• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Ann Eringstams stereotyper fördjupar

Ann Eringstam –  In search of Wonderland
In search of Wonderland. Som en Alice i Underlandet rör sig flickan/kvinnan i ett dramatiskt landskap, ofta med vatten.

 

Så småningom går det upp ett ljus…

 

Anna Eringstam är en överraskningarnas fotokonstnär. Då jag som vanligt intar Passagens karga rum för konst och uttryck för att ta del av separatutställningen Selected Works av fotokonstnären Ann Eringstam, blir jag rakt av förvånad. Jag möts av vackra bilder om natur och gestalter. Första intrycket är just att de är vackra och inget mer. De vanliga kickar som jag brukar få uteblir och jag har ändå ofta betraktat det extrema. Jag går raskt vidare, spänningen stegras dock då jag möter en riddare och ytterligare en samuraj i dimma.

Längre in i utställningen möter jag flera väggar med bilder på en flicka/kvinna som rör sig i olika landskap. Jag fattar först inget men så småningom går det upp ett ljus. Dags att börja om i utställningen och ta den från början. Jag går tillbaka för att betrakta och då inser jag att Ann Eringstams bildvärld är långt mer avancerad än vad jag först trodde. Selected Works hämtar bilder från flera av hennes uppmärksammade fotoprojekt.

 


Out of the fog. En ädel korsriddare möter betraktarens blick.

 

Out of the fog 2014 visar stereotyper, klassiska gestalter av hjältar. I en overklig verklighet och hur invanda mönster ändå kan brytas. Vad döljer sig bakom dimman? En dimma för att gömma sig i? En hel arme av riddare eller ett slagfält fyllt av stympade kroppar?

En samuraj som döljs i dimma men vi får se en falk redo till anfall i ett mystiskt bergslandskap med träd som andas fara. Krig och det vilda i naturen tar över och utplånar det svaga. Det handlar om identiteter, normer och klichéer. Personer är i förgrunden och som kämpar mot det dolda mörka som finns i naturen men samtidigt finns dess skönhet kvar.

In search of Wonderland från 2011. Flickan/kvinnan kämpar och flyr i landskapet. Hon liknar Alice i underlandet, hon som letar efter sig själv och sin egen identitet. Landskapet representerar samhället som hindrar oss att vara dem vi vill. Landskapet är fyllt av fällor och fallgropar som hindrar oss.

 


Escape to reality. Pojkar klättrar på en mur, men varför är den delad?

 

Escape to reality 2010, pojkar klättrar på en mur som symboliserar barriären att bli vuxen. Hur ska man ta sig över detta hinder? Det finns så många saker som begränsar? På ena sidan finns den trygga barndomen och på andra sidan finns den lockande vuxenvärlden. Vad ska man bli när man blir stor? Vår identitet skapas som ett resultat av det samhälle och den kultur som vi lever i. Media och etablerad kultur påverkar oss och vår egen uppväxt.

Bilderna är tagna på mytiska platser som Island, Azorerna, Frankrike och Bergslagen. Konstnären har gjort otaliga resor till fjärran platser där man finner intressanta landskap för att hitta rätt miljö och stämning. Tusentals bilder är tagna men många blir få till utställning.

Sedan 1999 är Anna bosatt och verksam i Göteborg där hon efter en påbörjad utbildning inom smyckesdesign på HDK (Högskolan för design och konsthantverk) bytte inriktning och gick ut med en magisterexamen 2014 från Fotohögskolan.

– Fotokopiorna är digitalt belysta och utskrivna på speciell printer monterade på en plexiglasskiva med en massa av silikon mellan, en skiva bakom och en metallram runt om, berättar Ann Eringstam.

Before the storm/To good to be true 2007, berättar om amerikansk populärkultur. Bilder är tolkningar. Konstnären har här studerat actionfilmer, de fem första minuterna i 100 actionfilmer, för att hitta gemensamma nämnare. Allt börjar lugnt, för bra för att vara sant, och eskalerar sedan i våld och förstörelse.
Konstnären bryter upp handlingen i olika bilder som blir symboler för handlingen. Intressanta stereotyper växer fram.

– Vi blir speglade av filmen och den påverkar oss. Barn leker och härmar efter dessa stereotyper. Dolt i dimman finns det som påverkar oss… säger Ann Eringstam.

Nästa resa för Ann Eringstam blir naturen i delstaten Washington, USA.

Text: Per Oddman
Foto: Ann Eringstam och Per Oddman

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

PASSAGEN Linköping

21 mars – 10 maj 2015
Selected Works

Ann Eringstam
Fotografi

Den 25 mars invigs en kompletterande utställning i Skäggetorps bibliotek med bilder som inte finns på Passagen.

LÄNKAR
Ann Eringstam hemsida
Passagen hemsida

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.