• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Matilda Ämve på Kanalmagasinet i Mem

Matilda Ämve
Under blå himmel. – Det finns inget som är rätt eller fel i mina tavlor, de bara finns till. Utan dem hade ju alla ramar varit tomma, säger konstnären Matilda Ämve från Östra Ny. Nu ställer hon ut på Kanalmagasinet i Mem.

 

Joakim Leion sjöng egna låtar

 

SÖDERKÖPING Under blå himmel. Det är det vackra, det sköna och det sköra som Matilda Ämve gestaltar i sitt måleri. Vännen Joakim Leion spelade sina låtar vid vernissagen i Kanalmagasinet i Mem.

I Kanalmagasinet i Mem var det vernissage av det lite ovanligare slaget i söndags. Konstnären Matilda Ämve från Östra Ny på Vikbolandet presenterade sina konstverk i kafélokalen. Hon fick fin uppbackning av Joakim Leion som spelade egna låtar till gitarr i salen bredvid. Många besökare samlades för att titta och lyssna och kanske för att njuta av utsikten från terrassen vid kanalen.

Under blå himmel är utställningens samlingsnamn. Tavlorna har romantiska titlar, som Dimman lättar, Saltstänk, Vågor. De är målade i akryl, med flödande färger, inspirerade av naturen och av konstnärens känslor.

Vågor skapades särskilt för utställningen i Mem. En  annan målning heter Östergötland. Den visar hur blåklinten, vårt landskaps egen vackra blomma, ter sig i skymningen.

– Målningen Östergötland betyder hemma för mig, skriver Matilda Ämve i den lilla broschyren där hon presenterar sin utställning.

En liten men vacker och informativ broschyr som finns tillgänglig för besökarna. Den visar att Matilda Ämve tar upp aktuella ämnen i sina bilder.

Om tavlan Austfonnas sång får vi veta att Austfonna är en glaciär i Svalbard. En glaciär som nu håller på att smälta och försvinna i havet. Tavlan Människovärde berättar om flyktingar, vänner till Matilda, som mött olika öden i Sverige.

 

Joakim Leion
– Roligt att få medverka vid Matilda Ämves vernissage, tycker  singer/songritern Joakim Leion. Hjärtat på väggen hänger kvar från ett bröllop som hållits i lokalen. – Det är OK, säger han. Vi är ju alla för kärlek, eller hur?

 

Några av tavlorna har hon målat till musikartisten Aviciis musik. Varje tavla har fått namn efter en låt av honom. Avicii-tavlorna är skapade till förmån för Riksförbundet SPES, SuicidPrevention och Efterlevandes Stöd. Matilda vet själv hur det är att kämpa mot psykisk ohälsa. I målningen Bräcklig vill hon just skildra människans bräcklighet.

– Jag är så glad att Joakim Leion vill vara med och spela sina låtar på invigningen av min utställning, säger Matilda Ämve.

Joakim Leion verkar vara lika glad över att få medverka med sin sång och sin gitarr. Han är  från Linköping men bor nu i Norrköping. Han är musiklärare och har bland annat vikarierat på Björkhagaskolan i Söderköping. Där var han kollega med Matilda Ämves man och så kom det sig att han blev tillfrågad om att spela och sjunga i Mems Kanalmagasin vid Matildas vernissage.

Joakim Leion skriver både text och musik till de låtar han framför. Singer/songwriter kallar han sig och menar att sångerna han sjunger helt enkelt är ett slags moderna, nutida visor.

© Text: Bibi Friedrichsen
© Foto: Boy Svedberg

Tillägg: Tim Avicii Bergling var en känd och uppskattad musikartist som valde att avsluta sitt liv i april 2018 i Muskat, Oman. Tim Bergling blev 28 år.

KANALMAGASINET Mem

1 juli – 12 augusti 2018
Under blå himmel
Matilda Ämve
Måleri

1/7 VERNISSAGE & KONSERT
Joakim Leion
Singer/song-writer

LÄNKAR
Matilda Ämve hemsida
Joakim Leion Facebook
Kanalmagasinet hemsida Facebook
Leions Winterprojekt släpps bit för bit reportage Kultursidan.nu 22/10 2016

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.