• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Jan Erik Frisendahls axplock på Passagen


Kan du inte tala? Jan Erik Frisendahls målning/objekt var något helt nytt på den östgötska konstscenen när det presenterades 1964.

 

Bokstäverna ska vara bakofram…

KORTKORT/NORRKÖPING
Vänta alltid det oväntade. Norrköpingskonstnären Jan Erik Frisendahl ställer ut på Linköpings konsthall Passagen i februari och början av mars. ”Vi har ett axplock från de senaste 55 åren”, säger konsthallens chef Lars-Ove Östensson.

Retrospektiv vill Passagens chef inte kalla utställningen som spänner över åren 1961 – 2016. I stället väljer han ordet ”axplock” och lyfter fram favoriten Kan du inte tala? jämte Åtbörd från 1964, båda hänger ihop.

– Varför den är min favorit? Kanske för att någonting liknande knappast hade skådats på den östgötska konstscenen när den visades första gången, förklarar Lars-Ove Östensson och framhåller att bilden inte är spegelvänd, bokstäverna ska vara bakofram…!

– Jan Erik stod för något nytt när han kom till Östergötland från Stockholm i början av 1960-talet. Under alla sina år har han haft experimentlustan kvar, alltid kommit med något nytt och oväntat i sitt konstnärskap, fortsätter han och framhäver konstnärens humor och surrealistiska inslag.

Jan Erik Frisendahls utställning Då, Nu & Framtiden har vernissage på torsdag 2 februari. Den består av omkring 40 verk som hänger i Passagens bortre galleri ända in i mars.

89 år gammal och still going strong, han medverkar regelbundet i Kifin:s samlingsutställningar, som numera går under titeln ”Konst eller klocka”, och deltog i Konstforums 50-årsjubileum 2014. Som jag skrev just det året: ”Och Jan Erik Frisendahl – nestorn – ständigt oppositionell.”

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Passagen konsthall

PASSAGEN Linköping

2 februari – 8 mars 2017
Då, Nu & Framtiden

Jan Erik Frisendahl

LÄNKAR
Jan Erik Frisendahl Wikipedia bilder
Passagen hemsida Facebook
Samlingskonst för jubilarer på Kronan reportage Kultursidan.nu 30/3 2016
Djur, sommar och färg på Kronan reportage Kultursidan.nu 22/3 2015
Årets andra jubileumsutställning reportage Kultursidan.nu 6/10 2014
Glatt och varmt med Konst eller klocka 5.0 reportage Kultursidan.nu 21/3 2014
Många Fula gubbar på Galleri Kronan reportage Kultursidan.nu 3/10 2013

Bookmark the permalink.

One Response to Jan Erik Frisendahls axplock på Passagen

  1. Pingback: Jan Erik Frisendahls Färglära på 7B – KULTURSIDAN.nu