• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Ord, hemlängtan och Linköpingsvykort

Vilda Siurblyte
– Det skulle vara intressant att gå på orden, tycker Vilda Siurblyte om favoritbilden vid Linköpings slott.

 

Avstånd och reflektioner

 

Ord skrivna på bilder, det brukar handla om vykort. Och kanske det är en sorts vykort litauskan Vilda Siurblyte skickar hem från Linköping där hon bor under sitt svenska studieår. I Linköping har hon först läst svenskaunder hösten, vårterminen ägnas åt kursen ”Cross Media Production and Contemporary Art” som främst riktar sig till utländska utbytesstudenter. Kursen hålls i Norrköping och utställningen är en viktig del av den.

Motiven är vyer i staden, från Stortorget mot S:t Larskyrkan, promenadstråket förbi slottet, Roxens vatten och slättens fält. Platser och omgivningar som hon blivit bekant med (eller engelskans mer intima ”familiar with”) under vistelsen.

– Jag har alltid fotograferat. Jag fick en kamera av pappa när jag var liten och jag känner mig som ett barn när jag fotograferar, berättar Vilda Siurblyte. Jag ser saker på ett annat sätt genom kameran, vinklar, vyer och kompositioner.

 


Lugn. Vilda Siurblyte ställer ut i KSM-labbet på Norrköpings stadsmuseum.

 

Orden är inte dock inte hennes hälsningar hem. Det är texter som hon hämtat från olika håll, lite slumpartat. Och de befinner sig på bildernas framsida, inte på kortens baksida eller som bildtexter under eller vid sidan av. I stället låter hon texterna bli formelement som pryder himlen, fältet, husfasader.

– Även om du är i ett land där du inte kan språket så är du omgiven av ord, kommenterar Vilda.

Hon förklarar hur text och bild är två skilda arter, det blir ett avstånd mellan dem där en ny mening kan skapas.

Ord och språk intresserar Vilda Siurblyte. Hon reflekterar över hur olika språk har olika nyanser och uttryck men också över hur hon själv påverkas av vilket språk hon använder.

– Jag är ganska bra på engelska men det är bara ett sätt att kommunicera för mig. När jag talar mitt eget språk så blir jag en annan person.

Vilda funderade över titeln till sin utställning. Det som på svenska heter ”hemlängtan” kallas ”homesickness” på engelska, men någon sjukdom ville hon inte blanda in. Till slut hittade hon det franska begreppet Dépaysement, som innebär att en person som befinner sig på avstånd till sitt hemland har känslor för det.

Det logiska skulle kanske vara att bilderna föreställde Vildas litauiska hemstad. Genom att välja Linköping skapar hon ännu ett avstånd, mellan utställningens hemlängtan och bildernas motiv.

– Det är intressant, reflekterar Vilda Siurblyte.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

KSM-LABBET, STADSMUSEET Norrköping

19 mars – 9 april 2015
Dépaysement

Foto/konst
av Vilda Siurblyte

LÄNKAR
Cross Media Production and Contemporary Art info
Norrköpings stadsmuseum hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.