• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Kulturkollektivet spelade för Musikhjälpen

Joakim Leion
Musikhjälpare. Arrangören Joakim Leion inledde tillsammans med Dennis Wenger och Pelle Mählby.

 

Bidrog till ”Sveriges största konsert”

 

Man ska inte ta ifrån Linköping äran av att ha genomfört den mest framgångsrika Musikhjälpen genom tiderna. Men bortsett från ett fyllt torg och TV-sändningar var kampanjen faktiskt större än så. Torsdag den 17 december anordnades spelningar över hela landet under rubriken ”Sveriges största konsert”.

I Norrköping var det Kulturkollektivet (f d Kulturhuset) som höll fanan högt i samarbete med Vuxenskolan.

– Till vår förvåning var det inget annat ställe som tog på sig det, så då gjorde vi det och kallade det för ”Norrköping spelar för Musikhjälpen”.

Det berättar arrangören Joakim Leijon. Sedan har han och övriga medarrangörer varit duktig med att sprida arrangemanget på sociala medier. Jag har följt hur de har peppat för det på Facebook, och 120 personer har anmält sig som ”intresserade” i förväg. Det är ett nytt påfund som egentligen bara betyder att man följer arrangemanget och får alla uppdateringar på sidan. Det landade kring halva antalet, berättar Joakim i efterhand.

 

Joakim Leion
Joakim Leion. Singer/songwritern spelade fem egna låtar på svenska och engelska.

 

Det är tillräckligt för att det ska vara ganska trångt i lokalen. Som är lika hemtrevlig som ”ett vardagsrum”. Det är ett slitet begrepp, men med insuttna soffor och fåtöljer, mattor och golvlampor stämmer det bättre här än på andra ställen. Publiken verkar också hemtam.

Joakim Leijon är personligen inblandad i musicerandet och inleder själv kvällen tillsammans med Dennis Wenger och Pelle Mählby. Han beskriver sig själv som en singer/songwriter med betydelsefulla texter och stämsång. Det är bra och trivsamt, och påminner inte så lite om den Linköpingsbaserade sångaren Aguson (vilket är ett bra betyg). Joakim kommer från grannstaden, och jag måste fråga om han känner honom. Känner till gör han, och uppskattar också honom.

Fem låtar hinner han med, en på engelska och resten på svenska. Texterna är engagerade, som sagt. Bäst tycker jag om Lusen i ditt hår som handlar om att växa upp. Den är också titellåt på EP:n, som säljs i kaféet – och som (liksom allt annat) oavkortat ger pengar till Musikhjälpen.

Vad Hardy Hum a k a And We Should Die Of That Roar ska göra ikväll är det ingen som vet i förväg – allra minst Kenny Lundström, som producerar och spelar trummor med honom. På programmet är det bara avsatt 5 minuter, så jag förväntar mig bara en låt. Och det blir det. Men det är inte som vanligt en aggressiv gitarr som driver musiken.

I stället sjunger han á capella. Eller vrålar. Det är snarast ett primalskrik, faktiskt. Nya låten Blood on our hands passar utmärkt till Musikhjälpens miljötema. Det är den som är tryckt på den packe papper han har i handen, och som han energiskt börjar kasta omkring sig – det upptäcker vi efteråt. Det var som att få en smocka. Kort men brutalt.

 

And We Should Die Of That Roar, Hardy Hum
Blood On Our Hands. And We Should Die Of That Roar kastade ut sin text över publiken.

 

Sedan måste jag, tyvärr, gå. Jag hade gärna hört blueslöftet Miina som imponerade stort på mig på ett YouTube-klipp. Vi får hålla ögonen på henne.

Amanda Ekstedt, som är ena halvan av Det regnar, har blivit sjuk. Men den andra halvan – Joel Mansour – spelar solo. Sista bandet, Det är kärlek, gjorde en riktigt bra avslutning på kvällen (”kanonspelning”) meddelar Joakim Leijon.

Totalt drog kvällen in 4.009 kronor, varav 2.709 samlades in på plats (det gick oväntat bra för medarrangörerna Alexandra Gardell och Jennifer Jansson i fiket) – resten skänktes i den digitala bössan. Det var inte illa pinkat.

© Text och foto: Michael Strandhed

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

KULTURKOLLEKTIVET Norrköping

17 december 2015
Norrköping spelar för Musikhjälpen
Stödkonsert
Arr: Studieförbundet Vuxenskolan

PROGRAM
18.00 Joakim Leion
18.40 And We Should Die Of That Roar
19.00 Det regnar
19.45 Miina
20.30 Det Är Kärlek

LÄNKAR
Norrköping spelar för Musikhjälpen FB-evenemang
Joakim Leion hemsida Facebook Spotify
And We Should Die Of That Roar hemsida Facebook
Joel Mansour Soundcloud
Det regnar Facebook
Miina YouTube
Det Är Kärlek Facebook YouTube

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Kulturkollektivet spelade för Musikhjälpen

  1. Pingback: Ilskan intakt på AWSDOTRs nya album – KULTURSIDAN.nu