• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Alla grät III – I den bästa av världar


Tidsvittne. Mats Eriksson använder porträtt från barndomen och kombinerar med andra bilder i I den bästa av världar.

 

Mats Eriksson särar bild / poesi

 

NORRKÖPING ”Alla grät” heter det tredelade projekt som nu nått slutmålet ”I den bästa av världar”. I lördags öppnade Mats Erikssons konstutställning i Galleri 7B. Kvällen avslutades med kultursoaré på Antikvariatet.

– Jag skulle paketera bild och text och tänkte att det skulle vara i tre delar, berättar Mats Eriksson.

Han beskriver idén som en växt som hade vattnat och fått att växa till ett förråd av olika konstarter. 2014 släpptes en box med texter och bilder, 2016 kom hans vykortsalbum. Allt inom projektet ”Alla grät”.

Släppen har ägt rum på Antikvariatet i Norrköping med kultursoaréer: högläsning och musik i vänners sällskap.

 

Mats Eriksson, I den bästa av världar
Minnet av – serie med sprayade motiv.

 

”Alla grät III – I den bästa av världar” har växt ur formatet. Nu räcker det inte ens med en box, det krävs ett helt litet pop up-galleri, 7B, lokalen invid Antikvariatet.

Entrérummets bilder är resultatet av pilliga collage där Mats Eriksson kombinerat en bild av sig själv som pojke med helt andra motiv. Pojken med fåglar, med träd, en brinnande skog, ett stort rum som domineras av en soffa, en krigshärjad stadsgata.

– Det är handgjort, slöjd. Jag har klippt och klistrat, säger Mats Eriksson och beskriver hur bilderna med pojken förts över på overheadfilm, stoppats i färgad plastficka och klippts ut, kombinerats med andra bilder och sedan fotograferats än en gång.

Slutresultatet ger en grafisk känsla av helhet. Men kompositionerna blir starka berättelser uttalade genom barnjaget från då, som i tidshoppet till ett nu betraktar en värld som tycks förödd och bortom hopp. Mest skrämmande blir kanske bilden med pojken halvt försvunnen i en gräshoppssvärm över torrt landskap.

Är detta den bästa av världar? Är det vad pojken/vi lämnar över till kommande generationer? Hur kunde det bli så? Kan det bli så?

Det inre rummet rymmer ”Minnet av” bilder skapade med annan teknik, mer pilligt slöjdad än den ser ut. Sprayade prickar med konturer av huvuden där tätare prickningar anger skuggor och fördjupningar. Men utan anletsdrag.

– Röntgenbilder, föreslår Mats Eriksson.

Med spikar, skruvar inuti ”skallen”. Lätt att skapa, otäckt som bild, ohyggligt som tanke. ”Skadade”, säger jag. ”Erfarenheter, kanske upplevelser”, svarar Mats Eriksson.

 

Mats Eriksson, I den bästa av världar
Mänskligt möte. Mats Eriksson i Antikvariatets skyltfönster en mer än välbesökt lördagskväll.

 

Det blir kultursoaré till sist. Först i kön står vännen Kennet Bertling, utställningens vältalande invigare och också han med rötter i Textgrupp Daisy. Antikvariatet är fullt till sista plats när Mats Eriksson läser sina dikter. Flöden av associationer, vardagliga iakttagelser som staplas lakoniskt, bygger vidare och leder till ett och annat fniss.

Patrick Lindgren kliver upp på skyltfönstrets estrad. Röst och gitarr i samspel. Stämningen stiger än mer, värmer. Allt är kanske inte fel ändå ”I den bästa av världar”.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Kö in till antikvariatets kultursoaré

GALLERI 7B Knäppingsborgsgatan 7B, Norrköping

11 februari – 2 mars 2019
Mats Eriksson
Alla grät III: I den bästa av världar
Utställning
Öppettider: tisdag, onsdag och fredag 16.30-18.30 samt lördag 11–15

Finissage med poesi och musik lördag 2 mars kl 14

ANTIKVARIATET Norrköping

11 februari 2019
Alla grät III: I den bästa av världar
Mats Eriksson (läsning)
Patrick Lindgren (sång och gitarr)
Arr: Antikvariatets vänner och Antikvariatet i Norrköping

LÄNKAR
I den bästa av världar FB-evenemang
Antikvariatet Facebook
Alla grät II på Antikvariatets Hawaiikväll recension Kultursidan.nu 24/1 2016

Tagged , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Alla grät III – I den bästa av världar

  1. Pingback: Jan Erik Frisendahls Färglära på 7B – KULTURSIDAN.nu