• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Norrköping Studios ska lyfta filmarna

Måns Ahlin och Carina Perenkranz
Samarbete. Måns Ahlin och Carina Perenkranz är med och driver nya Norrköping Studios som öppnar 1 oktober. Presentationen skedde i ett annat kulturkluster, kvarteret Hallarna.

 

Nyckelordet är kluster

 

NORRKÖPING En jättestudio för alla filmbolag. Med lägre pris för de lokala. Carina Perenkranz och Måns Ahlin avslöjade planerna på den efterlängtade infrastruktursatsningen på måndagen. Studion ligger på Nossområdet, ett stenkast från Crazy Pictures lokaler.

– Vi kan med stolthet berätta att Norrköping får sin egen studio för film, video och mediaproduktion. Norrköping Studios AB blir Sveriges till ytan största filmstudio och den öppnar 1 oktober, inleder Carina Perenkranz pressträffen, som av praktiska skäl hålls i kvarteret Hallarna.

Film har blivit stort i Norrköping och Östergötland. Med Film i Östs Eastwoodprojekt, mediautbildningar på gymnasiet och på senare år även Marieborgs folkhögskolas filmutbildning har regionen blivit minst sagt filmtät. Här produceras reklamfilm, kampanjfilm, dokumentärfilm och en och annan spelfilm.

– Det är ett stort kulturkluster där vi hjälper varandra för att skapa jobb till oss alla, understryker Carina Perenkranz och räknar inte bara med filmare och deras närmsta intressenter utan även tänker på ringarna på vattnet för uthyrningsbolag, hotell och taxi.

Norrköping Studios AB är en privat satsning där Carina Perenkranz, Runda bordet film, Robert Nilsson och Bjerner Media går in med lika andelar. Det var på en branschträff Strykbrädan i våras idén testades.

– Det finns 120 filmbolag i regionen, från enmansbolag till Crazy Pictures och Lavette Film. 40 var med på träffen. 37 såg att de hade behov av en studio, varav hälften 5–7 gånger per år, säger Måns Ahlin, mest känd som filmpedagog på Cnema men alltså även en del av Runda bordet film.

 

Olle Tholén
Redan på plats i Nossområdet. Crazy Pictures frontman Olle Tholén kan tänka sig att hyra in sig i Norrköping Studios när den egna studion inte räcker till.

 

Det är få bolag som har en egen studio. Andra lokaler går förstås an att spela in i men på Nossområdet ligger alltså det som ska bli en jättestudio på 1800 kvadratmeter. Åtta meter i tak och med grundutrustning som greenscreen och ljus. Och med plats för kontor för den lokala filmbranschen, för att stärka klusterkraften.

Carina Perenkranz förklarar att när de stora bolagen kommer in har de egen utrustning, de har bara att köra in med lastbil och börja bygga. En studio ändras från dag till dag, rentav från timme till timme.

– Studion är den plats du skapar, oavsett om du ska dyka ner bland hajar, eller ska flyga fallskärm eller dunka i en basketkorg, säger Carina Perenkranz med en blinkning till reklamfilmerna med Judit & Judit som gav henne en initierad inblick i filmstudiearbete.

Ett stenkast från den blivande studion har Filmnorrköpings flaggskepp Crazy Pictures sina lokaler. Arbete pågår i lokalerna, här vilar de inte på lagrarna även om Olle Tholén gläds åt att deras actionfyllda thriller Den blomstertid nu kommer sålts till 70 länder och hittills setts av 50.000 biobesökare i Sverige.

Crazy Pictures tänker inte göra sig av med sin egen studio även om det nu dyker upp en stor studio på gångavstånd.

– Vår studio är nästan alltid i bruk, det är snabba puckar som gäller. Men det är inte alltid den räcker till, säger Olle Tholén och välkomnar därför satsningen.

 

Norrköping Studios
Norrköping Studios. Plats för Norrköpings och Östergötlands filmare. Och för alla andra som behöver.

 

Norrköping Studios vänder sig inte enbart till lokala och regionala filmbolag, även om de kommer att få hyra in sig för en lite billigare kostnad. De ser även fram emot att få andra svenska filmbolag som kunder, Norrköping ligger bra till i förhållande till Stockholm.

Ett stort filmbolag som nämns är förstås Bavaria film som gör de kända tyska Inga Lindstrom-filmerna. Carina Perenkranz, som ägnar alltmer arbete bakom kulisserna i filmbranschen hjälper dem med statister. Och snart även en lämplig studio.

– Det regnar aldrig i Inga Lindstrom-filmerna som ni vet.

Enda molnet på himlen är att tiden i lokalen är begränsad. Nossområdet, som ligger så bra till rent logistiskt – ”bara att kliva av tåget och gå” som Carina Perenkranz påpekar – är en del av Butängen. Men Butängen planeras att rivas när Ostlänken dras och nya stadsdelar byggs. Kontraktet med ägaren Norra staden, ett kommunalt bolag, har 2022 som slutår. Norrköping Studios hoppas på ytterligare några år, men sedan får de lyfta sitt pick och pack och hitta en annan jättelokal.

– Det går lätt. Det är ju bara ett skal. Vi tar utrustningen med oss, säger Måns Ahlin samtidigt som han sörjer Nossområdets begränsade framtid.

– Man pratar om att bevara Industrilandskapet men inte Noss, som är så fint.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin


LÄNKAR
Norrköping Studios Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.