• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Nötknäpparen med dubbel nöt att knäcka (recension)

Nötknäpparen
Nötknäpparen. I år firar Kungliga operans egen julbalett till Tjajkovskijs musik 20 år. Det firades med direktsändning till biografer runt om i Sverige i lördags, däribland Cnema.

 

Musiken är bra men ibland simpel

 

Jag måste vara en av ytterst få svenskar som inte har ett förhållande till Elsa Beskow men ett desto starkare till Ernst Theodor Amadeus Hoffman. Nötknäpparen, julbaletten framför andra med musik av ryske tonsättaren Peter Tjajkovskij bygger ursprungligen på en av hans noveller.

Hoffman är annars mest känd för Jon Blund och som huvudperson i Offenbachs opera Hoffmanns äventyr. Hans ställning i 1800-talets fantasiliv motsvarar närmast den Charlie Chaplin hade under 1900-talet.

 

Nötknäpparen
Julbocken på besök. Ramhandlingen plockar fritt från Petters och Lottas jul av Elsa Beskow.

 

Den svenska Nötknäpparen som dansas på Kungliga Operan och i lördags direktsändes via satellit till Cnema (och många andra biografer I Sverige) bygger dock på Elsa Beskows sagor om Petter och Lotta, alltså tanterna Brun, Grön och Gredelins fosterbarn, och vänder sig till en familjepublik. I år firar den svenska koreografin 20 år.

Första akten är en småborgerlig jul medan den andra är en fantasi över julen och kärleken. En dubbelnöt alltså, och de polkagrisar och pepparkaksgubbar som passerar revy (balett) är roliga för barnen men kanske mindre så för vuxna, internationellt ser man oftare mer freudianska tolkningar.

Musiken är bra men ibland simpel, det hjälper inte att mycket av den blivit misshandlad i kostymfilmer och dataspel (sic). Oksana Lyniv får ändå till de mer prosaiska styckena, det är ont om kvinnliga dirigenter och de riktigt bra är ännu sällsyntare.

© Text: Lars Henriksson
© Foto: Nils Hansson / Kungliga operan

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

CNEMA Norrköping

19 december 2015
Nötknäpparen

Livesänd balett från Kungliga operan via Folkets hus och parker
Musik: Peter Tjajkovskij
Koreografi: Pär Isberg
Scenografi: Bo-Ruben Hedwall
Kostym: Ann-Mari Anttila
Handling: Pär Isberg och Erik Näslund fritt efter Elsa Beskow
Dirigent: Oksana Lyniv
Prod: Kungliga baletten och hovkapellet

DANSARE
Petter: Jens Rosén
Lotta: Nicole Rhodes
Kolaren: Dmitry Zagrebin
Husan: Nathalie Nordquist
Farbror Blå: Joakim Stephenson
Tant Brun: Jeannette Diaz-Barboza
Tant Gredelin: Daria Ivanova

LÄNKAR
Kungliga Operan hemsida  Nötknäpparen
Live på Bio Facebook
Cnema hemsida

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.