• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Caroline Hedbergs spännande Vinteröga

Vinteröga – Kan du se döda är Caroline Hedbergs debutroman.

 

Övernaturliga gåvor utan New Age

 

RECENSION/ NORRKÖPING Storslaget landskap i vinterskrud. Flickan Vinteröga som upptäcker ett mord tillsamman med gudfadern Jens har övernaturliga gåvor. Caroline Hedbergs debut är både annorlunda och spännande.

Caroline Hedberg från Norrköping debuterade med sin första roman Vinteröga – Kan du se döda? 2018. Den är tänkt att bli en trilogi och Kan du se döda? är den första delen. Många läsare har redan hört av sig och frågat när del två kommer.

– Jag hoppas att jag kan ge ut del två under 2019, är Caroline Hedbergs svar.

Vinteröga – Kan du se döda? utspelar sig i Överkalix och ner emot Skellefteå, trakter som författaren inte besökt. Ändå beskriver hon det storslagna landskapet i vinterskrud så att jag, som ofta varit där, känner igen mig. Jag känner verkligen den bistra kylan, hur andetag nästan fryser till is, hur det sticker i skinnet som en riktig vinter däruppe gör.

Man hör hur brasor sprakar och känner hur den värmer när en riktig kall vinterdag har tagit tag i ens kropp. Har man upplevt sådant själv så vet man att flammande norrsken och glimmande midnattssol på något sätt placerar människan som en liten pusselbit i världsalltet och att det finns något andligt i landskapet som vilar i naturen utan att vara något flummigt.

 

Caroline Hedberg – Vinteröga
Caroline Hedberg presenterade Vinteröga vid ett evenemang tillsammans med andra egenutgivare på Norrköpings stadsbibliotek i december 2018.

 

Vinteröga, en av bokens två huvudkaraktärer, är ett vackert namn på en flicka. Hon har övernaturliga gåvor, vilket kan vara svårt att skriva om utan att det blir förlöjligande eller för mycket sagoskimmer över det hela.

Caroline Hedberg har på ett enkelt och naturligt sätt låtit Vinteröga ha de här gåvorna utan att sätta henne i en New Age-nisch.

Att vara ett barn med övernaturliga förmågor gör naturligtvis att hon blir sedd som en udda figur. Hon får utstå mobbning. Föräldrarna, burduse och alkoholiserade pappan Per och sjukliga mamman Marja, ser henne inte så det blir gudfadern Jens som blir hennes trygga punkt i livet.

Familjeföretagaren Jens Pettersson är en trygg man som står stadigt i den norrländska myllan. De två har en nära relation och båda två är beskyddande emot varandra.

Samspelet mellan Jens och Vinteröga är en drivande del i historien. Jag vet inte med mig att jag tidigare läst en spänningsroman där huvudkaraktären är ett barn men det funkar väldigt bra. Vinteröga har ett skarpt intellekt och analytisk förmåga samtidigt som hon är en iakttagare.

Att Vinteröga bara är nio år kunde också ha inneburit att boken hamnat i ungdomsbokskategorin men författaren har verkligen gjort henne till en personlighet med en vuxen själ i en ung kropp.

Jens driver familjeföretaget vidare i sin fars anda och det är via några anställda som mordhistorien kommer i dagen. Det händer mycket och man känner utmattningen som både Jens och Vinteröga drabbas av. Övriga personer är ett galleri som spelas ut mot varandra beroende på samhällsklyftor.

Caroline Hedberg har redan från början hittat sitt språk och berättarstil. Hon har ett bra språkbruk och en bra rytm i sitt skrivande. Jag hör norrländskans sävliga dialekt som fungerar oerhört bra mot mordhistoriens snabba kast. Mycket utspelas på det psykologiska planet, vilket jag tycker är mer spännande än en massa blodsplatter.

Boken är spännande och blev sträckläsning. Den höll mig vaken till 03.34 vilket känns klockrent eftersom det är ett klockslag som är av betydelse och en röd tråd igenom boken.

Boken har lite annorlunda och udda vändningar mot vad man normalt sätt förväntar sig av en spänningsroman men det ger bara en ännu bättre läsupplevelse. Jag, som andra läsare, hoppas att del två kommer snart för del ett lämnar en del frågor som man vill få svar på.

Jag tror att vi kommer få se mycket mer av denna debutant!

© Text: Christina Wernersson
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin

SPÄNNINGSROMAN

Vinteröga

Caroline Hedberg
Eget förlag 2018

LÄNKAR
Caroline Hedberg Facebook
Nytryckt x 4 på Stadsbiblioteket reportage Kultursidan.nu 14/12 2018

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Caroline Hedbergs spännande Vinteröga

  1. Pingback: Caroline Hedberg leder The Book Lounge – KULTURSIDAN.nu