• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Slow Clap skapar rum för allas dans


Snart ska de falla – tillsammans. Dansarna i kompaniet Norrköping Slow Clap har arbetat med lyhördhet och trygghet.

 

All Style Battle och NSC Showcase

 

NORRKÖPING ”Jag vill skapa dans jag själv skulle älska att se”. Iki Gonzalez Magnusson leder Norrköping Slow Clap, ett annorlunda danskompani. Vårens dansprojekt för både erfarna dansare och nybörjare ska utmynna i en Showcase under en heldanskväll på Stage Skandia 24:e april.

Egentligen var dansaren och koreografen Iki Gonzalez Magnusson utless på dans. Smidiga kroppar, stöpta i samma form, en elitistisk rörelse.

– Folk inbillar sig att de bryter normer, men det gör det inte. Jag vill se något jag inte sett. Jag vill känna något jag inte känt, säger Iki Gonzalez Magnusson med eftertryck.

Iki Gonzalez Magnusson startade med breaking, gick vidare som DJ och kulturproducent. Hennes mission handlar om inkludering. Hon ifrågasätter de osynliga villkor som exkluderar individer från kulturens och samhällets gemenskap. Det kan handla om kön, hudfärg, funktionsvariationer, ålder…

– Den här målgruppen utmanar mig! Jag gör det inte för att få ”handikappstillgänglighetspris”. Jag kan jobba på postorder annars, säger hon drastiskt.

 

Iki Gonzalez Magnusson
Utforskare. Iki Gonzalez Magnusson är dansaren och koreografen som tröttnade på den elitistiska dansen.

 

Iki Gonzalez Magnusson har lagt beslag på begreppet ”slow clap” – den långsamma applåden som både kan häckla och ge ett dramatiskt lyft. Hon har skapat en rörelse och ett projekt som ska ge henne det hon vill ha. Hon kallar sig egoistisk.

Dansresidenset Norrköping Slow Clap syftar till att ge plats även för de som ”älskar att dansa men aldrig har dansat”.

– Jag tycker det dags att skapa verk som är öppna för alla. Jag vill skapa dans jag själv skulle älska att se!, säger Iki.

Norrköping Slow Clap har en begränsad tidsram. Tidigt i vintras bjöds både etablerade dansare och amatörer med eller utan dansvana till audition. Initiativet till dansresidenset kommer från Riksteatern Norrköping, tidigare Riksteaterföreningen KariN, som satsar på dans.

Det skulle inletts redan i somras men kom igång först i vintras efter att fler intressenter gått in och stöttat projektet, främst kommunens Kultur- och fritidskontor.

24 personer kände sig kallade, Iki Gonzalez Magnusson intervjuade alla och valde ut åtta. Fler menar hon att hon inte kan möta i gruppen, om hon ska kunna se var och en under de tre månader hon arbetar i Norrköping.

– De ska känna att de är med i ett kompani, att alla fyller en funktion i gruppen.

Under projektets gång kommer även gästlärare. Från Stockholm kommer Nadja Hjorton, som undervisar i modern nutida dans, och Marvil Iglesias, vogue. Norrköpings bidrag är Jenny Silfvenius, konstnärlig ledare för danskompaniet House of Silfver.

Tilläggas kan att alla som sökte till kompaniet inbjudits till dansworkshops med Tea Harryson, Blauba.

 

Norrköping Slow Clap
Lekfullt. Ibland är det en konst att gå över ett golv.

 

24 april, efter tre månaders arbete är det dags för föreställning på Stage Skandia. Det blir en helkväll i dansens tecken med jurybedömd ”All Style Battle” där domarna sätter kreativiteten högst och öppet dansgolv. Norrköping Slow Clap bjuder på showcase, som förhoppningsvis överraskar såväl publik som den konstnärliga ledaren.

– Vi ska ge smakprov, en mindre föreställning som mellanakt, säger Iki Gonzalez Magnusson.

Den här sena onsdagseftermiddagen tränar Norrköping Slow Clap i Harlekinen på Konstmuseet i stället för på Stage Skandia där de brukar vara. Gruppen gör sig hemmastadd och lägger rejält med tid på uppvärmning. Iki Gonzalez Magnusson månar om att var och en blir sedd och känner sig trygg. Successivt byggs övningar in som handlar om lyhördhet och gruppdynamik.

– Jag vill att ni faller som en grupp och att ni hittar till det. Jag vill att ni bygger det som ett pussel, instruerar hon.

– Jag vill rädda mina dansare från blickarna: ”Aha, den är proffsdansare. Den har en funktionsvariation”. Den hemligheten tar jag med mig i graven, för det har inte med saken att göra, säger Iki Gonzalez Magnusson allvarligt.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin


BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Norrköping Slow Clap

STAGE SKANDIA Norrköping

24 april 2019 kl 18
All Style Battle 1vs1
Norrköping Slow Clap Showcase
Danskväll
Konstnärlig ledare: Iki Gonzalez Magnusson
Prod: Lotta Arildsson och Pascal Behnan

Dansresidenset Norrköping Slow Clap genomförs med stöd av Riksteatern Norrköping, Riksteatern Östergötland och Riksteatern samt Dans i Öst och Norrköpings kommun

LÄNKAR
Norrköping Slow Clap FB-evenemang
Riksteatern Norrköping, f.d. KariN hemsida Facebook
Stage Skandia Facebook

Dansens vecka start för dans för alla reportage Kultursidan.nu 22/4 2018

Tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Slow Clap skapar rum för allas dans

  1. Pingback: VIDEO and UPCOMING PERFORMANCES – Ellen Söderhult

  2. Pingback: Public Emelie segrare på Stage Skandia – KULTURSIDAN.nu