• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Musik för fred och firande i Hörsalen


Filmregissör och sångare. Maria Aboalahad ledde gruppen som gjorde filmen Playing Music for Peace, som gav hela konsertkvällen dess namn.

”Vi vill vara en arena för våra musiker”

 

NORRKÖPING Musikhuvudstaden Norrköping har mycket att fira. Bakom det kaxiga begreppet finns numera digitala kanaler, utbildningar och samarbeten. Att ha fått titeln City of Music är också värt att fira. Med konsert med både bredd och djup i Hörsalen i onsdags.

 

Sandra Wall och Marcus Briones
Samarbete. Sandra Wall, projektledare för Musikhuvudstaden Norrköping, och Marco Briones, verksamhetsledare på Portalen, höll i trådarna.

 

Gästerna har kommit. Tekniker och annan personal jobbar in i det sista med förberedelserna, men Sandra Wall, Musikhuvudstaden Norrköpings projektledare och konferencier för kvällens konsert i Hörsalen hinner säga några ord.

– Musikhuvudstaden firar flera saker. Vi har bland annat fått digitala kanaler där vi berättar om vad som händer i musiklivet här. Och vi bjuder in till flera klustermöten och utbildningar, berättar Sandra Wall.

– Och så har vi blivit del av ett globalt Nätverk som heter Unesco Creative cities, där vi har blivit utnämnda till City of Music. Då det vill vi fira ikväll!

Kvällens konsert Playing Notes for Peace är både firande och föredöme. Kultur och fritidskontoret, som ingår i Musikhuvudstadens arbetsgrupp, står för kvällens hyra. En annan viktig partner är Portalen, som växt och numera finns på fler ställen i Hageby. Sandra Wall sitter med i Portalens kreativa grupp som arbetar för att fler från Portalens olika kontor och områden ska arrangera egna evenemang.

– Vi har visat hur kan man göra. Man kan gå samman och hyra Hörsalen, man kan bilda en förening. Allt som behöver göras med marknadsföring och fika och biljetter. ”Så här går det till.”

– Så den här konserten blir lite som ett tack. Till alla sponsorer och partners som jobbar fint med integration.

Sen finns det en anledning till som Sandra Wall vill framhålla.

– Vi vill vara en arena för våra fina amatörmusiker här i Norrköping!

Därför har den drygt två timmar långa konserten både bredd och djup.

– Vi ville ha en ung debutant, nån som har kommit lite längre och några som kanske precis har kommit hit.

 

ur musikvideon Thrive av #viärocksånorrköping
Driftiga. De skrev en låt och gjorde en musikvideo som sommarjobb. Thrive ligger ute på YouTube.

 

Kraftfull start med musikvideon Thrive. Resultatet av projektet #viärocksånorrköping, där 25 unga tjejer med bakgrund från 17 länder, gjorde låten Thrive under tre sommarveckor tillsammans med pedagoger inom film, musik och dans. Några av tjejerna i videon sitter i publiken ikväll.

Från Náthalie Andersson, ikväll uppbackad på piano av Becka Dellskog, bjöds det på musikal för hela slanten. Låtar från Chess, Shrek The Musical, Jesus Christ Superstar, Kristina från Duvemåla och Fame. Varje låt kompletteras med bilder från Náthalies eget liv och ger det hela en personlig prägel.

And We Should Die of that Roar, alias Hardy Hum, introduceras med en kort intervjufilm där han berättar om sin bakgrund och hur den har präglat honom. Ensam på scen med en gitarr spelade han bluesrock som gräver i smärtan och den resa som livet är.

– Jag har varit på flykt ända sedan jag var femton år gammal och Norrköping är den första stad som känns som hemma, som Hardy Hum berättar i filmen.

Trots allt som han varit med om säger Hardy Hum att han inte skulle vilja ha det på något annat sätt, att han trivs och gillar gråzonen som är mittemellanskapet.

 

Playing Notes for Peace Film och livemusik Regi och sång Maria Aboalahad Orkester
Ruiner. Många musiker har flytt från inbördeskrigets Syrien. Några finns i Norrköping. Några är kvar. Dokumentärfilmen Playing Notes for Peace söker upp dem.

 

Konsertens sista del Playing Notes for Peace har fått ge evenemanget dess namn. I dokumentärfilmen Playing Notes For Peace – A Journey Through War and Peace – intervjuas ett antal musiker om livet före och efter att syriska inbördeskriget bröt ut 2011. Många tvingades fly, men några valde att stanna kvar.

Filmen pendlar mellan Damaskus, Homs och Norrköping. Musikerna i filmen berättar om hur de fortsatt utöva sin musik. trots svårigheterna men av nödvändighet. De är alla överens om att musiken är en väg till fred, förståelse och kärlek. Ett språk som alla förstår.

– Det handlar just om kulturens kraft. Det är ju ingen slump att diktatorer ofta tar bort kulturen först. Och det finns också många filmer, som Timbuktu, om vad som händer med människor som inte kan utöva sin kultur längre. Så vi firar friheten att uttrycka oss också. Allt på en gång, som Sandra Wall sade under intervjun.

Det framförs mycket musik, både i filmen men även live av en orkester ledd av filmregissören Maria Aboalahad som också är sångare. De bjuder även på sångnummer före och efter filmvisningen som uppskattas av publiken.

Hela konserten genomsyras av en stark tilltro till musiken och att tillsammans är vi starkare.

© Text & Foto: Anton Augustsson


BILDSPEL – KLICKA PÅ PILARNA

Creative Cities musikstäder

HÖRSALEN Norrköping

6 december 2017
Playing Notes for Peace
Arr: Musikhuvudstaden Norrköping och Portalen

PROGRAM
Thrive – musikvideo av #viärocksånorrköping

Náthalie Andersson, sång
Becka Dellskog, piano

Hardy Hum – And We Should Die of that Roar

Playing Notes for Peace 

Film och livemusik
Regi och sång Maria Aboalahad

Orkester

LÄNKAR
Musikhuvudstaden Norrköping hemsida Facebook Thrive/YuoTube
Portalen hemsida Facebook


Tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Musik för fred och firande i Hörsalen

  1. Pingback: Årets jazzklubb – Årets jazzkommun – KULTURSIDAN.nu

  2. Pingback: Ilskan intakt på AWSDOTRs nya album – KULTURSIDAN.nu