Trångt i replokalen. Halva styrkan av de unga musiker som inte bara spelar ihop utan också lär sig att fixa med allt som hör till.
”Jag ville kunna spela in en låt själv”
NORRKÖPING Tacka Musikhuvudstaden för det. Marieborgs musikutbildning MME bjuder in till Showcase på Arbis på fredag. 12 musikakter, från pop till doom, står på scenen. Lika viktig som musiken har utbildningen i entreprenörskap varit.
Vad gör 18 unga musiker på en folkhögskola? Spelar förstås. Upptäcker ny musik. Tappar fördomar. Bygger konstellationer över genregränserna. Bygger nätverk. På Marieborgs musiklinje MME är det mer än så. MME står för Marieborg, Musik och Entreprenör.
– Jag har fått djupare förståelse för branschen. Vi har haft lektioner varje vecka med föreläsare som managers, folk från skivbolag, inspelningsstudios, uppskattar Mathilda Abrahamsson.
– Det har varit tuffa utmaningar: Gör en showcase med egna låtar. Gör en showcase med covers. Marknadsför dem, säger Josefin Matsson.
Driv. Mathilda Abrahamsson sökte till utbildningen för att hon ville kunna spela in själv. Nu kan hon det, och väldigt mycket mer.
De är första årskullen. MME startade i höstas som svar på ett länge känt behov av högre musikutbildning i Norrköping. Bakom utbildningen står inte bara Marieborgs folkhögskola utan även Norrköpings kommun där Musikhuvudstadens projektledare Sandra Wall hjälpt till med att bygga strukturen. Tillsammans med kursens lärare, alla professionella musiker, har hon bidragit med många kontakter.
Det är ett par år sedan Musikhuvudstaden Norrköping tonade ner sig och blev Musikstaden Norrköping. Nu heter det Norrköping City of Music UCCN. För musikerna på MME är det visionen om Musikhuvudstaden som lever. Och ska hedras när de avslutar året med ”Musikhuvudstaden – A Showcase” på Arbis på fredag.
– Vi tar tillbaka namnet Musikhuvudstaden, poängterar Martin Schwerger. Nu vill vi visa att det går att dra ihop lokala akter och ha en kul kväll.
De 18 musikerna har lagt ett pussel för att ge en helkväll med dussinet akter. Typ alla spelar med alla.
– Det är olika genrer i olika konstellationer. Största delen är egenskrivet och så kända covers, allt för att göra en bra show, berättar Mathilda Abrahamsson.
Slutproduktion. De arrangerar sin egen stora konsertkväll. 12 akter står på Arbis scen på fredag kväll.
– Det är ett personligt uppvaknande. Jag kan inte rigga teknik bättre för att jag är man, säger Edvin Bergsland om jämlikhetsaspekten som genomsyrar utbildningen.
Det är en väl blandad grupp med ungefär lika många tjejer som killar. Musikbranschen är en gubbig bransch ska och måste förändras menar de, och tänker påverka framtiden. Under utbildningen har alla fått lära sig allt från att koppla in och ratta ljud och ljus till att lägga en turné. Detta oavsett om de siktar på en framtid som artister, arrangörer eller managers.
– Jag vill kunna mera. Jag ville kunna spela in en låt själv, exemplifierar Mathilda.
– Från att säga att ”jag vill ha känslan av rosa moln” till ”lägg en reverb där”, fyller Alex Nicander i.
Marknadsföringen är förstås viktig. Affisch och FB-evenemang. Gruppens Instagramkonto lägger ut bilder på en eller ett par musikakter varje dag.
– Man måste orka med den biten, understryker Alex Nicander bestämt.
© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin
ARBIS Norrköping
31 maj 2019
Musikhuvudstaden – A Showcase
Arr: MME Marieborg Musik entreprenörPÅ SCENEN
Dessert Vibes – Electronica
C.C.R(r) – Klassisk rock
EN PÅSE SKIT – Punk
Nina Ka – Poppig och rockig pop
Edvin – Svensk pop
Bliss – Electronica/Downtempo/Chillwave
EÓ – Alternative Indie, experimentell arty musik, genre från alla möjliga håll
Jaz – RnB/pop
Deity – Doom/Sludge metal
Nica – Chill indie, soul, jazz och bohemiskt
Wham Bam Thank Ya Mam – Vi kommer spela en skön mix av soul/blues.
Sativa – Trap och HipHop
LÄNKAR
Arbis Bar & Salonger hemsida Facebook
Marieborgs folkhögskola hemsida Facebook MME/kursinfo
MME Facebook FB-evenemang Instagram YouTube
Marieborgs folkhögskolas nya Musiklinje reportage Kultursidan.nu 8/2 2018