• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Adventure Dome mot högre teknikhöjd

Adventure Dome
Teknikhöjd. Roboten får lift med en tukanfågel när äventyret stiger till högre höjder i Centralamerika.

 

Kul att styra i vattenfallet

 

RECENSION/ NORRKÖPING Interaktivt filmäventyr för de yngre. Visualiseringscenter C står bakom Adventure Dome med Roboten och Räven. Tekniskt är upplösningen superhög. Roligt är att publiken får rösta fram handlingen.

Adventure Dome är en interaktiv film där publiken är med och skapar handlingen. Varje visning är unik där publiken får välja mellan olika vägskäl genom att svara på frågor och rösta för att ta sig vidare i filmen.

Vid insläppet till Domen-salongen blir besökarna tilldelade två lappar var. Den ena med en cirkel på och den andra en triangel. Filmen/spelet står redo att sätta igång och det första som man ser är en robot och en räv iklädd en labbrock. Det är huvudpersonerna Roboten och Räven, som redan är två välkända figurer i centret. Kanske speciellt för de som brukar besöka Professor Pupills laboratorium.

 

Adventure Dome
Vattenkänning. Roboten, som alltså får göra grovjobbet, dyker ner i havet.

 

I Adventure Dome är de på uppdrag i tropikerna. Roboten får göra grovjobbet och vi får följa med honom ner i havet bland korallreven, utforska en ö och vandra genom hemliga gångar i en grotta. Man vet aldrig vilka faror som lurar på vägen. Spänningen varvas också med fakta om alla djur och växter som Roboten stöter på.

Den interaktiva delen går ut på att besökarna får rösta fram – det är här lapparna kommer in – vilka val roboten gör. De får även vara med och styra handlingen på flera andra sätt.

Adventure Dome är en del av Visualiseringscentrets bidrag till EU-projektet Immersify som går ut på att skapa högupplöst mjukvara för att passa framtidens högre upplösningar. Fast framtiden är redan här i Norrköping. Lokalerna byggdes om under början av 2018 när Visualiseringscentret uppgraderades och gick från lampprojektorer till laserprojektorer.

Vad hände nu…? Vad är väl en premiär utan lite teknikstrul? Halvvägs in hackar programmet upp sig, men det ordnar snabbt upp sig och spelet kan fortsätta.

Resultatet är lyckat med varierande och färgrika miljöer. Barnen, och särskilt de minsta, verkar fängslade och tycker det är kul när de får vara delaktiga i de fartfyllda delarna. Till exempel hjälpa till att styra när det bär av nerför ett vattenfall.

© Text: Anton Augustsson
© Foto: Visualiseringscenter C

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

https://www.flickr.com/photos/kultursidan/albums/72157670712500758

VISUALISERINGSCENTER C Norrköping

25 juni 2018 –
Adventure Dome
Interaktivt filmäventyr
Prod: Visualiseringscenter

TEKNIKSOMMAR
Öppet varje dag kl 10–17
Domfilmer, virtual reality och aktiviteter.
10.30 Blue-Bots workshop, för 4–9 år.
14.30 LittleBits workshop, från 4 år.

LÄNKAR
Visualiseringscenter C hemsida Facebook
Visualiseringscenter C uppgraderar reportage Kultursidan.nu 25/1 2018

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.