• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Djur, sommar och färg på Kronan

J E F
Jan-Erik Frisendahls färgexplosion är kanske det starkaste kortet i utställningen.

 

Röda är himlarna

 

De lokala konstnärernas årliga samlingsutställning sammanfaller numera med Norrköpings kommuns hyllande av trägna medarbetare. S:t Olofmedaljörer, såväl anställda som politiker, står inför valet av medalj för lång och trogen tjänst, Konst eller Klocka 6.0. (Efter lördagens vernissage är det fritt fram för alla andra.)

Mer än 30 konstnärer deltar i årets utställning och fyller salar och rum i Galleri Kronan med verk i guldklockans prisklass. Måleri, foto, grafik, objekt.

Självfallet spretar det när 30 konstnärer, var och en med sitt uttryck, hänger tätt intill varandra. Det böljar och brusar med samtalande färger som huvudlinje. Färg är ett viktigt begrepp, även om en svartvit grupp tonar in. Sedan hittar jag djur, natur och rentav sommar i utställningen.

Naturen är källa till en mångfald av berättelser. Realistiska: en gammal stenbro, tröstande ljusa sommarblommor och motvalls omärkvärdiga björkbackar. Abstrakta landskap i milda toner eller brusande färgspel. Jonny Olsson Grundströms skärpelösa foton, där trädstammar eller en lövkrona framträder bortom dagens fokus.

 


Konst eller Klocka 6.0 visas på Galleri Kronan.

 

Djuren är hundar, intensivt svarta eller en brunbeige långörad collagehund. Men också virkade hästar i metalltråd och hemlighetsfulla eller spefulla fantasidjur i tungt stengods. Det är en serie ljusa kaniner, krockande tillägg till fotografik. Det är Musse Pigg som van Gogh. Och så är där en landskapsteckning, ett berg, som vid närmare beaktande visar sig vara en golvad katt.

Javisst ja, stramhetens mästare Stina Hallgrens fjäril fladdrar från målning till keramikvas (med avbildade händer som utför en annan konstart – pianospelets) till ännu en målning.

Människan. Staden. Färgen. Färgen! Nestorn Jan-Erik Frisendahl som gärna retats med anti-konst – jag minns en tom ram – återvänder med full kraft i en färgexplosion jag vill tolka som Världen. Är det Bifrost, regnbågsbron i andra kulörer? Men också en stege/trappa? Ett vitt hus. En gestalt böjd över en åker. Blått för havet. Röda är himlarna.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Nils-Göran Tillgren

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

KRONAN Norrköping

21 mars – 12 april 2015
Konst eller Klocka 6.0

Samlingsutställning
Konstnärer från Kifin och KRO

LÄNKAR
Galleri Kronan hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Djur, sommar och färg på Kronan

  1. Pingback: Jan Erik Frisendahls Färglära på 7B – KULTURSIDAN.nu