger filmläraren Måns Ahlin.

 

När dagen faller
Slutproduktion. Actionfilmen När dagen faller.

 

Första- och andraårseleverna har samarbetat i de mer avancerade produktionerna. För att kunna ge skådespelare ersättning eller köpa in kostym eller rekvisita får eleverna ansvara en mindre budget. Också sådant är viktigt att träna sig på att hantera, liksom att skriva avtal och kontrakt.

I de tre slutproduktionerna Färgen utan dig, Protea och När dagen faller har andraårseleverna stått för den konstnärliga ledningen medan förstaårseleverna agerat filmcrew.

Måns Ahlin lyfter fram ”5-minuters-projekten” där andraårseleverna också ansvarat för manus och regi.

Two Down One Up av Pontus Petersén är en hommage till 1980-talsfilmer som Terminator och Ensam hemma. Den är riktigt rolig med hög igenkänningsfaktor för den som sett filmerna, gjord av en cineast.

Dotter jag dör av Rasmus Söderfjord är ett tungt drama av Rasmus Söderfjord och med skådespelaren Viktor Björkberg från Östgötateatern, säger Måns Ahlin som märker att med professionella skådespelare lyfter sig även filmeleverna.

 

Protea
Slutproduktion. Protea.

 

Filmskaparlinjen byter namn till hösten och heter fortsättningsvis Filmarbetarlinjen. Syftet är att ge en yrkesmässig grund för det praktiska arbete som krävs i filmbranschen. Både att jobba mer administrativt som scripta, eller tekniskt med ljud, ljus och effekter.

– Efter första året vet man bättre vilken roll man siktar mot i framtiden, menar Måns Ahlin som under fem års tid utbildat nya filmskapare i ett samarbete mellan Marieborgs folkhögskola och Cnema.

Den som vill ägna sig åt manusarbete och regi kan fortsätta till fördjupningskursen, också den ettårig. I kursen ingår sex veckors praktik på ett filmbolag, något kursledningen vill utveckla till ett mentorskap.

Utvecklingen kan ses som svaret på en både hetare och mognare filmindustri i landet. Utbildningarna ska bidra till att växla upp den lokala och regionala filmproduktionen.

– Norrköping är en fantastisk stad och särskilt filmstad. Här känns det inte som att vi filmare konkurrerar utan hjälper varandra, säger Merry Massoud, marknadsansvarig för festivalen.

Film är inte bara drömmar, det är riktigt arbete.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Filmskaparlinjen vid Marieborgs folkhögskola

CNEMA Norrköping

1 juni 2019 kl 14–18
Retrospekt
Kortfilmsfestival
Arr: Marieborgs Filmskaparlinje

Fri entré
Åldersrekommendation – från 13 år

LÄNKAR
Cnema hemsida Facebook
Marieborgs folkhögskola Filmarbetarlinjen Fördjupning

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.