• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

We are Stars nyinviger bästa VisC 8 K


Barntillåtet. We are Stars skildrar universums skapelse från Big Bang och livets utveckling. Filmen inviger uppgraderade Visualiseringscenter C på lördag och kommer sedan att ingå i domfilmprogrammet.

 

Lättare 3D-glasögon

 

NORRKÖPING Hög standard. Universums skapelse och livets utveckling, som du aldrig sett den tidigare. Visualiseringscenter C nyinviger världens bästa dom med filmen We are Stars. En fantastisk resa genom tid och rum, som visas i 8 K, tack vare nya laserprojektorer.

Vassaste högupplösningen. Visualiseringscenter C har gått från 4 K till 8 K i två steg. I januari 2017 så berättade professorn och konsortiedirektören Anders Ynnerman om en mångmiljonsatsning som Knut och Alice Wallenbergs stiftelse beslutat att göra i satsningen ”Wisdome”, som stöttade svenska dombyggen i allmänhet och  Visualiseringscenter i Norrköping i synnerhet.

För ganska exakt ett år sedan, även då lagom till sportlovet, lyfte domvisningarnas kvalitet från 4 K till 5 K. Med 2019 års lyft till en bildkvalitet på 8 K, alltså en upplösning på 7.680×4.320 pixlar, blir Visualiseringscenter C världens bästa dom, tills andra kommer ikapp…

Norrköpings Visualiseringscenter, som främst är ett konsortium mellan Linköpings universitet och Norrköpings kommun, består av i huvudsak två delar. En synlig del för allmänheten som består av utställningar och filmer i den så kallade domen. Den andra delen är den som direkt arbetar med forskning och utveckling och som idag har cirka 150 personer anställda i sin verksamhet.

 

Erik Sundén visar tekniken
Världsbäst. Tekniske chefen Erik Sundén visar några av de nya laserprojektorerna som används i Visualiseringscenters dom.

 

Nu på lördag 16 februari är det invigning av den nya anläggningen i Norrköping. Den nya ”domen” är först i världen med sin nya laserteknik med högsta kvalitet, upplösningen 8 K. Man får också enklare underhåll och som slipper ett antal lampbyten per år. Både Anders Ynnerman och Visualiseringscenter C:s VD Sofia Seifarth var synbart stolta över den ombyggda domen och dess betydelse.

Som besökare, bland cirka 100.000 varje år, så får man en ganska häftig upplevelse men när tekniske chefen Erik Sundén låter oss titta in bland tekniken så blir även en utbildad ingenjör lite ställd. Bara att konstatera att tekniken går framåt på ett sätt som är svårt att relatera till. Laserprojektorerna fyller rummet men är helt beroende av de datorer som finns på annan plats. Enkelt för de besökare som gästar domen men som är en otrolig utveckling rent teknisk.

Frånsett klarare bild så är skillnaden för besökarna lättare 3D-glasögon som man får låna för att ta del av visningen.

 

Nya 3D-glasögon
Smidigare. De nya 3D-glasögonen är lättare att bära.

 

Premiärfilmen, som är producerades redan 2015 i 8 k-formatet, är We are Stars 3D av brittiska NCS Creative. Den går tillbaka 13,8 miljarder år sedan då den viktigaste händelsen i universums historia inträffade – Big Bang. Inom de tre första minuterna bildades elektroner, neutroner och protoner som är byggstenarna i vårt moderna universum.

De första atomerna, såsom väte, bildades cirka 380.000 år efter Big Bang. Och några hundra miljoner år senare föddes de första stjärnorna.

Domfilmen gestaltar forskarnas svar på några av de största frågorna genom tiderna. Vad är vi gjorda av och var kom allt ifrån? Och vad är hemligheten bakom vårt explosiva ursprung?

Domföreställningen, som media fick en förhandstitt av i onsdags, är en fantastisk resa genom tid och rum. Den är lämplig för barn från cirka 6 år och uppåt, liksom för alla vuxna. Rhian Sheehans musik lånar inspiration från Harry Potter-filmerna, särskilt i inledningen.

Norrköping har många unika möjligheter! Visualiseringscenter C är en av de unika delarna som vi Norrköpingsbor kanske inte riktigt placerat på kartan än. Verkar vara mera känt och uppmärksammat av andra både nationellt och internationellt.

© Text och foto: Sven Åke Molund
© Stillbild ur filmen We are Stars

VISUALISERINGSCENTER C Norrköping

16 februari 2019
Nyinvigning

We are Stars
Domfilm
Regi: Max Crow
Engelsk berättare: Andy Serkis
Musik: Rhian Sheehan
Prod: NSC Creative

LÄNKAR
We are Stars trailer/YouTube
Visualiseringscenter C hemsida Facebook
Visualiseringscenter C uppgraderar reportage Kultursidan.nu 25/1 2018
70 miljoner till Visualiseringscenter C reportage Kultursidan.nu 1/2 2017

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.