• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Leions Winterprojekt släpps bit för bit

leijon
Nära. Leion trivs med att spela live. ”Då kan det kännas att man kommer publiken riktigt nära, om det är ett bra framträdande.”

 

”Jag är en årstidsmänniska”

 

Den Norrköpingsbaserade artisten Leion startar ett nytt inspelningsprojekt där publiken ska få vara med i skapandet via sociala medier. Första låtsläppet Winter kom för en vecka sedan. Leion vill nå lyssnaren på en nivå bortom orden.

– Jag har haft en slags skrivkramp. Berättar Joakim Leion som finns bakom artistnamnet Leion.

För ta sig vidare i skapandet startade han med hjälp av Kenny Lundström ett inspelningsprojekt. Ungefär en gång i månaden, men ibland ännu oftare, kommer Leion att släppa nya låtar. Målet är att kunna samla dem på ett album under våren. Det förenade temat kommer att vara ”En hopplös dröm om en medmänskligare mänsklighet i en lång och kall vinter”.

 

Leion – Winter
Nummer 1. Mer på väg.

 

Ett nytt och spännande inslag i projektet är att publiken kommer kunna vara med i skapandeprocessen. Hur det ska gå till är inte helt bestämt, men på Facebooksidan har man redan fått rösta om vilket gitarr-riff som skulle användas i den senaste låten.

Den första singeln som släpptes, Winter, beskriver Joakim som mörk och melankolisk. Han vill förmedla en ensam, ångestfylld känsla. Det stora möter det lilla i låten som beskrivs som typiskt Leion. Bakom det dramatiska pianokompet i låten hittar vi Andreas From.

– Jag är en årstidsmänniska. Nu när det är höst känner jag mig deppigare.

Kanske är det också årstiden som gett honom skrivkramp. När jag frågar honom om skapandet och inspirationen berättar han om att det för honom handlar om att nå fram till lyssnaren på en annan nivå. Vidröra någonting som inte alltid går att sätta ord på.

– Det är särskilt tydligt när jag spelar live. Då kan det kännas att man kommer publiken riktigt nära, om det är ett bra framträdande.

– Jag utgår från mig själv. Ibland från det som händer runtom mig. Men aldrig ovanifrån, utan utifrån min egen roll i det som händer i världen.

Engagemanget kommer att återspeglas även i marknadsföringen av projektet.

– Det är ett lågbudgetprojekt, men jag vill ändå göra vad jag kan för att komma ifrån den här massproduktionen, säger han.

Bandtröjor hör till standard merchandise. Leion vill trycka sin logga på begagnade kläder istället för de klassiska nyproducerade, för att gå mot strömmen och visa att det finns alternativ.

Tävlingsvinsten på 100 cd och Digipak från Skivtryck.se kom lägligt. Den landade igår fredag, en vecka efter första Wintersläppet och gjorde honom glad.

– Ganska perfekt när man precis är i inspelningsfas och så småningom vill trycka upp en skiva, trots att det inte finns några pengar!, skriver han på sin Facebooksida.

© Text: Emmilie Haglund
© Foto: Leion

SINGEL/ALBUM

14 oktober / hösten 2016 – våren 2017
Winter Recordings I

Leion
Inspelningsteknik & mix: Kenny Lundström
Medverkande musiker: Andreas From, Jonathan Lennerbrant, Johan Rapp, Fanny Sandqvist, Carl Adam Stråberg, Dennis Wenger, Mas Erati & Kenny Lundström
Grafisk design: Staffan Thorström
Prod: Kapten Studios

LÄNKAR
Joakim Leion Facebook YouTube Spotify
Kulturkollektivet spelade för Musikhjälpen reportage Kultursidan.nu 23/12 2015

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Leions Winterprojekt släpps bit för bit

  1. Pingback: Matilda Ämve på Kanalmagasinet i Mem – KULTURSIDAN.nu