• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Årets jazzklubb – Årets jazzkommun

Hans Andersson och Viktoria Tolstoy
Firar. Basisten Hans Andersson och Viktoria Tolstoy inledde Crescendos 60-årsjubileum i januari. Musikföreningen får nu Riksförbundet Svensk Jazz utmärkelse ”Årets Jazzklubb”. Norrköpings kommun blir ”Årets Jazzkommun”.

 

Framför allt musiklivet självt

 

KRÖNIKA/ NORRKÖPING 60 år år med jazz. Snyggt att Musikföreningen Crescendo får utmärkelsen ”Årets Jazzklubb” av Riksförbundet Svensk Jazz. Inte nog med det – Norrköping får utmärkelsen ”Årets Jazzkommun” och då väger kraftsamlingen på Musikstaden Norrköping tungt. Men framför allt musiklivet självt.

Jazzen har bott i Norrköping i 60 år. Crescendo firar 60-årsjubileum som konsertarrangör och även om genrebredden är betydligt bredare så är jazzen hjärtat i musikföreningens själ. Snyggt gjort av Riksförbundet Svensk Jazz att uppmärksamma jubileet med utmärkelsen ”Årets Jazzklubb”, en relativt ny utmärkelse, som delas ut för tredje året i rad.

Crescendo, Årets jazzklubb 2019, är mycket bra på att skapa fantastiska möten mellan musik och publik i arrangemangets alla delar. Här skapas en unik kombination av ungt, modernt och hundraårig tradition i ett brett utbud av internationella, nationella såväl som lokala musikgrupper.Med lyhördhet och ett interagerande publikarbete utvecklas det musikaliska utbudet hela tiden. Balansgången att locka till sig ny publik och samtidigt behålla den gamla har rönt framgångar hos den äldsta jazzklubben i Sverige, 60 år ung och fortfarande under ständig utveckling, Crescendo är ett föredöme att inspireras av.

”Vi lyfter på hatten och gratulerar”, avslutar Svensk Jazz sin motivering.

 

Nisse tackar
Tack! Nisse Sandström har varit med länge. Den populäre saxofonisten kan räkna Crescendo som sin hemmascen, en av flera.

 

– Under alla år har Crescendo varit en språngbräda för många lovande unga jazzmusiker. Crescendos scen är även en av landets mest uppskattade kan man påstå, inte minst genom uttalanden av många verksamma musiker, svarar ordförande Bernt O Ericsson och talar för en glad och hedrad styrelse.

– En bra offensiv kulturpolitik på kommunal nivå förstår värdet av en aktiv jazzklubb. I Norrköping finns denna insikt. Det är därför glädjande att kommunen uppskattar jazzklubben och vill stödja verksamheten. Med Crescendos verksamhet är Norrköping en växande attraktiv musikstad, tillägger Gunno Sandahl, ordförande i Svensk Jazz i ett pressmeddelande.

Inte nog med det – Norrköping får alltså utmärkelsen ”Årets Jazzkommun” och då väger kraftsamlingen på Musikstaden Norrköping/ Norrköping City of Music tungt.

Norrköping Årets Jazzkommun 2019 visar tecken på en stor framsynthet och klokskap. För ett antal år sedan tog Norrköpings kommun ett samlat grepp för att skapa en positiv vision med musiken i fokus. Norrköping ska uppfattas av omvärlden som en stad där musiklivet blomstrar och där det finns goda möjligheter till utveckling, utbildning och att utöva musikbranschens alla yrken. Norrköpings kommun ska stimulera utvecklingen av kommunens musikliv genom att målmedvetet uppmuntra nytänkande, nyskapande och företagande inom musikområdet.

Dessa ambitioner börjar nu att realiseras och vi hoppas att det goda initiativet sprids likt ringar på vattnet till andra kommuner i vårt långa land.

 

Sandra Wall
I musikens tjänst. Sandra Wall, projektledare, jobbar för att utveckla den musikaliska infrastrukturen i Norrköpings kommun.

 

Det är en bra sammanfattning Riksförbundet Svensk Jazz gör i sin motivering. Det som började med lite kaxiga Musikhuvudstaden Norrköping med nyanställd projektledare blev Musikstaden Norrköping. Med steget in i kretsen av Unescos Creative Cities 2017 var det åter dags för namnbyte till Norrköping City of Music UCCN.

Sak samma. Att vara musikstad handlar om mer än konserter. Det handlar om ambitionen att ge rum för utveckling och initiativ – utbildning, entreprenörskap, scener, evenemang, teknikservice. Infrastruktur kort sagt.

Men framför allt det sjudande musiklivet självt. Att musikklubbar och festivaler med olika inriktningar frodas, går under, föds på nytt märks. Att Norrköping är en studentstad med kulturutbildning märks. Att vi har gymnasieskolor med musikprogram märks. Att Kulturskolan och studieförbund satsar på musik märks. Och Marieborgs folkhögskolas nya Musiklinje för entreprenörer har börjat märkas.

Listan kan göras längre men jag stannar där.

 

Balkan BagPack
Kulturnatt med Balkan BagPack. Ös.

 

Och ja, många unga musiker gillar improvisationsmusikens frihet. De söker dess rötter och korsbefruktar jazzen med impulser från hela världen.

– Utbudet för publiken är ovanligt stort i Norrköping. Jazz är en del av exempelvis Kulturnatten och Augustifesten. Klubb Boogaloo på Knäppingen växer, förra årets jazz- och bluesfestivaler var välbesökta och i år firar vi Crescendos 60-årsjubileum, exemplifierar kommunens projektledare Sandra Wall.

Utdelningen sker 31 maj på Jazzfesten, branschens stora möteshelg, som i år äger rum i Ystad.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin

© Arkivfoto: Human Golmohammadi, Sven Åke Molund, Ann-Charlotte Sandelin, Michael Strandhed

LÄNKAR
Svensk Jazz hemsida Facebook
Crescendo hemsida Facebook

Crescendo firar 60 år hela året reportage Kultursidan.nu 17/1 2019
Musik för fred och firande i Hörsalen reportage Kultursidan.nu 11/12 2017

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.